начало
Ивайло Цветков-Нойзи се споразумя да не влиза в затвора Ивайло Цветков-Нойзи се споразумя да не влиза в затвора

Удръжка на пари от работодател за откраднати елементи

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Удръжка на пари от работодател за откраднати елементи

Мнениеот petrovps » 05 Ное 2017, 16:17

Здравейте, търсейки информация за поне малко яснота по моя казус, реших да пиша тук. Случаят е следния:
Работя като международен шофьор за бългаеска транспортна фирма. Една сутрин след тридневен престой на паркинг в Германия, установих, че липсват определени елементи от камиона. Те представляват предпазни спойлери на резервоарите за гориво. Не знам дали това е от значение, но МПС-то може да се движи и без тях. Така, обадих се на 112, от там ми казаха, да се обадя на 110, това е номера на полицията в Германия. Говорихме, обясних какво се е случило, дойде патрулка, те от своя страна се обадиха на криминален отдел, дойдоха криминалистите, огледаха, описаха, взеха от едно място проба за биологичен материал (може да са ползвали и ръкавици крадците...), както и да е. Информирах работодателя за случая. Полицията ми издаде протокол за констатираната кражба. Прибрах се в България, предадох всички документи по случая и ми казаха, че застрахователя ще покрие щетата. Да само, че се оказа, че парите които аз получих във вид на командировъчни, а при нас заплащането е на километър пробег, са с 500лв. по-малко. Това го установявам около 1 месец по-късно. Оказа се, че са ми удържали пари за въпросната липса която е на стойност 1903лв. От последното месечно възнаграждение са удържани още 500лв. и остават 903лв. Попитах на какво основание са ми урържани парите и отговора беше, че застрахователя не покрива липсващи елементи. Поисках документ на основание на който ми удържат тези пари, не получих такъв. Въпроса ми е - има ли право работодателя да ме държи отговорен за липси причинени от кражба и по какъв начин бих могъл да се защитя и да си върна изработените с усилия и лишения пари?

Благодаря предварително.
petrovps
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Ное 2017, 15:50

Re: Удръжка на пари от работодател за откраднати елементи

Мнениеот boxko » 07 Ное 2017, 12:54

Няма основание да Ви удържа.
Най-напред го поканете надлежно, ако не ви възстанови сумата, остава ви един вариант- да се обърнете към съда.
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Удръжка на пари от работодател за откраднати елементи

Мнениеот petrovps » 08 Ное 2017, 15:12

Здравейте, благодаря за отговора, но как точно да го направя? Ако е писмено как да формулирам, срок да посоча ли? Ако имате опит в това, няма да откажа съдействие и дали ако се стигне до съд, има шанс за успех?
petrovps
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Ное 2017, 15:50

Re: Удръжка на пари от работодател за откраднати елементи

Мнениеот dog123 » 09 Ное 2017, 11:42

Много деликатна ситуация. Вие имате вашата гледна точка , работодателя ви неговата. Неговата е че вие сте самооткраднали въпросните елементи /Не твърдя че сте!/.
Всеки опит да се защитите ще ви постави в "партер". Ще бъдете нарочен за уволнение , а повод ще си намерят. Дали можете да преглътнете , или ще отстоявате правотата си е Ваше решение , негативите повярвайте , отново ще си останат във вашето поле както и да завърши тази сага. Всеки адвокат ще ви каже че имате шансове да спечелите този казус , обаче на каква цена / не говоря за пари/ ?!? Желая ви успех, дано обидата отмине!
dog123
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 30 Авг 2010, 13:51


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 40 госта


cron