начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Ремонт на асансьор

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Ремонт на асансьор

Мнениеот full_bass » 08 Фев 2016, 00:58

Здравейте приятели (няма да казвам колеги, защото не сме),
Предварително се извинявам, ако темата е недопустима или не е на правилното място и моля да се премахне или премести, ако има нужда.

Става въпрос за събиране на пари за ремонт на асансьор в жилищна сграда. Апартамент на първи етаж с изграден собствен вход/изход преди 17 години (съответно с проект, съгласуван и одобрен от община и всички институции). Съответно НЕ плащам и месечна такса за управление, поддръжка, осветление, чистачка и т.н.

Не съм влизал, нито ползвал, нито ВИЖДАЛ въпросният асансьор. :D
Трябва ли да плащам за ремонта му?

Не съм сигурен дали чета правилният закон (Закон за управление на етажната собственост), но и до момента не намирам отговор на въпроса ми.

Благодаря.
full_bass
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 11 Окт 2010, 23:26

Re: Ремонт на асансьор

Мнениеот katerinakuch » 09 Фев 2016, 22:08

Вие можете да се освободите от заплащане на консумативни разходи за асансьор само с решение на общото събрание. Такова право имате и при условия на постоянна фактическа невъзможност за ползване на асансьора (например, ако асансьорът има повреда и не спира на Вашия етаж или вратите му не се отварят).
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Ремонт на асансьор

Мнениеот Pause » 10 Фев 2016, 19:12

Според мен трябва да плащате за ремонта му съгласно чл.48,ал.3 ЗУЕС съразмерно притежаваната част от общите части на сградата като етажен собственик разхода за ремонт би могло да се окачестви по см.на пар.1 от ДР ,т.8 като необходим. И не е предвидено да бъдете освободен с решение на общото събрание понеже би се постигнало неоснователно обогатяване за сметка на другите етажни собственици и заобикаляне на правната норма.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron