начало

ВАС решава накърнени ли са трудовите права на асистентите в университетите ВАС решава накърнени ли са трудовите права на асистентите в университетите

Молба за помощ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Молба за помощ

Мнениеот lidia2106 » 16 Май 2017, 12:55

Здравейте!
Моля,за помощ.Преди седмица убиха бившият ми съпруг,с който сме официално разведени от 2009 г.Поради неплащане на издръжката към двете ни деца,има влзъл в сила изпълнителен лист и от 2011 г,до сега,от общината ми изплащаха по 50 лв.на дете, всеки месец.Обадих се на съдия изпълнителя, да му кажа,да пусне известие до общината,че длъжника е починал и да преустановят изплащането.Каква беше изненадата ми,когато същият ми каза,че задължението за издръжката на децата,ще се прехвърли към тях и най-вероятно те ще трябва да ги върнат.Как е възможно пари,които по закон са дължими на децата,в следващият момент да им ги изискват,при смъртта на длъжника?Благодаря предварително.
lidia2106
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Май 2017, 12:42

Re: Молба за помощ

Мнениеот borovinka » 16 Май 2017, 16:37

Спокойно.

Щом издръжката се изплаща от общината, значи бившият е нямал доходи и имущество.
След неговата смърт децата стават негови наследници.

Изплатената им издръжка не се връща. Евентуално Общината, изплащала досега издръжка от името на бившия Ви съпруг, може да предяви иск към неговите наследници (децата), за заплащане на изплатените от негово име суми, за което обаче тя трябва да си заведе дело и да спази още ред процедурни неща.

Децата ви също имат полезни ходове, един от които е да приемат наследството от баща си по опис (ако са непълнолетни, това е задължително! и ако има какво наследство да приемат, разбира се), ако са навършили пълнолетие към момента, когато бъдат потърсени да заплащат каквито и да било суми, дължани от баща им на някого (не само на общината, може да ви потърсят и разни кредитни институции и други лица, например), децата ви могат да направят отказ от наследство.

За повече подробности, консултирайте се с адвокат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Молба за помощ

Мнениеот lidia2106 » 17 Май 2017, 15:16

Благодаря,за изчерпателният отговор. :)
lidia2106
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Май 2017, 12:42

Re: Молба за помощ

Мнениеот rosi1976 » 11 Юли 2017, 18:19

Здравеите след дълги години психически тормоз лъжи изневери та дори и шамари през 2015 се разведах.Съда осъди бащата на 200 лв издръжка да заплати от момента на напускане на дома до 18 г.т.е около 3 г.аз не съм получила 1 лв.издръжка за детето си.Моля кажете посъветвайте ме какво да правя .Препоръчайте ми добър адвокат занимаващ се с такъв вид дела.Препоръчаха ми адв.Даниела Боргунова тя е бракоразводен аз вече съм разведена незнам дали би поела дело за издръжка .Благодаря предварително
rosi1976
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 15 Апр 2010, 14:20


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron