начало
Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието

промяна на ЕГН

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


промяна на ЕГН

Мнениеот Puh » 24 Мар 2005, 19:12

Живо се интересувам как може да се промени ЕГН. Ясно е, че ЗГР регламентира промяната по административен ред. За целта е необходимо, обаче представянето на определени документи, удостоверяващи, че например датата на раждане е различна, от тази, вписана в акта за раждане. Е, как да стане това? Какъв е реда, за да се стигне до съдебно решение, по силата на което да се извърши и промяна в акта за раждане, а от там и в ЕГН-то? Чл.73 от ЗГР сочи, че промяната в данните за гражданско състояние се извършва по съдебен или административен ред, но никъде не намерих сламка за това, по кой процесуален ред да се тръгне, за да се постанови съдебно решение, както и срещу кои надлежни ответници да се предяви иска /ако реда ще е исков/ или кои заинтересовани страни да се призовават /, ако реда е на охранително производство/.
Ясно е, че информацията ми е необходима, заради проблеми на български гражданин в чужбина /в частност - Италия/. Чудя се, обаче дали въобще е нужно да се осъществява цялата тази процедура или е достатъчна само промяна на някое от имената и изваждане на нов паспорт.
Моля, ако знаете нещо по всички тези въпроси - пишете.
Puh
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот галина » 24 Мар 2005, 19:19

От това ,което прочетох ми стана ясно,че не си колега.Единственото,което мога да ти помогна,като ти подскажа е факта,че в чужбина няма ЕГН-та.
галина
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот Левак » 24 Мар 2005, 20:02

Галинче, той говори за български граждани в чужбина!
За промяна на ЕГН се обърнете към Бойко Борисов!
Левак
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот Puh » 24 Мар 2005, 20:23

Явно не съм се изразил достатъчно точно, щом Галина е решила, че не съм колега. Затова, ще уточня казуса. Става въпрос за българка, която е работила до скоро в Италия нелегално. Но са я хванали и върнали в България. За да отиде отново там, което и е наложително, ще трябва да и променим името /в частност - фамилията/, защото е по-лесно. Това ще стане като я разведем със съпруга и и тя си върне моминското фамилно име. Разводът по взаимно съгласие е в ход. Тя, обаче пожела, междувременно да започнем производство и за промяна на фамилията на съпругът и, след завършването на което отново да се омъжи за него и да приеме неговата нова фамилия. Така, връзката между човекът Х - който е била тя преди изгонването и човекът Y - който ще е тя след промяната, ще е достатъчно опосредена, е да не може лесно да се проследи. /Това е нейното мнение!/.
Аз и казах, че само в България има ЕГН и не е необходима промяната му, но според нея, може да възникне отново проблем, тъйкато в компютрите на граничните служби в Италия и полицията се съхранявали файлове, представляващи сканирано копие на заглавната страница на паспорта и. И било възможно да се направи сверка, при което като видят първата страница на новият и паспорт на която е посочено ЕГН-то, може да констатират, че е същият човек. Лично аз не съм убеден, че това може да стане, тъй като ако се касае за сканирана заглавна страница на паспорта, тя се записва като снимка и няма възможност за провеждане на търсене за съвпадения на елементи от тази снимка със зададен номер /ЕГН-то, взето от новия и паспорт/.
От друга страна, щом иска да си плаща за смяна на ЕГН - няма лошо, нали!
Затова, питам, ако някой се е занимавал с подобно нещо, да ме ориентира за отправната точка - какъв е реда? И още нещо - знаете ли за някакви "инструкции" до съдилищата, /спуснати им наскоро/ да отказват промяна на имена?
Puh
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот Gosho » 24 Мар 2005, 20:30

Значи вие помагате на една българка да отиде за пореден път да работи НЕЛЕГАЛНО в Италия и то заедно с мъжа си? Дори и да знаех начин да ви помогна, нямаше да го направя.
Gosho
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот Левак » 24 Мар 2005, 20:34

Бойко ще ти помогне!!!
Левак
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот галина » 24 Мар 2005, 21:40

Е, извинявам се за грешката.Извинете ме колега. Това с което сте се заели просто няма да стане.Не четете ли вестници,не гледате ли телевизия? Моментът не е подходящ.Няма смисъл.По-добре въобще не се захващайте,защото няма да мине.Не им вземайте дори и парите/колкото и да са те/,тъй като след като не уважат иска,ще ви висят пред офиса дни,месеци наред,за да си изкат парите,или да ви искат сметка защо не е станало.
А на Левака,бих искала да кажа,че за разлика от него аз разбрах за какво става на дума.Просто се изказа неподготвен!
галина
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот роси » 25 Мар 2005, 11:34

Заради такива комбинативни умове като нашите, Америка въведе пръстовите отпечатъци!!!??? Като не могат по друг начин да се справят с нежеланите ни сънародници, в скоро време и държавите от Западна Европа ще ги въведат.
Тогава пръстите ли ще си сменяме???
роси
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот Левак » 25 Мар 2005, 11:59

Галинче, Галинче, знам че в някои държави като Великобритания няма ЕГН, но явно ти не знаеш, че в други има!
Какво го интересува колегата, че италианците нямат ЕГН, след като става въпрос за български граждани.
Левак
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот Stal » 25 Мар 2005, 12:29

Моля Ви, ако някой има представа, все пак по какъв начин и на какво основание, пред кой компетентен съд (става ? за родова подсъдност местната е ясна) може да се иска промяна на ЕГН?Някой виждал ли е с очите си такова решение?Просто ми стана интересно и съм любопитен да науча нещо което не съм правил сам :-)))))))
pls.
Stal
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот *** » 25 Мар 2005, 13:26

Колега аз съм виждала такива случаи но да ви кажа честно съдиите се светнаха за какво се сменят ЕГН -та и вече искат да се представят доказателства че лицето не е лишено от правото да влиза в някоя държава т.с няма черен печат
***
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот Puh » 25 Мар 2005, 13:42

Благодаря на всички за мненията по темата. Само че, не ми помагате особено.
Иначе, ще ви кажа, че и аз споделям мнението, че дори и за солидни хонорари, не бива да се насърчава нелегалното пребиваване на българи в чужбина, особено ако се касае за хора със "специфична субкултура, породена от средата" /Последното е цитат от един колега, който с този израз охарактеризира пред съда клиентите си от преобладаващото у нас малцинство./ Такива хора правят доста поразии в чужбина, но случаят не е такъв. Жената е мила и интелигентна и е успяла да пробие, като си намери достойна работа, при това е била с вече развиваща се кариера. Подготвянето на документи за легалното и пребиваване е било в ход, но предполагам, че и работодателят и не се е постарал особено, тъй като му е по-изгодно да не и плаща като на легален работник, с всички, произтичащи от това последици.....

А за досадните клиенти - на всеки, който е поработил поне малко, му е ясно. Има ги и винаги ще ги има. И е почти невъзможно да им се обясни, че спецификата на нашата работа е такава, че можеш да си направил всичко необходимо, но все пак има решаващи органи, върху чието "вътрешно убеждение" не винаги можеш да повлияеш в исканата насока.

Все пак, ако някой знае нещо конкретно и особено, ако се е занимавал с това - моля пишете.
Puh
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот Марияна » 25 Мар 2005, 14:24

Имам познат със същия проблем / промяна име/, но не съм се замисляла как бихме променили ЕГН. Темата е много интересна. В момента нямям време да се поразтърся по въпроса, но в първия удобен момент ако намеря нещо ще Ви пиша колега!
Марияна
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот - » 25 Мар 2005, 14:44

Става и със свидетели стига да се разбереш със съдията. Компетентен е районният съд по мястото на издаване на акта за раждане. Процедурата е по чл.436 от НК с призоваване на общината и прокурора. Винаги има риск обаче да се окажеш обвиняем за подбудитилство към лъжесвидетелстване, така че внимавай.
-
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот 2323 » 25 Мар 2005, 15:13

Доколкото съм чувала промяната на ЕГН се мотивира с това , че при вписването е станала грешка в датата на раждане))
2323
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот 45cb » 25 Мар 2005, 16:03

Във връзка с темата : http://www.segabg.com/24032005/p0020013.asp
45cb
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот lubimec 13 » 26 Мар 2005, 14:01

а като се изиска служебно да се приложи съобщението за раждане от болницата , ако лицето се е родило в болница, което се съхранява под № и дата в архивите на есграона , как ще го опровергаете този официален свидетелствуващ документ . Със свидетелски показания ли след 3- 40 години , че са се сетили роднините или акушерката , или който там е бабувал .
За такива промени на ЕГН знам че отгърмяха двама председатели на РС - единия в Пещера , а другия във Враца .
lubimec 13
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот shanan » 26 Мар 2005, 19:58

ВЕРОЯТНО В ЕДИН МОМЕНТ НЯКОЯ ИНСТИТУЦИЯ ЩЕ СЕ СЕТИ ДА ИСКА ОТ ГРАО СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ИДЕНТИЧНОСТ НА ЕГН И ИМЕНА, ВИЖДАЛА СЪМ ПОДОБНИ ЗА НАИСТИНА СГРЕШЕНИ ЕГН-ТА И ИМЕНА ОСОБЕНО ВЪВ ВРЪЗКА С НАВРЕМЕШНОТО ПРЕИМЕНУВАНЕ. ТОВА Е ОСНОВНИЯТ МОТИВ ЗА ПРОМЯНА НА ИМЕНА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ И РОМИ, ДАЖЕ НЯКОИ ГО ПРАВЯТ ПО ДВА-ТРИ ПЪТИ ТОЗИ ОБОРОТ.
shanan
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 27 Яну 2005, 22:50

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот Gosho » 27 Мар 2005, 20:34

Е, ако е само за турци и роми ще го преживеем някак! Те могат да вредят главно като работят нелегално в Европа, но това няма как да го променим като че ли...
По-лошото е, когато "чисти" български мутри сменят ЕГН-тата си срещу 5-10 хиляди лева... Те са по-голямото зло за България!
Gosho
 

Re: промяна на ЕГН

Мнениеот Stefi2 » 28 Мар 2005, 20:22

Ne sam advokat kato vas,jiveia v Cermany i tuk se sreschtam s mnogo xora sas saschtia problem.Moia savet e da vlezne v Italia prez Avstria taka schte izbegne italianska granitchna kontrola i niama da naruschava nikakvi zakoni v BG.tova e moeto skromno mnenie.
Stefi2
 


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron