начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

удостоверение за наследници - какво точно включва?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


удостоверение за наследници - какво точно включва?

Мнениеот darka » 05 Май 2016, 20:46

Добър вечер! Уважаеми адвокати, от един месец съм подала искане за издаване на удостоверение за наследници ,но нямам отговор. Служебното лице (в случая кметица на населеното място) явно има затруднения от правно естество. Прадядо ми е имал 3 деца - две дъщери и син.От дъщерите му няма живи наследници. И двете са имали дъщери и внуци, които понастоящем не са живи и не са оставили деца. Аз съм правнучка по линията на дядо си, синът. Длъжностното лице бави документите ми с оправданието, че не знае как да се изпише фактът, че двете сестри на дядо ми нямат наследници.
От тук и моят въпрос: Трябва ли да се търсят други роднини, които да бъдат вписани като наследници? Как се процедира в случая?
Благодаря на всички отзовали се.
darka
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05 Май 2016, 20:27

Re: удостоверение за наследници - какво точно включва?

Мнениеот ivanov_p » 05 Май 2016, 21:27

Имаше преди време едно предложение, удостоверенията да се правят от адвокати. Вероятно направено от юрисконсулт или нотариус, защото самите адвокати няма как да се сетят от какво се вадят пари освен от наготовото.

Без претенции, че е точно така:
1. вади се удостоверение за наследниците на прадядото;
2. Вадят се три удостоверения за наследници на двете сестри и единия брат;
3. Вадят се удостоверения за наследници на децата на двете сестри, докато не се стигне до последния ред, в който низходящи и съребрени наследници липсват и там се пишат наследниците на прадядото по линия на сина;
4. вадят се удостоверения за всеки наследник брата (дядото);
Това се сяда и се пише, проверява и пак се пише. Много работа и трябва да потърсите някой който да може да го направи.

Ало, младите колеги, дето утре ще ми губят времето в съда с тъпи решения, какво стана със съребрената линия?
Ева е излязла от реброто на Адам и му е станала съпруга, затова тази линия на наследяване е съребрена. Тя действа в брака и се прекъсва с него поради развод и смърт. Другата линия е кръвната, тя е генетична и се определя от правилата на биологията. За разлика от съпруга, който след развод не наследява, кръвната линия е до първите хомо сапиенс, роденият жив винаги има кръвни наследници. Нашият закон ограничава тези наследници до определена степен, но в други законодателства може да се търсят наследници стотици години назад.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4329
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: удостоверение за наследници - какво точно включва?

Мнениеот darka » 05 Май 2016, 22:17

От това, което сте изписали разбирам, че съм наследница на сестрите на дядо си? Но на практика излиза, че няма смисъл.... Всъщност не се променя процентното съотношение на дела от имота, който наследявам. Наследници оставаме само тези,които наследяваме дядо ми. Подобно ми го обясниха, но да си призная не повярвах. Благодаря.
darka
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05 Май 2016, 20:27

Re: удостоверение за наследници - какво точно включва?

Мнениеот ivanov_p » 05 Май 2016, 22:35

Не сте наследница нито на дядо си, нито на сестрите му. Наследница сте на родителят си, който е дете на дядото, освен ако той не ги е преживял. В случая се наследява нагоре. Вие наследявате родител, той наследява от своя родител и ваш дядо, а вашият дядо наследява от баща си - прадядото. Прадядото обаче наследява освен своите родители, така и двете си дъщери, които наследяват своите деца, които не са оставили наследници. Т.е. докато има наследници по кръв наследството върви по низходяща линия от родител към дете, но когато последния няма наследник наследството се връща назад, по възходяща. така линиите на двете сестри на дядо ви се връщат до прадядо ви и от там тръгват по низходяща линия към вас. Затова се започва от удостоверението за наследници на прадядото и се върви надолу. Говорете с някой адвокат от района, може да е по-лесно да извадите констативен нот. акт за владение по давност на имота, но не е толкова трудно и да се направят и няколко удостоверения.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4329
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: удостоверение за наследници - какво точно включва?

Мнениеот darka » 05 Май 2016, 22:42

Благодаря ви! Всъщност исках да го изясня за себе си. Кметицата има задължението да си прави другите консултации и да ми издаде документите. Опитах се да намеря информация в интернет, но не успях и затова си позволих да попитам.
darka
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05 Май 2016, 20:27

Re: удостоверение за наследници - какво точно включва?

Мнениеот ivanov_p » 06 Май 2016, 10:56

Това обаче не го прави кметицата, а вие. Пишете удостоверението и го прилагате към молбата, органът го проверява и издава по него или отказва. Затова трябва да отидете при някой с всички смъртни актове и други документи, който да напише цялата серия от удостоверения за наследници. Възможно е такива удостоверения да са вадени вече и в общината да ги има, но трябва да искате за всеки починал отделно удостоверение, а не както сте решили от удостоверението на прадядо ви да се види, че вие сте наследник, няма как да ви го направят.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4329
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot], Google [Bot] и 17 госта


cron