начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Молаба за тълкуване на припознаване на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Молаба за тълкуване на припознаване на дете

Мнениеот kiedmobil » 18 Фев 2016, 20:09

Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
(2) Ако детето е родено преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се смята съпругът на майката от новия брак.
(3) В случай на обявено отсъствие на съпруга предположенията по ал. 1 и 2 не се прилагат, ако детето е родено след изтичането на триста дни от датата на последното известие за съпруга, а при обявена смърт - от датата на предполагаемата смърт.
(4) Алинеи 1 - 3 се прилагат и когато детето е родено при условията на асистирана репродукция по чл. 60, ал. 2

Случая ал 3 Съпруга е извън страната и няма ни вест ни кост!!!!!!Може ли да се ползва Чл. 65. (1) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването в 7-дневен срок от извършването му на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е навършило четиринадесет години, както и на Дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето.Никъде не се пише,че не може да се припознае дете което има баща,целта е да се избегне процедурата през съд!!!!!
kiedmobil
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Юни 2010, 15:11

Re: Молаба за тълкуване на припознаване на дете

Мнениеот bvoykov » 18 Фев 2016, 20:37

Здравейте!
Според мен ал. 3 на цитирания от вас член от Семейния кодекс в този случай може да бъде приложена само и единствено, ако е постановено решение на съда по смисъла на чл. 9 от Закона за лицата и семейството, т.е. необходимо е съдът да се е произнесъл предварително по въпроса дали е налице отсъствие или не. Само да няма известие за съпруга не е достатъчно, необходимо е това да бъде установено със съдебен акт. Това Ви го казвам с уговорката, че не съм професионалист.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 528
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Молаба за тълкуване на припознаване на дете

Мнениеот Kogato » 18 Фев 2016, 22:41

Съжалявам за неприятната новина, но НЕ може да бъде припознато дете, което вече има баща. Никъде не пише това с думите, които Вие ползвате, но, всъщност, на всеки грамотен юрист е ясно именно това от текста на чл.43 от Семейния кодекс - "Иск за търсене произход не може да се предяви и припознаване не може да се извърши, докато не бъде оборен по исков ред наличният произход, установен с акт за раждане, с предположението по чл. 32 или с припознаване. Двата иска могат да бъдат съединени."
В противен случай всеки може да припознае Марк Зукърбърг, например. И се започват едни дела...

Иначе, kiedmobil е прав за т.3. :wink:

Уви, няма как да минете по друг път и да избегнете съдебния процес. Но пък може да съедините исковете, за да се случат нещата сравнително по-бързо.

Пожелавам Ви успех!
Kogato
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 22 Май 2008, 11:23

Re: Молаба за тълкуване на припознаване на дете

Мнениеот madooeiei » 19 Фев 2016, 11:12

Очень приятно, это заставляет меня понять больше..
agent royal1688
madooeiei
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Окт 2015, 12:47


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron