начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

иск за увеличение на издръжка по чл.150 от СК.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


иск за увеличение на издръжка по чл.150 от СК.

Мнениеот stefan_gty197 » 16 Яну 2017, 01:03

Здравейте на всички.
писах преди много години тук и останах възхитен от вас хора че ми помогнахте преди години относно моят казус който отново се завърна с продължение. :D
разведох се щастливо през 2010г по взаимно споразумение но след толкова години вече бившата ми жена реши да иска увеличение на издръжката на непълнолетният ни син.
без да навлизам в големи подробности ще ви обясня за какво става реч,защото ако тръгна да пиша с подробности няма да имате време един цял ден да се запознаете с материала.
общо взето от 2011г съм безработен но по закон си плащам издръжката и го вземам малкият по решението на съда.
от една година закъсах здравословно като повече от 9месеца не могат Лекари,Професори и Доценти да ме диагностицират.септември месец здравето ми се влоши до там че за два месеца отслабнах с 25кг от 85.тогава се случи случката че ми откриха много рядка болест в болница "Лозенец" и решиха да не рискуват да ме оперират защото състоянието ми е меко казано ни жив ни умрял и ме отпратиха деликатно да си лекувам рядката болест.в последствие и лежане по болници в размер на 3месеца и две спешни животоспасяващи по 4 часа операции ме върнаха към живота,без право да работя нито тежък физически труд нито даже и като охрана в някоя символична охранителна фирма,защото при операциите са ми отстранили вътрешности и органи а и отделно рядката ми болест е такава че трябва нито да се ядосвам нито да се радвам защото емоциите събуждат болестта.В последствие от ЛКК ми издадоха ТЕЛК отново 3-та група с минималната пенсия за тази група.
сега вече бившата ми жена пуска искова молба съдът да ни призове и да отсъди в нейна полза нова издръжка в размер на 200лева.като описва живота си на малкият и нейният като много тежък защото сегашната издръжка на малкият не и стига за квартирата където е под наем и си живее с нов човек до нея и съответно ново родено дете от нея без брак и се води по документи самотна майка като получава държавни помощи макар тя и мъжът до нея да работят.отделно толкова е добра майка, че детето ни което съдът постанови да е при нея е с много диагнози от добрата среда която му е осигурена от родителя настойник, като има издаден ТЕЛК от 2011г на негово име.
та въпросът ми към вас е следният:
безработен съм от 4години и с ТЕЛК от 3години като вземам 137лв пенсия
образно казано живея в мизерия и едвам свързвам двата края с тази пенсия, но плащам редовно издръжката на малкият в размер на 60лв.
възможно ли е съдът да уважи молбата и за исканите от нея 200лв месечна издръжка? :roll:
stefan_gty197
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 17 Фев 2016, 09:19

Re: иск за увеличение на издръжка по чл.150 от СК.

Мнениеот katerinakuch » 16 Яну 2017, 10:42

Няма как да гадаем дали съдът ще уважи или няма да уважи молбата. Ако и като получите призовка за дело, организирайте защитата си.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: иск за увеличение на издръжка по чл.150 от СК.

Мнениеот stefan_gty197 » 16 Яну 2017, 17:11

здравейте и благодаря за отговора ви.с тези доходи който имам от 137лева мога само пред съдът сам да се защитавам даже и служебен защитник няма да мога да си позволя.
stefan_gty197
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 17 Фев 2016, 09:19

Re: иск за увеличение на издръжка по чл.150 от СК.

Мнениеот minov_nz » 16 Яну 2017, 18:17

Чл 150 от СК гласи - „ при изменение на обстоятелствата присъдената издръжка или добавката към нея, може да бъде изменена или прекратена “. В конкретния случай, трябва да се вземат предвид обстоятелствата, свързани с детето и дали са се променили неговите нужди - медицински, образователни и пр, а не нуждите на бившата съпруга или нейните последващи деца. Доходите на дължащия издръжка. също имат значение при определяне на евентуалната добавка. Тя не трябва да представлява значително затруднене за него. Прави се една цялостна преценка на тези два фактора - нуждите на детето и възможносттите на родителя дължащ издръжка.
minov_nz
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 11 Яну 2014, 20:05

Re: иск за увеличение на издръжка по чл.150 от СК.

Мнениеот Pause » 16 Яну 2017, 20:53

Според съдебната практика ,ако съдът констатира че сте във абсолютно обективна невъзможност да плащате издръжка то тогава следва да отхвърли иска и ви освободи от това задължение. Такава невъзможност ще е налице ,когато са налице следните условия кумулативно:
- родителят не работи по независещи от него причини ,въпреки полаганите усилия да си намери работа ;
- родителят няма имущество и други доходи , от които да поеме издръжката на детето ;
- професионалната квалификация и образованието на родителя не му позволяват да формира доходи по трудово или гражданско правоотношение ;
Ангажирате съответните доказателства и доказвате тезата си затова,ако натам клоните.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: иск за увеличение на издръжка по чл.150 от СК.

Мнениеот rosi1976 » 11 Юли 2017, 18:16

Здравеите след дълги години психически тормоз лъжи изневери та дори и шамари през 2015 се разведах.Съда осъди бащата на 200 лв издръжка да заплати от момента на напускане на дома до 18 г.т.е около 3 г.аз не съм получила 1 лв.издръжка за детето си.Моля кажете посъветвайте ме какво да правя .Препоръчайте ми добър адвокат занимаващ се с такъв вид дела.Препоръчаха ми адв.Даниела Боргунова тя е бракоразводен аз вече съм разведена незнам дали би поела дело за издръжка .Благодаря предварително
rosi1976
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 15 Апр 2010, 14:20


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 15 госта


cron