начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Полубрат ми е записан като син на баща ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Полубрат ми е записан като син на баща ми

Мнениеот sashka11 » 12 Юни 2016, 12:09

Здравейте! Пред мен стои следният проблем: когато бях дете родителите ми се разделиха. Брат ми (син на майка ми от друг мъж) е 12 години по-малък, но не знам по каква причина е записан като син на баща (неговият баща доколкото знам е отказал да го признае и неизвестно за мен как и защо майка ми го е записала като син на моя баща). Когато почина баща ми се оказа, че има дългове. Аз платих над 15 000 заеми, а брат ми беше непълнолетен и майка ми не го отказа от наследството, което реално се полага само на мен. За да погася заемите продадох един апартамент и част от земите, които ми се полагаха. Но сега съм в затруднение и ми се налага да продам и другите земи, които са ми останали и къщата на село. Тъй като с брат ми сме в много лоши отношения и вече е пълнолетен имам съмнения, че ще претендира за част от парите. Какво може да се направи в съответния случай?
sashka11
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 12 Май 2016, 20:09

Re: Полубрат ми е записан като син на баща ми

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Юни 2016, 13:20

Учредете си право на ползване на идеална част и се гответе за схватка. Трябва да утежните с право на ползване имота - не с друго - само с това става. Така се получава анти-привилегия при някаква делба.

Кой обитава имота.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Полубрат ми е записан като син на баща ми

Мнениеот sashka11 » 12 Юни 2016, 13:45

В момента никой не обитава имота. След смъртта на баща ми майка ми и брат ми се настаниха там, но скоро се изнесоха и останах само аз. След това се преместих в друг град и в момента никой не живее в къщата и земите ми не с използват от никой.
sashka11
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 12 Май 2016, 20:09

Re: Полубрат ми е записан като син на баща ми

Мнениеот sashka11 » 12 Юни 2016, 13:47

Имам настояща регистрация, а постоянната ми е в къщата на баща ми, докато брат ми се води в къщата на майка ни.
sashka11
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 12 Май 2016, 20:09

Re: Полубрат ми е записан като син на баща ми

Мнениеот jhoro » 12 Юни 2016, 14:55

sashka11 написа:Здравейте! Пред мен стои следният проблем: когато бях дете родителите ми се разделиха. Брат ми (син на майка ми от друг мъж) е 12 години по-малък, но не знам по каква причина е записан като син на баща (неговият баща доколкото знам е отказал да го признае и неизвестно за мен как и защо майка ми го е записала като син на моя баща). Когато почина баща ми се оказа, че има дългове. Аз платих над 15 000 заеми, а брат ми беше непълнолетен и майка ми не го отказа от наследството, което реално се полага само на мен. За да погася заемите продадох един апартамент и част от земите, които ми се полагаха. Но сега съм в затруднение и ми се налага да продам и другите земи, които са ми останали и къщата на село. Тъй като с брат ми сме в много лоши отношения и вече е пълнолетен имам съмнения, че ще претендира за част от парите. Какво може да се направи в съответния случай?

Така, както сте описали случая - много емоции, малко факти.
1. Към момента на раждането на брат Ви - родителите Ви имаха ли законен брак или са били разведени? Ако е първото
Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
СЕМЕЕН КОДЕКС

2. При положение, че е вписан като "син на баща си" - няма как майката "да го откаже от наследството". Това да не е - да откажеш цигарите.
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
Чл. 51. (1) По искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. Когато има заведено дело срещу наследника, този срок се определя от съда, който разглежда делото.
(2) Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството.
(3) Изявлението на наследника се вписва в книгата, предвидена в чл. 49, ал. 1.
ЗАКОН ЗА НАСЛЕДСТВОТО
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Полубрат ми е записан като син на баща ми

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Юни 2016, 15:10

Питах профилактично - намерете данъчна оценка на къщата - на земите - направете тежест - право на ползване и такива неща. Не е шаблонно поведение - но върши работа.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Полубрат ми е записан като син на баща ми

Мнениеот sashka11 » 12 Юни 2016, 16:32

Ставаше въпрос за това, че когато баща ми почина той беше непълнолетен и смятам, че би следвало майка ми в такъв случай да го откаже от наследство. И в тази ситуация всички заеми паднаха върху мен и само от мен са искали да ги изплащам, което и направих. Баща ми е плащал издръжка само за мен, докато съм била дете и се е опитвал да ме вземе, но социалните така и не разбрах защо не ме оставиха при него, след като виждаха в какви условия ме отглежда майка ми. На мен ми се налага да продам имотите и изведнъж се появява претенцията на брат ми, че трябва да делим всичко (при условие, че не е биологичен син на баща ми), а да не говорим за фактите, че той е на заплата над 1000 лв., а аз съм със социално майчинство (100 лв) и с бебе.
sashka11
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 12 Май 2016, 20:09

Re: Полубрат ми е записан като син на баща ми

Мнениеот jhoro » 13 Юни 2016, 03:31

sashka11 написа:Ставаше въпрос за това, че когато баща ми почина той беше непълнолетен и смятам, че би следвало майка ми в такъв случай да го откаже от наследство. И в тази ситуация всички заеми паднаха върху мен и само от мен са искали да ги изплащам, което и направих. Баща ми е плащал издръжка само за мен, докато съм била дете и се е опитвал да ме вземе, но социалните така и не разбрах защо не ме оставиха при него, след като виждаха в какви условия ме отглежда майка ми. На мен ми се налага да продам имотите и изведнъж се появява претенцията на брат ми, че трябва да делим всичко (при условие, че не е биологичен син на баща ми), а да не говорим за фактите, че той е на заплата над 1000 лв., а аз съм със социално майчинство (100 лв) и с бебе.

Много неприятна ситуация - мога да Ви разбера и Ви съчувствам. Но законите са такива - неемоционални.
Чл. 5. (1) Децата на починалия наследяват по равни части.
(2) Като деца на наследодателя се смятат и осиновените от него.


Колкото до това, че брат Ви е с по-големи финансови възможности - варианта е единствено да си поговорите с него. И да му обясните, че сте в затруднение. Има много случаи, когато един наследник се отказва от своята част в полза на друг.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Полубрат ми е записан като син на баща ми

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Юни 2016, 09:19

Преди колко време почина баща ви?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Полубрат ми е записан като син на баща ми

Мнениеот barakuda » 13 Юни 2016, 20:00

Как ги продадохте нещата, сама ли? И много ми е интересно как видимо интелигентни хора се докарват до такъв хал да търсят помощ и съвети по форуми? Питайте на място, с документи и навреме, кой наследник колко е богат няма значение при нашите условия.
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron