начало

1000 лв. глоба за кандидат за младши съдия, представил фалшиви препоръки от юристи пред ВСС 1000 лв. глоба за кандидат за младши съдия, представил фалшиви препоръки от юристи пред ВСС

Защо КАТ не спазва ЗДП?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Защо КАТ не спазва ЗДП?

Мнениеот hobit » 07 Авг 2017, 21:52

В последно време по медиите постоянно се пише как в цялата страна се отнемат СУМПС-а на водачи за неплатени в срок глоби. Реших, че е направена поредната 1005-та поправка на ЗДП и това дава основание на ченгетата да отнемат свидетелството за управление направо на пътя. В същия момент мой познат сподели, че с него е станало точно така - спрян за рутинна проверка, на таблета на ченгето излиза, че лицето има неплатена глоба и в резултат на това, последния остава без СУМПС на момента. Прегледах набързо членовете, касаещи прилагането на ПАМ - отнемане на СУМПС и разбрах, че няма промени в закона, просто на ченгетата им е спусната отгоре от титаните на мисълта, поредната безумна заповед. Завъртях един телефон до КАТ в града, в който живея и ченгето отстреща/някакъв началник - един от многото/ ми отговори, че точно това е практиката - при констатиране, че има неплатени глоби, СУМПС се отнема на място и после се издава заповедта за тази ПАМ. Казах му, че редът в ЗДП е точно на обратно - първо заповедта, после свидетеството и че не може в правовата държава на г-н Суджуков, да се потъпкват така лесно законите. Беше ми отговорено, че това е положението и ако съм недоволен да посетя баш началника на КАТ, защото той бил най-умният им служител.

Та в резюме- явно на ченгетата в страната е наредено да действат по този противозаконен начин . Какъв е начина за сигнализиране и до кого - Прокуратура на РБ, окръжна, районна и въобще имаме ли някакви права, за жалване срещу незаконосъобразните действия на този тип държавни служители - служителите на КАТ?
hobit
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:02

Re: Защо КАТ не спазва ЗДП?

Мнениеот coleil » 14 Авг 2017, 09:36

Здравейте,
И мен от една седмица ме тормози същия въпрос.След като в закона ясно е посочено, че: "Принудителните административни мерки по чл. 171, т. 1, 2, 2а, 4, т. 5, буква "а", т. 6 и 7 се прилагат с мотивирана заповед от ръководителите на службите за контрол по този закон съобразно тяхната компетентност или от оправомощени от тях длъжностни лица.", как е възможно в правова държава да се чудим кое е първо-кокошката или яйцето.
Как трябва да постъпим в тази ситуация?
coleil
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Авг 2017, 09:31

Re: Защо КАТ не спазва ЗДП?

Мнениеот hobit » 14 Авг 2017, 21:56

Защо решихте, че България е правова държава? По презумпция може би, но де факто е псевдо демокрация, гарнирана с шуробадженащина и умишлено неработеща съдебна система, пълна със заплатаджии.
В сегашното народно събрание от 240 хуманоида, едва 20 от тях се определят като юристи на базата на незнайно как придобити дипломи. Тези 20 са там, защото просто в нормална конкурентна среда те биха били безработни, а така прилепени към някой октопод/партийна сбирщина/, си осигуряват вегетирането за определено време.
Конкретно по проблема - вероятно трябва да се подаде сигнал до окръжна прокуратура, но какви писмени доказателства ще се приложат, за да бъде достоверен сигналът? А и ми звучи малко налудничево да се жалвам до държавата от проблеми, породени от същата тая държава.
hobit
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:02

Re: Защо КАТ не спазва ЗДП?

Мнениеот frambuesa » 13 Ное 2017, 23:08

Здравейте,
Моля да ме посъветвате относно ЗДП и неговото прилагане. Казуса ми е следния : при установен алкохол в кръвта от 0,59 промила към дата 14.05.2017г. не намирам никъде да се споменава (актуалния закон към тази дата) отнемане на 10 контролни точки, освен налагане на административна глоба от 500лв и отнемане на СУМПС за срок от 6 месеца. Прочетох, че в последните изменения на закона от лятото на тази година, има допълнение за отнемане на 10 контролни точки, но не го намирам в ЗДП от Януари 2017г. Въпроса ми е, адекватно ли е приложен закона или отново трябва да обжалвам.
Предварително благодаря!
frambuesa
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Ное 2017, 22:54

Re: Защо КАТ не спазва ЗДП?

Мнениеот hobit » 26 Ное 2017, 00:16

http://www.avto-shkola.com/kat-globi

3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Министърът на вътрешните работи с наредба определя първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, както и списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение, както и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение.
Контролните точки не са в ЗДвП, а в наредба на Мин.на силовото министерство
hobit
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:02


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron