начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Неплатени фактури

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неплатени фактури

Мнениеот georgi_123 » 25 Май 2017, 16:27

Здравейте,
имам следния проблем, предполагам познат на много хора - неплатени фактури за доставена стока. Става въпрос за няколко фактури в период от около 5 месеца на сума малко малко над 4 000 лв с ДДС. Стоката е доставена в този период, имам стокови разписки за всяка доставка подписани от служител на фирмата приел стоката, както и фактурите са подписани също от служител на фирмата. С тази фирма работя вече няколко години, като до сега почти винаги са имали забавени плащания (плащанията до сега са били по банка, както и неплатените фактури също са по банков път), но в този момент прекратихме доставките, като в момента не си вдигат телефоните от тази фирма. Въпросът ми е, какви са начините за изискване на плащанията по тези фактури и какви са шансовете ми да си получа парите. Научих, че са завличали доставчици и преди, в момента се водят и други дела срещу тази фирма за доста по-големи суми от моята, някои дела са печелили, други са губили и общо взето не им е чиста работата. Надявам се да успеем все пак да се разберем с тях да си платят доброволно, но ако откажат или протакват прекалено дълго ще се стигне до съд. За това ме интересува какви са шансовете при евентуално дело и дали си заслужават изгубеното време, средства и нерви.
georgi_123
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 25 Май 2017, 15:41

Re: Неплатени фактури

Мнениеот ivanov_p » 25 Май 2017, 18:05

Какви са шансовете?!? Късно вечер има едни гадателски канали, където едни тетки дават оценка на шансовете да се задомиш, удариш шестица или намериш торба с пари, може да знаят и за фактури.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Неплатени фактури

Мнениеот georgi_123 » 25 Май 2017, 19:10

Мисля, че форума е достатъчно сериозен, както и случаят ми, за да получа адекватни коментари, а не подигравки и избиване на комплекси. Достатъчно ясно съм описал фактите и съм задал въпросите си. Този проблем е често срещан за съжаление и моля хора, които са се сблъсквали с това да споделят опита си. Целта на форума предполагам е хора като мен, без опит и познания в тази област да получат адекватен съвет, а не надсмивания. За това нека който няма какво да каже по-добре да си замълчи.
georgi_123
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 25 Май 2017, 15:41

Re: Неплатени фактури

Мнениеот ivanov_p » 25 Май 2017, 20:38

123, Георги,
Аз съм се сблъсквал с тези проблеми горе долу по няколко пъти на ден, такава ми е работата, събирам дългове. Отговорил съм ти ясно и точно и то без да ти взимам 60 лв. за консултацията, да не говорим, че лично ще отпоря ушите на някоя служителка ако ми изпрати питане като твоето: без име на длъжника, без фактура, без приемно-предавателен протокол, без пояснение какво точно пише на фактурата долу вляво: "Получил:" или "Получил стоката:", без да са налице имената на получилия я служител и дали въобще е служител.
Една фирма е платежоспособна до определен час на определен ден, после спира да плаща. Няма проценти, няма какъв ти е шанса, всичко е случайно стечение на обстоятелствата, което никой не може да предвиди, даже не смея да кажа Божа работа, защото и Бог едва ли знае. Правиш обезпечение, запорираш пари в сметката и мислиш, че ще ги вземеш, но хитреца спира да плаща заплати, ДДС и осигуровки и като го осъдиш е задлъжнял към работници НАП и те прибират всичко. Друг не работи от три години, но като му дойде съобщението от бирника се стресне и плати 3-4 хилядарки, дето после се чудя коя чавка му е изпила акъла.
Ако много държиш да ти кажа какви са ти шансовете, няма проблем, те са точно 43,7%. За съжаление дори да бяха 99,9% пак можеше да попаднеш в 0,01% и да не получиш нищо.

Ало, АК, кога ще забраните на търговците да разсъждават, че ми писна от тях?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Неплатени фактури

Мнениеот kalahan2008 » 25 Май 2017, 20:46

georgi_123 написа:Достатъчно ясно съм описал фактите и съм задал въпросите си.

Само така си мислите.
Събирането на вземанията има три фази:
1. Доброволна фаза - водят се преговори, стига се евентуално до споразумение и се започва доброволно погасяване на задълженията, обикновено разсрочено. Очевидно сте пробвали и на този етап не сте получили отклик.
2. Съдебна фаза - дали ще спечелите делото зависи от много неща. Трябва да докажете наличието на трайни търговски отношения с ответника, да докажете, че лицето, което е разписало стоковите разписки и фактурите, е служител на ответника, ако оспорят представителната му власт, трябва да се позовете на един текст от Търговския закон, който Вашият адвокат би трябвало да знае, но не е сигурно дали съдът ще го приеме като довод. Най-добре е да искате назначаване на съдебно-счетоводна експертиза, която евентуално да установи, че ответникът е осчетоводил фактурите и е ползвал данъчен кредит - тук има трайно установена съдебна практика, която поне засега се спазва от ВКС (но като гледам заради лобизъм е на път да бъде изоставена).
Може и свидетели да се призоват, които да докажат предавенето на стоките...не споменавате дали имате писмен договор с ответника...какви са клаузите му...а ако няма писмен договор - какви са клаузите на устния (консенсуален) договор? Много пропуски имате във фактологията и това, което Вие си мислите, че е достатъчно като факти, всъщност за един юрист хич не са достатъчно.
3. Фаза по събиране на вземането - важно е кой съдебен изпълнител ще ангажирате; дали преди това сте обезпечили адекватно вземанията си с подходящи обезпечителни мерки; дали ответникът има недвижими имоти, имат ли те възбрани и/или ипотеки; има ли ответникът МПС и какви са шансовете те да бъдат издирени; има ли ценни движими вещи и има ли шанс да бъдат открити и продадени; има ли пари по банковите му сметки?
Отговорите на тези множество въпроси ще отговорят приблизително на въпроса Ви какъв е шансът да си съберете вземанията, като следва да се има предвид, че досега учените от Магаданския университет все още не са изобретили формула за изчисляването на тази вероятност. Но опитите продължават.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Неплатени фактури

Мнениеот georgi_123 » 26 Май 2017, 11:29

Благодаря за отговорите. Може би не съм обяснил съвсем ясно ситуацията и ще дам още пояснения. Име на фирмата, номер на фактури, имена на служители няма как да ги напиша в анонимен интернет форум, не знам първо това дали е законно, но най-малкото не е етично да ги споменавам тук. Все още съм афектиран от създалата се ситуация и не мога съвсем точно да преценя какви действия да предприема - ще опитам всички възможни средства да се постигне някакво разбирателство и да платят доброволно всичко или поне част от фактурите. Едва ако това не се случи дълго време ще търся решение по съдебен път.
Колкото до ситуацията - работим с тази фирма от 4 години, нямаме писмен договор - стоката се доставя след като продадат предходната, горе долу доставките са равномерно разпределени във времето. Условието на устната договорка беше да се кара въпросната стоката редовно след подаване на заявка. Първите 2 години нямаше проблем с плащанията, като след това постепенно почнаха да протакат, докато се стигне до сегашната ситуация. През целия период от 4 години имам по 1-2 фактури на месец като всички в последните 2 години са платени по банков път. Повечето стари стокови разписки към тях не ги пазя, но една част са налични. Част от неплатените фактурите на получил са само с подпис - пропуск, който видях твърде късно( има и платени такива ако това има някакво значение). Все пак човека, който е подписал е служител на фирмата. Няма как да знам със сигурност, но предполагам също че повечето фактури са осчетоводени от тях. Стоковите разписки в по-голямата си част също са само с подпис от съответния служител (без да си е написал имената).
Интересува ме също евентуално дали на този етап без съдебно решение дългът може да бъде продаден на някоя колекторска фирма и как стоят нещата около продажбата ако това е възможно.
За сега това са фактите около ситуацията, надявам се да получа още отговори от коментиращите.
georgi_123
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 25 Май 2017, 15:41

Re: Неплатени фактури

Мнениеот borovinka » 30 Май 2017, 10:16

Калахан много подробно, въпреки сбитата форма, ви е описал какъв е редът за събиране на вземането ви.
Прочетете внимателно, ако не разбирате какво ви е написано, значи идете при доверен ви адвокат да ви разясни подробно какво може да направите с тези несъбрани вземания по фактури.
georgi_123 написа:Интересува ме също евентуално дали на този етап без съдебно решение дългът може да бъде продаден на някоя колекторска фирма и как стоят нещата около продажбата ако това е възможно.
За сега това са фактите около ситуацията, надявам се да получа още отговори от коментиращите.


Това, дето го питате, се нарича "цесия". "Как стоят нещата около продажбата" ще ви разясни адвокатът ви. Обикновено такива вземания се "отписват" като несъбираеми у кредитор 1 и кредитор 2 (колекторска фирма) ги изкупува на много по-ниска от действителната им себестойност цена. От това печелят "колекторите". Има и тънкости и не изкупуват абсолютно всяко вземане, което им се предложи ;) Ако мислите, че този вариант би ви удовлетворил, търсете момчета с тъмни очила и тъмни джипове.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Неплатени фактури

Мнениеот todor72 » 13 Авг 2017, 09:45

Здравейте, практикат на съдилищата в България е, че фактурата се приравнява на сключен търговски договор. В случая трябва да заведете граждански иск срещу въпросната фирма, в която да поискате да заплати задълженията си по договора.
Друга възможност е да продадете задължението на фирма, която събира вземания, но така ще получите само част от действителната цена.
За завеждане на гражданско дело е важно да докажете предавенето на стоката и съгласието за цената. Няма начин след това искът ви да бъде отхвърлен.
За безплатна консултация в областта на търговските договори, недвижими имоти, застраховки и др. - адвокат Мангъров, София.
http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg
todor72
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 04 Авг 2017, 10:08


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 9 госта


cron