начало

Парламентът се събира в четвъртък. Борисов говори за тежки решения Парламентът се събира в четвъртък. Борисов говори за тежки решения

"семеен казус" Помощ!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


"семеен казус" Помощ!

Мнениеот macolinkata » 14 Авг 2017, 13:35

Здравейте. Нова съм и много бих се радвала , ако някой успее да ми даде адекватен съвет! Щастливо разведена съм от почти 2г. имам всички издадени ИЛ и решения на съда, решено е "таткото" да плаща издръжка от 280 лева за двте деца общо и да ги вижда еди кога си. Обаче нито едно от двете решения не се спазва! ПУсках молби,жалби и запори до съда и нищо не стана миналата година и оттеглих всичко, Сега обаче искам помощ за 2 неща: тъй като бащата ми дължи еднА немалка сума от неизплатени издръжки,но плаща сума , която сам си определя на 2-3-4 месеца- мога ли да подам жалба,че все пак не е редове и да уточня каква сума точно ми дължи и да направят от съда така,че той да започне да си плаща редовно ( той няма нищо на негово име и работи в чужбина,но май няма договор)?
И воторото е къде да подам молба или заявление, за да вдигна издръжката на децата?
Благодаря ви предварително!!! От Варна съм, ако има значение ;)
macolinkata
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Авг 2017, 13:21

Re: "семеен казус" Помощ!

Мнениеот bvoykov » 14 Авг 2017, 18:58

Предполагам имате образувано изпълнително дело пред съдия-изпълнител, в противен случай не можете да предприемете нищо срещу него. Дори и при образувано изпълнително дело, ако бившият Ви съпруг няма имущество и доходи, съгласно чл. 152, ал. 1 от Семейния кодекс държавата ще изплаща издръжката на вашите деца вместо него. Държавата обаче поема изплащането на издръжката само до определен максимален размер, който за тази година е 80 лв. на дете, тоест за двете деца би трябвало да имате възможност да получавате по 160 лв. Важното е да имате образувано дело пред съдия-изпълнител, който да установи липсата на имущество на бившия Ви съпруг, оттам нататък предполагам съдебният изпълнител ще Ви каже какво да направите, за да получите сумата. Увеличаването на издръжката може да стане само и единствено по съдебен ред, но това няма да промени факта, че ще Ви се изплаща не повече от 80 лв. на дете, тъй че аз лично не виждам смисъл да водите ново дело. Така поне аз виждам нещата, може да има и други отговори.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 285
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: "семеен казус" Помощ!

Мнениеот macolinkata » 15 Авг 2017, 12:48

Благодаря за отговора. Издръжката не става ли с някаква молба примерно да се подаде и от там вече да си решават дали ще ми я удовлетворят? Имам решение за развод и изпълнителни листи за двете деца.
macolinkata
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Авг 2017, 13:21

Re: "семеен казус" Помощ!

Мнениеот bvoykov » 15 Авг 2017, 13:45

От последния Ви отговор разбирам, че нямате образувано изпълнително дело пред съдебен изпълнител, бил той държавен или частен. За да получавате каквито и да е бил пари, трябва да приведете това съдебно решение в изпълнение като образувате изпълнително дело пред съдебен изпълнител. Ако искате такова дело да се води от държавен съдебен изпълнител, отивате в регистратурата на Варненския районен съд и подавате молба за образуване на изпълнително дело, като прилагате към нея в оригинал изпълнителните листи. Ако искате такова дело да се води от частен съдебен изпълнител, предполагам трябва да отидете в кантората на такъв със същите документи. И в двата случая не би трябвало да Ви вземат такси за образуване на изпълнителното дело и за извършване на изпълнителни действия. Оттам нататък съответният съдебен изпълнител ще проучи имуществото на бившия Ви съпруг, ако има нещо, което може да се вземе, ще го направи. Ако няма имущество, вече съдебният изпълнител би трябвало да Ви насочи какво да направите, за да получите тези пари, които държавата гарантира, че ще изплаща като издръжка.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 285
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: "семеен казус" Помощ!

Мнениеот macolinkata » 16 Авг 2017, 16:31

Благодаря много за информацията! :oops:
macolinkata
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Авг 2017, 13:21


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron