начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Освободена доставка или право на данъчен кредит

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Освободена доставка или право на данъчен кредит

Мнениеот marmot » 07 Апр 2016, 10:43

Здравейте,
Моля за вашето мнение по следния въпрос:

Да начислявам ли ДДС за доставки с място на изпълнение извън територията на страната, разчитайки на данъчен кредит или не, имайки предвид следното:

Според чл.25 (6) т.2 от ЗДДС доставките с място на изпълнение извън територията на страната са освободени от начисляване на данък.
Според чл.69 (2) т.1 доставките, които са с място на изпълнение извън територията на страната са с право на приспадане на данъчен кредит т.е. очакванията са, че данъкът им е начислен.
marmot
Младши потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:37

Re: Освободена доставка или право на данъчен кредит

Мнениеот ipn_1975 » 09 Апр 2016, 11:30

Пуснали сте 3 теми и в трите задавате, според мен, въпроси, на които сам сте си отговорил. Интересното е, че вадите думи от контекста на ЗДДС с неясна цел. А информацията по казусите е повече от оскъдна, затова и не получавате отговори.
ipn_1975
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 01 Юни 2013, 17:39

Re: Освободена доставка или право на данъчен кредит

Мнениеот marmot » 10 Апр 2016, 09:12

Не виждам кое не е ясно. Естествено, че контекста е ЗДДС (съответната глава) и думите са от него. И целта е ясна – износ на стока или услуга (има ли значение кое от двете?).
Другата ми цел беше да бъда кратък в питането си, за да не разводнявам темата, но щом Вие сте могъл да си отговорите, значи информацията, все пак е била достатъчна за Вас. А пък аз, щом имам повече информация и въпреки това съм задал въпроса, значи наистина не съм могъл да преценя какви действия да предприемам. Нито съм юрист, нито съм търговец, така че не знам нито правото, нито практиката.
Все пак, благодаря Ви за отговора! Щом смятате, че сам си отговарям, ще си направя следните изводи:
1. Съгласно чл.25 (6) т.2 мога да не начислявам данък за доставка за износ;
2. Ако все пак, съм начислил ддс, ще мога да си го върна по чл.69 (2) т.1;
Ако това наистина е така, можеше просто да потвърдите.
Тъй като двата члена са от различни глави на закона, смятам, че за неспециалист като мен е нормално да се запита за връзката между тях.
marmot
Младши потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 14 Сеп 2011, 10:37


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron