начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

ЕООД под наем в апартамент, пропуснат срок към топлофикация

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ЕООД под наем в апартамент, пропуснат срок към топлофикация

Мнениеот toigalbg » 25 Юни 2016, 07:35

Здравейте. Имаме следният казус. Под наем сме в апартамент в жилищна сграда, където извършваме дейност. Договор сме подписали края на февруари 2015г. За миналия отоплителен сезон са начислили от топлофикация над 2200лв, като текат и лихви. Понеже там не се ползва топла вода и парно, досега не сме и плащали, като година след наемането направих плащане. Установих, че тази сума е начислена, защото ние не сме осигурили достъп до жилището. Ние реално сме започнали дейността си м. юни 2015, а те са минали по-рано да засичат. Сумата е от май 2014 до април 2015г, период, в който по договор сме наели апартамента за 2 месеца. Ние не сме и разбрали, че е имало отчет. В момента собственичката иска да съди фирмата за тези 2000лв. Според вас кой е прав и кой е крив? Ние можем ли да отговаряме затова, че не сме разбрали, че има отчет и въобще имаме ли задължение да допускаме лица извън собствениците, като в договора между нас не е изрично упоменато? Ясно е, че ще бъде нает адвокат, но дотогава, поне за лично успокоение/притеснение да имам някаква яснота по този казус. Моето мнение е, че е редно ние да платим (максимум) за месеците, които са от отчетния период и влизат в таксуването на тези 2000лв, независимо от факта, че не сме осигурили достъп.
Благодаря предварително на всички, които искат да се включат в казуса
toigalbg
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 18 Юли 2010, 21:45

Re: ЕООД под наем в апартамент, пропуснат срок към топлофика

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юни 2016, 08:48

В момента водя такова дело. Топлофикация - като стар ослепял тигър, тръгва да съди наемателя. Но - договора с наемателя не е деклариран - имаше някаква особеност всъщност. Собственика си дължи вноските, негово е и задължението да прави отчетите.
Сега - мен вече не ме търсят от Топлофикация - как стана - и аз не знам - вдигнах ги на трупчета.

На колегата също - той е семеен с две деца и му извадих удостоверение, че имота няма собственик - намерихме някакво старо дело за собственост - няма нужда от детайли - просто сградата навремето не е била прехвърлена правилно собствеността - и съдията който ни съдеше им отхвърли иска на Топлофикация.
Тука нямате вина - нито нищо. Сега - ако по договор дължите консумативите? Но защо хазяина не е отчел топломерите. То си е негово задължение. Вие само имате задължение да плащате.
Доста е омешана ситуацията.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: ЕООД под наем в апартамент, пропуснат срок към топлофика

Мнениеот toigalbg » 25 Юни 2016, 13:06

Ние имаме задължение да плащаме, но нашите сметки. Реално, ако се погледне, договорът ни е бил в сила 2 месеца от отчетния период. Единственото, което не сме направили е да осигурим достъп на служител от топлофикация, но в нашия договор няма изрично упоменато, че имаме такова задължение.
toigalbg
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 18 Юли 2010, 21:45


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron