начало
Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация

Въпроси относно отстояния от граници на имот

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Въпроси относно отстояния от граници на имот

Мнениеот mishoboss » 25 Окт 2017, 23:14

Привет, имам два съществени въпроса. Става дума за УПИ в София, с 25% застрояване, 3м отстояние от граници и 5м от дъно на имота. Предстои изграждане на еднофамилна къща в този имот. Двата въпроса:

1. Има ли вратичка в ЗУТ отстоянието от 5 метра откъм дъното на имота да се намали? Идеята е, че имотът, който граничи откъм дъното е с никому неизвестна собственост, няма достъп откъм уличната регулация, и като цяло е прекалено малък за каквото и да било. Вероятно и ще го стопанисвам на добра воля, за да не е змиярник.

2. Има ли шанс да долепя гараж към границата на уличната регулация? Но гаражът да продължава като част от къщата, а не самостоятелна постройка. Става дума за масивна постройка. Ако да, какво трябва да се направи, къде и с какви документи да се отиде?

Поздрави
mishoboss
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Юли 2014, 11:20

Re: Въпроси относно отстояния от граници на имот

Мнениеот ivanov_p » 26 Окт 2017, 13:04

Отивате при архитект. От към дъното не може да промените нещата, но може да излезете с еркер и да увеличите балконите, след приемането. Отпред може да сложите гараж, но трябва да е предвидено по градоустройство или да архитекта да го изработи, със съгласие на съседа. Може да сложите плътна ограда, а след това без разрешение да покриете разстоянието от 3 м. между оградата и къщата.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4335
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Въпроси относно отстояния от граници на имот

Мнениеот mishoboss » 26 Окт 2017, 13:35

Изключителни благодарности за този отговор!

И два допълнителни въпроса:

1. Колко може да надстърча този еркер? Може ли да е едни два метра? И трябва ли задължително да бъде тераса, или няма проблем да е застроено (един етаж само, къщата ще е двуетажна)?

2. Въпрос относно гаража на уличната регулация. Тъй като такова нещо не е предвидено по градоустройство, прибягвам до втората опция - архитекта да го изработи и да имам съгласие на съсед. Но въпросът ми е - съгласие от кой съсед? Имам и от двете страни, но тях това какво ги бърка? Идеята е, че гаражът ще граничи само с уличната регулация, не с имот на съседи. Откъм съседите ще си спазвам 3 метра.
mishoboss
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 01 Юли 2014, 11:20

Re: Въпроси относно отстояния от граници на имот

Мнениеот ivanov_p » 26 Окт 2017, 15:41

Еркерът може да излезе с 30 см., балконът с 90 см., като балконът може след това да се удължи, ако има смисъл. При 25% плътност не виждам защо трябва да се прави това. Ако гаража не граничи със съседа може да се направи навсякъде в имота, но той отнема от плътността и затова обикновено се прави в сградата. Архитекта ще каже.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4335
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Въпроси относно отстояния от граници на имот

Мнениеот probcho » 27 Окт 2017, 21:47

Привет.
По въпросите
mishoboss написа:1. Има ли вратичка в ЗУТ отстоянието от 5 метра откъм дъното на имота да се намали?

Не.
mishoboss написа:2. Има ли шанс да долепя гараж към границата на уличната регулация? Но гаражът да продължава като част от къщата, а не самостоятелна постройка.

Не.
ivanov_p написа:Отивате при архитект.

Това е единственото вярно в отговора на "съветчика".
ivanov_p написа:Еркерът може да излезе с 30 см., балконът с 90 см., като балконът може след това да се удължи, ако има смисъл. При 25% плътност не виждам защо трябва да се прави това. Ако гаража не граничи със съседа може да се направи навсякъде в имота, но той отнема от плътността и затова обикновено се прави в сградата. Архитекта ще каже.

Когато се дават такива съвети възниква необходимостта и от поне малко технически познания... Опс, забравих, че това е форум за юристи.
Живи и здрави :)
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта


cron