начало

Ако няма вето, първият разследващ главния прокурор трябва да е избран до средата на май Ако няма вето, първият разследващ главния прокурор трябва да е избран до средата на май

Длъжник с няколко изпълнителни листаДлъжник с няколко изпълнителни листа

Мнениеот suhodol » 08 Сеп 2017, 13:19

Здравейте, в очакване съм да постигна споразумение с кредиторите ми. И те да оттеглят исковете си от ЧСИ.
В този случай ще вдигнели ЧСИ-то възбраната върху имота, запорираните банкови сметки и МПС ? Ще остане ли да се плаща на ЧСИ-то за действията който той е предприемал ? Пращал е писма до Банките и до институциите за да ги уведоми че съм длъжник. По негови сметки при сумите който дължа на Кредиторите, имам да му давам това което закона му позволява да си начислява и като лихви. Какво ще стане с неговите претенции ? Когато моите Кредитори му обвят, че оттеглят исковете си ?
Благодаря за отделеното внимание и предварително благодаря за отговорите.
Хубав и успешен ден.
Аватар
suhodol
Младши потребител
 
Мнения: 85
Регистриран на: 06 Дек 2010, 14:40
Местоположение: София

Re: Длъжник с няколко изпълнителни листа

Мнениеот ivanov_p » 08 Сеп 2017, 15:53

Когато взискателят прави искане делото да се прекрати поради плащане на ЧСИ се дължат незаплатените до този момент такси и тези по чл. 26 ТЧСИ. Те се плащат от длъжника, затова уточнете този въпрос и с взискателите и имайте предвид тези суми. Най-добре е, ако сте се договорили да платите суми по-малки от дълга, да внесете споразумението при ЧСИ за да си изчисли таксите по тях.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3476
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Длъжник с няколко изпълнителни листа

Мнениеот bludniq_sin » 08 Сеп 2017, 16:33

Когато делото се прекратява на основание 433 разноските могат да останат и за сметка на взискателя, но надали вашите кредитори са се съгласили на това. пропорционалната такса също може да не се плати тъй като се дължи при събрана сума, а в молбата си за прекратяване взискателят не е длъжен да обяснява защо иска да прекрати делото, но надали вашите кредитори ще се съгласят да действат така.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 955
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Длъжник с няколко изпълнителни листа

Мнениеот ivanov_p » 09 Сеп 2017, 11:00

Кредиторите са няколко, а има забрана за удовлетворяването им предпочитателно, което определя някакъв начин на поведение с който да се избягнат неприятности и нови плащания, съответно двойни такива.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3476
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Длъжник с няколко изпълнителни листа

Мнениеот suhodol » 11 Сеп 2017, 21:57

Благодаря за отговорите, по тези изпълнителни дела, този ЧСИ е третия. До предишния, дължех 7000 лева. Сега този си е на числил 17000 лева. И понеже сумите който си е на числил и всичко му е законно. Търся начин да намаля тези претенции. Само за едни писма изпратени да банките, данъчните, Агенцията по Вписвания и КАТ. 17000 лева ми се струват прекалено много.
В предложението което съм отправил към кредиторите ми ЧСИ то би трябвало да пре изчисли претенциите си. Ако те се съгласят. С едните съм постигнал споразумение. Сега остава да го постигна и с другите.
В момента имам да давам 300 000 лева. ЧСИ то иска 17000 лв. Ако кредиторите се съгласят на 100 000 лв. ЧСИ то, трябва ли и той да си намали претенциите ?
Аватар
suhodol
Младши потребител
 
Мнения: 85
Регистриран на: 06 Дек 2010, 14:40
Местоположение: София

Re: Длъжник с няколко изпълнителни листа

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Сеп 2017, 20:21

Първо трябва да сте наясно, че сумата от 17х. е сбор от авансови такси, пропорционални такси и `нам си к`ви такси, като в нея е включена и сумата оп т.26 от тарифата им ( т.е. 100% е сигурно, че е калкулирана върху целия размер на дълга), но пък трябва и да знаете, `щото ми писна от всичките мушенгии на ЧСИ, че ако сключите споразумение с взискателя за редуциране на задължението, то и ЧСИ трябва да си редуцира вземането, защото към т.26 на ТТРЗЧСИ, законодателят ( тоя идиот!, който им даде втората си златна кокошка след нотариата) взел, че поставил една добра забележка: при частично събиране на парично вземане таксата се определя за целия дълг, но се събира част, съответстваща на събраната сума. Накратко водеща е реално събраната сума, а не общо дължимата.
Друг е въпросът дали се спазва от частниците ( сега си споря с един такъв... не иска да прекратява делото, щото видиш ли по ИЛ били толкоз, ама че няма данни да са платени баш такива суми... 8) ).

Както напоследък все по-често се замислям - хората станаха доста изнервени ( то и аз се изнервям, какво остава за другите), и ако не се спре това издевателство, скоро някой ЧСИ ще даде фира. Напрежението у длъжниците е наистина огромно, отделно че датира от години назад.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Длъжник с няколко изпълнителни листа

Мнениеот kalahan2008 » 13 Сеп 2017, 21:34

Според някои ЧСИ такса по т. 26 ТТРЗЧСИ се дължала, дори и при опрощаване на вземането от кредитора. Събрана-несъбрана сумата, таксата се дължи - или от длъжника, или от взискателя. Който плати. Докато не се плати таксата върху целия дълг, ни запори, ни възбрани се вдигат. За прекратяване на изпълнителното дело да не говорим.
От 2 години има законодателно предложение да може длъжникът да обжалва отказа на СИ да прекрати делото, вече е гласувано на първо четене в НС, но бавят второто четене. И пак законодателна недомислица - няма какво да се обжалва, ако няма изричен отказ. Мълчалив отказ не може да се жали. Няма и срок за произнасяне по искането за прекратяване на изпълнителното дело, няма и мълчалив отказ като в административното право.
Изобщо - чудя им се на законодателите - те наистина ли са тъпи или просто приемат палиативни промени с цел да "замажат очите" на публиката?
Много внимавайте при кой ЧСИ си образувате изпълнителните дела, защото след това може да му станете длъжник, нищо, че сте взискател.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3739
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Длъжник с няколко изпълнителни листа

Мнениеот suhodol » 14 Сеп 2017, 12:40

Благодаря за отговорите, обещавам да опиша случката подробно след като се стигне до някакъв край. Не е в моя полза да протакам. До сега нямах възможност да предложа някаква сума. Моя случай може де бъде от полза на някой за това ще го опиша подробно когато приключи. Хубав и успешен ден на всички.
Аватар
suhodol
Младши потребител
 
Мнения: 85
Регистриран на: 06 Дек 2010, 14:40
Местоположение: София

Re: Длъжник с няколко изпълнителни листа

Мнениеот suhodol » 22 Окт 2017, 21:58

Здравейте, не съм писал защото все още няма нищо ново. В очакване съм да получа пари. Моя Адвокат ще направи предложението към взискателите: първо към единия после ще видим на къде ще тръгнат нещата. От Кантората на ЧСИ то ми потвърдиха, че няма да изискват таксите върху цялата сума.
С пожелания за успешни дни.
Аватар
suhodol
Младши потребител
 
Мнения: 85
Регистриран на: 06 Дек 2010, 14:40
Местоположение: София


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron