начало

Над 208 000 лв. са платени за три месеца на жертвите на бавно правосъдие Над 208 000 лв. са платени за три месеца на жертвите на бавно правосъдие

ДДС на отдаване под наем на сграда / хотел

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ДДС на отдаване под наем на сграда / хотел

Мнениеот marmot » 06 Апр 2016, 16:37

Здравейте,

Съгласно чл. 45 (4) от ЗДДС отдаването под наем на сграда или на част от нея за жилище на физическо лице, което не е търговец е освободена доставка.
Съгласно чл.66 (2) настаняването в хотели се облага с 9%.

Облагаемо или не е отдаването под наем на стая в хотел за жилище (макар и за един ден) на физическо лице, което не е търговец? Ако да, защо? В чл.45 не се уточнява каква е сградата, а в чл.66 (2) не се конкретизира кой се настанява.
marmot
Младши потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:37

Re: ДДС на отдаване под наем на сграда / хотел

Мнениеот marmot » 10 Апр 2016, 09:48

Понеже засега няма други отговори освен мнението на ipn_1975 по темата за освободена доставка, ще се опитам да си отговоря сам, дали успешно или не, преценете вие:
1. Тъй като в ЗДДС и правилника за прилагането му няма определение за „жилище“, приемам, че един турист, докато пребивава в хотел, на практика живее в него и съответно хотелът за него е жилище, предоставено му под наем от хотелиера. Ако туристът не е търговец, ще може да претендира за по-ниска цена като се позове на чл.45 (4).
2. Ако от правна гледна точка, обаче, следващите членове в закона са с приоритет за прилагане пред предишните (нещо, което не знам, тъй като не съм юрист), то на туриста няма да му се размине данъка от 9% по чл.66 (2), тъй като е отседнал в хотел.

Остава въпросът не е ли по-редно или по-добре, за да не възникват подобни въпроси, чл.45 (4) да се допълни с текст от вида „… с изключение на чл.66 (2)“ .
marmot
Младши потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:37

Re: ДДС на отдаване под наем на сграда / хотел

Мнениеот morka » 20 Май 2016, 19:57

marmot написа:ще се опитам да си отговоря сам, дали успешно или не, преценете вие


неуспешно във всичките теми
един съвет от мен - потърсете специалист за консултация, ЗДДС е материя, изключително неподходяща за самодейности
morka
Младши потребител
 
Мнения: 71
Регистриран на: 24 Авг 2014, 22:24


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron