начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Няма домоуправител

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Няма домоуправител

Мнениеот 11111111111 » 13 Окт 2017, 12:42

ЕС не е в състояние да излъчи управител, нито дори да свика събрание, нито да наеме фирма. Има ли реално работеща процедура кметът да назначи управител?

ЕС има приет правилник за вътрешния ред, но полицията не го признава, защото е с малко подписи, въпреки че е от трето събрание и това е законно. Как може да бъде принудена полицията да признае правилника и да наложи изпълнението му? В момента тя препраща всички сигнали до прокуратурата, за да си спести, каквито и да е действия, a от прокуратурата отговарят, че няма престъпление, и да се сезират органите на ЕС, каквито няма. За едно от нарушенията прокуратурата казва, че е нарушение на наредба, но без да задължава полицията. Как може да се принуди прокуратурата да издаде указания със задължителен характер към полицията?

Нарушителите са предупреждавани от полицията с предупредителен протокол, но това не ги спира. Глоби също не ги спират, а и такива няма, защото няма кой да ги наложи. Общината също не иска, освен полицията. Освен глоби може ли силово полицията да наложи прилагането на правилника, не само да съставя актове, особено ако това е записано като възможност в правилника?

Констативен протокол не може да се състави, защото няма кой да накара хората да влизат в противоречие и пряк конфликт с опасни криминални лица - може да се събере само един подпис. Външни лица могат ли да се подписват и това да има сила?

Има и краен вариант да се наеме охранителна фирма или физическо лице за охрана, което да налага изпълнението на точките от правилника, но при викане на полиция в конфликтния момент има сериозна вероятност тя да се противопостави на охранителите, въпреки, че ще е противозаконно. Какво ще следва? Вероятно трябва да присъства и адвокат, и всичко да се заснема, за да се знае как полицията нарушава законите, а после да се съди?
11111111111
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 30 Апр 2016, 12:13

Re: Няма домоуправител

Мнениеот lakavitsa » 14 Окт 2017, 19:58

Има едно задължение на Общинска / Районна администрация да свика ОС и да избере такъв, ако не е избран при условията на ЗУЕС, Заключителните и ;;;;разпоредби на същия закон.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Няма домоуправител

Мнениеот lakavitsa » 14 Окт 2017, 20:05

Въпреки че твърде малко кметове се наемат да използват тази процедура. Дали защото не е реална?
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Няма домоуправител

Мнениеот 11111111111 » 15 Окт 2017, 15:31

Да, май това не е много реално - има го на няколко места в закона, но е обвързано с някакви срокове за нещо друго. А и формално се води, че домоуправител има, но му е изтекъл мандата. Друг е въпросът доколко по документи събранието е било законно и изобщо има ли такива документи, или ще се води, че събрание и домоуправител никога не е имало законни. Иначе досегашният по закон е длъжен да изпълнява, но не го прави и няма кой да го накара. Не е и да няма инициатива за свикване на събрание, но тя е само от един, и тя се саботира с късене на поканите. Освен това няма желаещи кандидати за домоуправител. И да посочи кмета някого, той като пак не иска да изпълнява, не знам как ще бъде принуден. Затова ще е добре да се погледнат и въпросите за другите възможности от първия пост.
11111111111
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 30 Апр 2016, 12:13

Re: Няма домоуправител

Мнениеот lakavitsa » 17 Окт 2017, 19:45

Всичко се свежда до необходимостта от регулация от страна на държавата, 111111. Иначе подобия на ЗУЕС в Европа бол. Призваните у нас да извършват контрол по прилагането му, на този закон, нямат материалните и други, или нематериални и материални стимули за друго, загрижени за следващите избори... Никакви стимули, поне малко за тези управители на ет. собственост, които понякога за едната, ако щете апостолска ангажираност, за благото на съседите си и за себе си, проявяват добронамереност, и упорито спазват най-общо казано, на правилата, съгласно създадения преди около 8 години, колкото и несъвършенства да има, закон. Късат. И срещу това има лек. Витрина със защитно поставено стъкло, ако и това не помага, катинар-/че/ върху витрината, а ако и това не помага - техниката / технологиите помага/т. Камерата/миниатюрна възспира набезите в/у усилията на съобщаващите. Колкото и педантично да е. Живеем в такива времена. Упоритост. Споменах регулация на държавата - в една от централноевропейските държави са по-напред при прилагането на закони подобия на ЗУЕС при неспазване на съответния закон, или при неприлагането му идват и запечатват апартамента от Общ./районна администрация. Къде сме ние.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Няма домоуправител

Мнениеот 11111111111 » 28 Окт 2017, 21:31

lakavitsa написа:Къде сме ние.

Там, където е материалът, Конституцията и законите.
Къса именно домоуправителят - този с изтеклия мандат. Така че не знам кой ще държи ключа от катинарчето. А без такова е ясно, че няма да стане. А и въобще не знам има ли такива продукти-витрини на пазара. А кой ще я купи и монтира - нали събранието трябва да реши и да я плати, а събрание няма. Камерите също лесно се преодоляват, а дори и да се знае кой е късал, какво от това?
Разбира се, че ЗУЕС е много лош закон. Затова и не работи.

Затова идват другите въпроси от първия ми пост, но явно няма желаещи да отговарят. Мисля си, че и да оставя тук във форума 10, 20, 50, 100 лв на цяло, пак никой няма да се наведе да ги вземе. Явно все пак им харесва как работи полицията, прокуратурата и държавата като цяло. Защото и те са част от материала.
11111111111
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 30 Апр 2016, 12:13

Re: Няма домоуправител

Мнениеот lakavitsa » 07 Ное 2017, 14:33

Късат също и които не са добре здравословно. До катинарче и ключ за него се стига в крайни случаи. Тези които смятат, че няма закони и че не се прилагат, поне що се отнася до ГПК, ЗУЕС. И тези които не желаят да ги четат съобщенията. Ако няма такива витрини на пазара, това значи няма търсене. Що се отнася до лошия закон ЗУЕС, всеки такъв е лош до реформирането му. Но все пак е закон, правило по което се ръководим живущите, ползватели, собственици. Лоша е правосъдната система, поне в БГ. Затова и търпим критики от ЕС, не ет. собственост. При нас не къса домо/управителят. Всеки вече бяга от отговорностите, които предполагат длъжността Председател на УС или Управител на ЕС. Особено след като няма овъзмездяване на положените усилия, които предполага тази длъжност. А и арх. Павлин Попов от един от ВУЗ в Сф беше посочил бъдещето на сградите ЕС. Особено старите сгради.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Няма домоуправител

Мнениеот ellie2 » 12 Ное 2017, 08:56

Вижте с камерите в ЗУЕС как стоят нещата, има разлика между реално време и запис.
Мисля че в реално време беше по-облекчена процедурата, но ще Ви върши ли работа, късат съобщения, нямате запис... Опитайте с/у подпис да връчите покана.
Разгледайте ЗУЕС "Раздел II, Инициатива за... на ОС, чл.12 ал. 5, както и алинеи; 1, 2, 3, 4" - и касаещи законно установените срокове.
Но.... Пример:
Само миналия месец тази година, 4-пъти ни спира асансьора. Нашите съседи знаят защо спира асансьора на един и същи етаж, но не можем да докажем, че е в следствие на съкооператори, които товарят дърва с количка, ламарини, огромни шкафове, упражняват натиск на подови панел.
Те казват: "не сме ние, докажете и край". Цяла тема създадох. Ще приемем Правилник, нямаме такъв, ще напишем глоби, човекът пак ще си товари дървата. Ако няма възпитание и култура, че се създават неудобства?!
Управителят е добър приятел с въпросния съсед, казва: "оправяйте се". Дори имам съмнения, че управителят се опита да генерира конфликт и да породи съмнения в съседи, успя. Малко са хората, които си задават въпроса: Защо? Кой има изгода от подобна ситуация?
Няма отношение, важен му е бизнеса в сградата, и ако може да не плаща за 360 кв. площ. Против нова врата, против у-во за претоварване на асансьора. Против камери. Против фонд ремонтни дейности. Против ред и правила. "Разделяй и владей..."
Домуправителят си е такъв до избирането на нов.
Предлагам Ви тема за размисъл: "Присъдите по наказателните дела на всички инстанции, с които подсъдимите се осъждат на затвор, вече са тайна. Това е решила комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" на Висшия съдебен съвет."

Ако има криминални лица, не се занимавайте, не знаете на какво са способни.
Съветът ми от чисто човешка гледна точка, продавайте и бягайте.
"Въпросът е: накъде да канализирате енергията и усилията, в каква среда ще растат децата Ви?!"
От Вашите решения сега, зависи дали ще превърнете живота си в рай и/или ад...
И готов/а ли сте за последствията, от действията Ви, дори да сте прав/а?!

Има една арбска поговорка: "Не бъди справедлив, бъди мъдър!"
ellie2
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 24 Апр 2015, 11:32


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron