начало
Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават

Удръжка на пари от работодател за откраднати елементи

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Удръжка на пари от работодател за откраднати елементи

Мнениеот petrovps » 05 Ное 2017, 16:17

Здравейте, търсейки информация за поне малко яснота по моя казус, реших да пиша тук. Случаят е следния:
Работя като международен шофьор за бългаеска транспортна фирма. Една сутрин след тридневен престой на паркинг в Германия, установих, че липсват определени елементи от камиона. Те представляват предпазни спойлери на резервоарите за гориво. Не знам дали това е от значение, но МПС-то може да се движи и без тях. Така, обадих се на 112, от там ми казаха, да се обадя на 110, това е номера на полицията в Германия. Говорихме, обясних какво се е случило, дойде патрулка, те от своя страна се обадиха на криминален отдел, дойдоха криминалистите, огледаха, описаха, взеха от едно място проба за биологичен материал (може да са ползвали и ръкавици крадците...), както и да е. Информирах работодателя за случая. Полицията ми издаде протокол за констатираната кражба. Прибрах се в България, предадох всички документи по случая и ми казаха, че застрахователя ще покрие щетата. Да само, че се оказа, че парите които аз получих във вид на командировъчни, а при нас заплащането е на километър пробег, са с 500лв. по-малко. Това го установявам около 1 месец по-късно. Оказа се, че са ми удържали пари за въпросната липса която е на стойност 1903лв. От последното месечно възнаграждение са удържани още 500лв. и остават 903лв. Попитах на какво основание са ми урържани парите и отговора беше, че застрахователя не покрива липсващи елементи. Поисках документ на основание на който ми удържат тези пари, не получих такъв. Въпроса ми е - има ли право работодателя да ме държи отговорен за липси причинени от кражба и по какъв начин бих могъл да се защитя и да си върна изработените с усилия и лишения пари?

Благодаря предварително.
petrovps
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Ное 2017, 15:50

Re: Удръжка на пари от работодател за откраднати елементи

Мнениеот boxko » 07 Ное 2017, 12:54

Няма основание да Ви удържа.
Най-напред го поканете надлежно, ако не ви възстанови сумата, остава ви един вариант- да се обърнете към съда.
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Удръжка на пари от работодател за откраднати елементи

Мнениеот petrovps » 08 Ное 2017, 15:12

Здравейте, благодаря за отговора, но как точно да го направя? Ако е писмено как да формулирам, срок да посоча ли? Ако имате опит в това, няма да откажа съдействие и дали ако се стигне до съд, има шанс за успех?
petrovps
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Ное 2017, 15:50

Re: Удръжка на пари от работодател за откраднати елементи

Мнениеот dog123 » 09 Ное 2017, 11:42

Много деликатна ситуация. Вие имате вашата гледна точка , работодателя ви неговата. Неговата е че вие сте самооткраднали въпросните елементи /Не твърдя че сте!/.
Всеки опит да се защитите ще ви постави в "партер". Ще бъдете нарочен за уволнение , а повод ще си намерят. Дали можете да преглътнете , или ще отстоявате правотата си е Ваше решение , негативите повярвайте , отново ще си останат във вашето поле както и да завърши тази сага. Всеки адвокат ще ви каже че имате шансове да спечелите този казус , обаче на каква цена / не говоря за пари/ ?!? Желая ви успех, дано обидата отмине!
dog123
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 30 Авг 2010, 13:51


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 37 госта


cron