начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Предстоящо напускане и възможността за трудова борса

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Предстоящо напускане и възможността за трудова борса

Мнениеот ivan90 » 24 Мар 2017, 10:42

Здравейте,

на 1.03 пуснах писмено предизвестие до сегашния ми работодател, трудовия ми договор ще бъде прекратен по чл.325 т.1 стичано от 1.04.
Имам трудов стаж от 7г. и 6м. тъй като по този член ми се полаа минимума при записване на борсата, един приятел ми предложи помоща си, но тъй като фирмата е наистина малка а счетоводителката малко разсеяна, реших да попитам тук за съвет, да не стане така че без да искат да объркат нещо.
Целта ми е да бъда назначен в неговата фирма тук е и първия ми въпрос:

Кога най-рано може да се случи това при положение че ще бъда официално освободен от 01.04 ?

Вторията ми въпрос е колко време трябва а бъда назначен? До колкото знам 2-3 седмици са напълно достатъчни, на длъжност която в последствие няма да им е необходима...

Третият ми въпрос е по кой член трябва да бъда назначен и по кой освободен, така че да не бъда в тежетс на фирмата т.е. да не трябва да ми изплащат заплати и т.н.


Благодаря предварително!
ivan90
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Мар 2017, 10:33

Re: Предстоящо напускане и възможността за трудова борса

Мнениеот svettoslav » 24 Мар 2017, 23:09

Може и преди 1.04 да постъпите.
На 4 - часов работен ден.
Заплата няма да ви плащат естествено, щом няма да работите реално. Но документално редно е да има някой отработен ден .Иначе съвсем ще бие на очи и може да ви усетят, че е налице заобикаляне на закона. А то си е такова.
Нищожни са разходите ако сте на МРЗ и 4 - часов ден. Редно е в отношенията между вас, да си ги платите вие.
Иначе 2-3 седмици е достатъчно време по новата длъжност.
Относно правното основание, най - добре новия договор да е за свършване на определена работа. Така ще сте в хипотеза, благоприятна за вас.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3901
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Предстоящо напускане и възможността за трудова борса

Мнениеот trohichka » 19 Май 2017, 12:14

Имам подобен проблем. Предстои ми напускане от работа след изтичане на болничен. Не знам по какъв начин ще се разберем със сегашния ми шеф - по взаимно съгласие или с предизвестие от работодателя (напр. чл. 328, ал. 1, т.12 - "при обективна невъзможност за изпълнение на работата"). По втория начин уволнението ще се проточи още 30 дни. Едва тогава ще придобия право за пълно обезщетение за безработица.

Същевременно имам възможност да започна друга работа на 4 часа и МРЗ. Независимо по кой член ще ме уволнят от сегашната, при положение, че започна работа на 4 часа преди да подам документите си в Бюрото по труда, ще мога ли да се възползвам от чл. 54б, ал. 6 КСО и да получавам половината от полагащото ми се обезщетение? Притеснява ме формулировката "в срока за изплащане...".

По-общо: ако работя на две напълно различни места с ТД и ме уволнят от мястото с по-дълго работно време, ще получа ли право на парично обезщетение?

И още един въпрос - граждански договор за работа на 4 часа за втората работа ще бъде ли по-благоприятен за мен? Например за около месец като изпитателен срок и после да премина на ТД, за да се вместя в това "в срока за изплащане".
trohichka
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 19 Май 2017, 10:13

Re: Предстоящо напускане и възможността за трудова борса

Мнениеот trohichka » 19 Май 2017, 12:52

Извинявам се, има още въпроси, макар да чета КТ, КСО и темите тук, във форума.

При това основанието за уволнение - чл. 328, ал. 1, т.12. при обективна невъзможност за изпълнение на работата - трябва ли някъде изрично да се описва каква е "обективната невъзможност"? Такова основание може ли да създаде някакви неприятни последици за мен и/или за сегашния ми шеф?

При сключване на втория ТД и той е със срок на изпитване, при уволнение без предизвестие (чл. 71 ал. 1 КТ), вкл. от моя страна, отново получавам право на обезщетение, нали?

Правилно ли разбирам смисъла и действието на чл. 54б, ал. 3 и ал. 4 КСО, че всички неописани в този член форми на уволнение не са изключения и имам право на обезщетение за безработица по общите правила (размер и продължителност)?

Ако аз мога и реша да се възползвам от правото си да напусна работа (да се уволня) по време на срока на изпитване, по кой член от КТ трябва да го направя (мисля, че е чл. 71, ал. 1 КТ) и с какъв документ - молба, заявление...?

Извинявайте за въпросите, но искам да се ориентирам добре в ситуацията и да съм подготвена за различни действия от другата страна.
trohichka
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 19 Май 2017, 10:13


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта


cron