начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Брак с чужденец в БГ, развод в чужбина(ЕС), бюрокрация

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Брак с чужденец в БГ, развод в чужбина(ЕС), бюрокрация

Мнениеот polyglotka » 05 Дек 2017, 18:04

Здравейте,

Преди 9г сключих брак с гражданин на държава от ЕС (2008г). Бракът беше разтрогнат в чужбина през 2013г. Аз не живея в БГ от 2010г. Тази година сключих отново брак (в държава на ЕС). За съжаление нито разводът ми, нито новият брак са регистрирани в БГ. Днес родителите ми ходиха в община Люлин за среща с юрист-консулта на общината и с моето пълномощно, подпечатано от посолството на БГ, в държавата, в която съм. Въпросното лице не оказа съдействие под формата на точна и ясна информация на родителите ми.
Личната ми карта изтича, фамилното ми име се промени, а аз сам в момента с тежка бременност. Доколкото разбрах ще има глоба, ако не си подменя личната карта до месец след изтичането й, както и ако не си сменя фамилното име, до 6 месеца след промяната му.
Искам чисто и просто да разбера какво да правя - аз живея в страна на ЕС, с БГ гражданство съм, искам единствено да информирам БГ администрация за развода ми, за новия ми брак, както и за промяна на името ми. Родителите ми имат пълномощно за да ме представляват пред административните органи на БГ, но не и пред съд (но и не виждам логиката да се стига до съд, след като аз искам единствено да информирам за настъпилите промени).
Надявам се, че бихте могли да ми помогнете с някаква насока. Жалко е, че дори със записан час днес, възрастните ми родители не получиха дори малко надеждна информация.
Благодаря предварително.
polyglotka
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Дек 2017, 17:47

Re: Брак с чужденец в БГ, развод в чужбина(ЕС), бюрокрация

Мнениеот optimeon » 19 Дек 2017, 12:26

И аз бих искал да знам

---
https://optimystica.com/seo-оптимизация/
optimeon
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 15 Дек 2017, 15:17

Re: Брак с чужденец в БГ, развод в чужбина(ЕС), бюрокрация

Мнениеот ina53 » 19 Дек 2017, 14:30

Здравейте, регистърът за населението се води в ЕСГРАОН, телефон 02/ 980- 12- 64 :
https://sofiq-info.alle.bg/%D0%BE%D0%B1 ... %B8%D1%8F/
Там трябва да подадете заявление за вписване на новите данни и новопостъпили обстоятелства, като се представят: заверено копие от акта за сключен граждански брак, съдебното решение за развода, заявление за промяна на името, което е по образец и е с нотариална заверка на подписа.
Интересно защо в Посолството по местонахождение на държавата, в която живеете не са придвижили тези документи, смяната на личната карта, би трябвало да имат такива правомощия.
Също така, не посочвате в коя държава живеете, но не сте ли придобили гражданството и на тази държава, щом за втори път сключвате брак там? Ако едновременно с българското имате и чуждо гражданство, и нямате намерение да се връщате повече в Бг., то не е ли по- добре да си изкарате документ за самоличност в държавата, в която живеете?
ina53
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 25 Мар 2009, 18:09

Re: Брак с чужденец в БГ, развод в чужбина(ЕС), бюрокрация

Мнениеот jhoro » 19 Дек 2017, 16:58

ina53 написа:Интересно защо в Посолството по местонахождение на държавата, в която живеете не са придвижили тези документи, смяната на личната карта, би трябвало да имат такива правомощия.
Също така, не посочвате в коя държава живеете, но не сте ли придобили гражданството и на тази държава, щом за втори път сключвате брак там? Ако едновременно с българското имате и чуждо гражданство, и нямате намерение да се връщате повече в Бг., то не е ли по- добре да си изкарате документ за самоличност в държавата, в която живеете?


Да, за Посолството - в съответната държава или ако няма - в най-близкото посолство - е чудно. Във всяко българско посолство се издават/подменят лични карти, паспорти, а в случай на изгубване - и временен паспорт за завръщане в България. Цените са по-високи, но това не е най-важното.
По отношение гражданството/натурализацията.
За целта има изисквания, едно от които е лицето да е живяло определен брой години - 6, 7, 8 ..., но има и други. Някои държави изискват отказ от досегашното гражданство!
Не бъркайте „гражданството“ с „постоянно или дългосрочно пребиваване“.
Колкото до „местно ID“ - стига в съответната държава да има такива. Във Великобритания например няма лични карти!! Паспорта е само документ за пътуване зад граница!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Брак с чужденец в БГ, развод в чужбина(ЕС), бюрокрация

Мнениеот kdkrastev1234 » 22 Дек 2017, 14:21

РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 2201/2003 НА СЪВЕТА, от 27 ноември 2003 година, относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, с който се отменя Регламент (ЕО) № 1347/2000

Посолството няма нищо общо с процедурата. Регистрацията става с удостоверения по чл. 39-41 от тоя регламент. Издават се от съответната държава, където е бил брака/развода и от органа пред който това е станало. Важат за целия Европейски съюз. В Германия ги наричат У-39, У-40 и т.н., съобразно члена по който е издадено удостоверението. В България, след известен спор между Община и съд, ми е издавано такова от съд.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител
 
Мнения: 631
Регистриран на: 27 Фев 2014, 08:22


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron