начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот monohrom » 08 Юни 2016, 00:26

Здравейте,

Бих искал да ви помоля за съвет във връзка с проблем, който имам от 1 година насам и за съжаление се утежнява от днес.
Живея на 2ри етаж в блок, който е първи жилищен. На приземния етаж под моя апартамент има денонощен магазин и денонощна заложна къща.
Миналата година денонощния магазин подмени осветлението си с по-мощно, което свети в моя апартамент. Проведох разговори със собственика на магазина(наемател на помещението), но за съжаление не стигнахме до съгласие.
Последваха пет(!) жалби към общината, в която живея. Проведох няколко разговора с главния архитект на района, в който живея. Отговорите бяха, че осветлението е коректно поставено според одобрен проект и според архитекта няма как да свети в моя имот. Беше ми заявено, че проблемът идва от уличното осветление и да се обърна към отдела, който се занимава с регулирането и контрола на уличното осветление. Това твърдение е абсурдно, тъй като преди да поставят осветлението, не съм имал каквито да било оплаквания и проблеми.
Според информацията, която ми беше предоставена, собственикът на магазина е подал документи за нов проект, който включва поставяне на тента над прожекторите. До момента няма никакъв резултат.
А проблемът ми стана по-сериозен, след като днес заложната къща също подмени осветлението си с по-мощно. Уведомил съм ги, че има проблем. Но все още не съм успял да говоря със собственика на заложната къща, за да видя дали ще се измисли някакво решение, което да удоволетворява двете страни.
Целта ми не е да влизам в конфликт с търговците в жилищната ни сграда, а да мога да ползвам жилището си по предназначение и особено нощно време да мога да спя.
След разговори с домоуправителя, съветът беше да се оправям сам, тъй като само на мен ми пречи и няма да постигна нищо на общо събрание.
Моля за съвет по какъв начин бих могъл да процедирам оттук нататък. Дали има друг контролен орган освен общината, който може да ми съдейства?
Всяко мнение ще бъде полезно.
Благодаря предварително.
Поздрави
monohrom
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Юни 2016, 00:25

Re: Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот jhoro » 08 Юни 2016, 01:11

Начина - щори, пердета, завеси ...
По ваш избор.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Юни 2016, 07:54

Домоуправителят не е прав - това е работа на всички от общото събрание да вземат решение. Плюс това имате маневра - да им обжалвате примерно техни решения, тоест да им правите сечено, примерно на някакви други решения, да кажем за подмяна на инсталации, на тръбопроводи. Както и да е - явно търсим миролюбиво решение на въпроса. Сега има набор от искове, но всичките са неудачни като вземем предвид съдебната организация, времето за решаване на споровете, шушкането и т.н. На теория има едни негаторни искове - когато съсед ти причинява някакво притеснение, ама - като опитен юрист не съветвам вземането на такива мерки. После съдиите са скумрии, да го кажем така - без да обиждаме скумриите - това са непредвидими хора - чел-недочел, станал съдия. Млади са повечето - делото е за районен съд, а там са все неопитни - изобщо няма да вдене. Трябва да се направи нещо находчиво, в никакъв случай съд. Ех, ако имаше някаква обезпечителна мярка - може би щяха да свалят веднага шпагите. Ако Ви се дават едни 40 лева за обезпечение на бъдещ иск, може да се внесе молба за какво обаче - то не може и това - примерно за временно спиране на захранването на обекта, тоест на светлинното пано. Това е по принцип иск за въздържане от действие - да не ми се свири на пиано, разни такива. Но е екзотика. Само някакво предписание на общината може да помогне - ама те са поети там Хиларио Буера, моля ви се. Аз бих се оправил по сицилианско-брезнишки маниер, ама не Ви го препоръчвам. Още повече - магазина си плаща на входа.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот elichkaa » 08 Юни 2016, 09:42

След като собственикът на магазина е наемател, няма ли начин да разговаряте с наемодателя?? Все пак той е собственик на помещението и е редно да бъде уведомен ако наемателите му причиняват неудобство на съседите , макар че от друга страна предполагам, че го интересува по-скоро факта, че си получава наема от помещението в уговореното време... :lol: подкрепям мнението на ivan_lawyer да не стигате до съд
elichkaa
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 09 Юни 2010, 12:32

Re: Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот monohrom » 08 Юни 2016, 10:49

Благодаря за отговорите до момента.

Доколкото разбирам в текущата обстановка правата са ми .. да имам щори, пердета, завеси.. Лошото е, че като изляза на терасата, те не ми помагат, тъй като съм осветен като на циркова арена. :)
Останалите мерки явно не са ефективни.
Наемодателя не е заинтересован от проблема ми. Домоуправителят ме съветва да пускам жалби до откат в общината.
След доста търсене на информация по въпроса, никъде не намерих някаква конкретна наредба за изкуствено осветление, подобна на моя случай и никъде не са регулирани изискванията.
Най-близкото, което намерих е свързано с поставянето на рекламни табла и светещи табели, като едно от изискванията беше "да не се пречи на живущите в жилищната сграда" (цитирам по спомен :) )

Интересно ми е дали ако се обърна към Столичен инспекторат мога да постигна някакъв успех?
monohrom
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Юни 2016, 00:25

Re: Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот jhoro » 09 Юни 2016, 00:12

Първо - аз не разбрах, осветлението вътре в помещението ли е или е външно. Ако е вътрешно - не виждам, щащ ще свети и при Вас.
Ако пък е външно - не се сещам за нормативи в тази посока (вашия пробем)
Има Наредба № 49 за изкуствено осветление на сградите, но тя - едно че е доста стара (1976), второ - че се интересува основно от това, осветените площи да достатъчно осветени и за работещите там, да няма заслепяване. Вие сте образно казано - косвена жертва.
За Инспектората - може да пробвате, но без големи очаквания..
Не се сещам за друго, освен гражданско дело - иск за вреди.


В кръга на шегата - четейки
monohrom написа:...да мога да ползвам жилището си по предназначение и особено нощно време да мога да спя.

monohrom написа:.. Лошото е, че като изляза на терасата ... съм осветен като на циркова арена. :)

мога да Ви препоръчам, да не спите на терасата.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Юни 2016, 07:31

Все пак има наредба, която трябва да се спазва.
От централна гледна точка - има иск на който можете да се основете, но нали Ви казвам - неопитни са ни съдиите, няма да могат да субсумират - така да се каже иска, няма да могат да преведат житейската ситуация на правен език, ще се заплетат като пиле в кълчища и ето ти двойна беля. Наистина - трябва да се говори със собственика на магазина или със собственика на помещението. Обаче нищо няма да стане - това са лекета обикновено, с ризи къс ръкав и брадясали типове може би. Не знам какво. Общината може би - все пак - затова са община.
Обикновено помагат периодичните разговори - това все пак е елегантен тормоз. Сега - ако на мен ми го направят - знам как да се оправя, завеждам дело, първо искам експертиза - частна - частна експертиза, тоест преди делото си отивам в лицензирана фирма, която да замери лумените (снопът светлина, който се излъчва - това е някаква мерна единица за нивото на осветяването). Второ - експертизата трябва да посочи до кой предел на лумени е щадящо и до кой е нещадящо. Тук може да се говори и с очен лекар - експерт, защото знам за какво става въпрос - ние сме подложени наистина на терор от страна на търговците.
Ако Ви се дават пари - направете една частна експертиза - по принцип така се почва. Да замерят лумените.
Това е все едно да замерят децибелите при оплакване от завишен шум.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот jhoro » 09 Юни 2016, 20:23

ivan_lawyer написа:Все пак има наредба, която трябва да се спазва.

Че има наредба - има, че казуса не се споменава изобщо в нея (от този ъгъл) - също.

Само за протокола - да уточним понятията.
Интензитетът на светлината (какво излиза от източника) се мери в кандели (cd), светлинният поток (какво минава през определен сектор) – в лумени (lm), а осветеността (колко е осветена едно повърхност) – в луксове (lx).
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Юни 2016, 23:53

Така де - да дойде експерт и да каже какво-що - тоест това е ключ някакъв. Ма си е набутване - ще дадеш ето така едни пари на някакъв експерт за дето се вика нищо работа.
Частната експертиза може да послужи за бъдещо дело. Но - пък е някаква набутвация. Някакъв бъзик трябва да има по общински ред.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот jhoro » 10 Юни 2016, 02:27

Ами да взема да дойда. Но - даже и експертизата да е безплатна, пътя (със самолет) няма как да е :D

Ако поне имаше някакви снимки ...
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Изкуствено осветление на денонощен магазин.

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Юни 2016, 13:30

Генерализирано - само по общински път е пътя. Другото е афиф. Адвокати, съд - няма да свършат работа. Това е моето мнение.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron