начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Въпрос относно Изпълнително дело и изпълнителен лист



Въпрос относно Изпълнително дело и изпълнителен лист

Мнениеот epoaro » 27 Сеп 2016, 10:33

Здравейте, имам един въпрос относно Изпълнителните дела.

Казсусът ми е следният... Имам кредит изтеглен през 2008 год. До 2010 кредита е обслужван нормално, но след това, се случи така, че загубих работата си и спрях да го обслужвам. В същия период заминах за чужбина, и от 2010 до 2016 бях извън страната.
Оказва се, че първоначално банката ме е дала на ЧСИ, който е образувал дело и си е извадил ИЛ, който е от юли 2011г. Но т.к. на мое име нямам нищо, до този момент не бяха предприети никакви мерки. Сега когато се върнах колекторска фирма ме уведомява, че те са цесионери и се започва торзмоз по телефона (надали има човек, който да не се е сблъсквал с тях вече в България).
Прочетох доста инфо за даваностни срокове и реших да ходя до съда по местоживеене и да проверя, за изпълнителното дело на мое име. Учудващо за мен се оказва, че нямам никакво дело. От деловодството ме провериха и служителката с усмивка ми съобщи: "Господине, при нас нямате никакви дела!"

Но колекторската фирма, ми казва, че на база ИЛ, ще ми направят запор на заплатата.
Та въпросите са ми следните:
1. Мога ли да се позова на давност -5 годишна за главницата и 3 за лихвите?
2. Ако през този период (2011-2016), ЧСИ-то не е предприело изпълнителни действия, давността от 2 години, не е ли изтекла и по този начин ИЛ да е обезсилен?
3. И може би това ми е най-основния въпрос, ако в съда нямам никакво дело, това не означава ли, че ИД е прекратено и пак този въпросен ИЛ не представлява опасност за мен?

Ще изчакам да видя дали ще ми сложат запор на заплатата и ако се стигне до там, ще се подава отрицателен иск, пък каквото стане... Но все пак, ще е хубаво да имам някакво инфо предварително.

Благодаря предварително на отговорилите.
epoaro
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Май 2016, 09:32

Re: Въпрос относно Изпълнително дело и изпълнителен лист

Мнениеот kalahan2008 » 27 Сеп 2016, 13:27

1. Докато тече изпълнително производство, давността се спира и не тече. Чак след прекратяване на делото започва да тече 5-годишната давност.
2. Срокът от 2 години не е давностен, а преклузивен. Има разлика, но няма да Ви обременявам с юридически подробности. Ако в продължение на 2 години ЧСИ не е предприемал изпълнителни действия, делото трябва да се прекрати. Делото се прекратява по закон, т.е. автоматично, но ЧСИ рядко прекратяват сами делото. Затова трябва да сезирате ЧСИ по конкретното дело с искане да пракрати делото. За съжаление все още законът не позволява да обжалвате, ако ЧСИ Ви откаже, но след това ще можете да го съдите за вреди. Има законопроект, който предвижда възможност за обжалване отказа на съдебния изпълнител да прекрати изп. дело, но по загадъчни прични отлежава в Правната комисия на Парламента от 13.07.2015 г., т.е. повече от година. Което е странно.
Дори и при прекратяване на изп. дело изпълнителният лист не се обезсилва и може да се образува ново изпълнително дело, при същия или при друг съдебен изпълнител. Обезсилването на изп. лист се осъществява на съвсем други основания.
3. Не става ясно в кое деловодство точно сте проверил/а за наличие на изпълнително дело. Ако сте проверили в деловодството на районния съд, то това означава, че няма изп. дело срещу Вас при ДЪРЖАВЕН съдебен изпълнител. Но това не значи, че няма при ЧАСТЕН съдебен изпълнител /ЧСИ/.
За да разберете при кой ЧСИ имате изпълнително дело, можете да проверите чрез регистъра на длъжниците на Камарата на ЧСИ:
https://newregistry.bcpea.org/
Справката струва 12 лв. с ДДС.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Въпрос относно Изпълнително дело и изпълнителен лист

Мнениеот epoaro » 29 Сеп 2016, 12:32

Благодаря за изчерпателния отговор!
Ще си задействам нещата, но сега се оказва, че фирмата колектор, няма подписани документи, че признавам цесията за кредита. И искат да ми пратят документите, за да ги подпиша.

Аз естествено, отказвам да ги подпиша. От тук нататък какво следва?
epoaro
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 19 Май 2016, 09:32


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron