начало

Протестиращите планират обсада на Съдебната палата Протестиращите планират обсада на Съдебната палата

Алтернатива на усвояване на лоджия

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Алтернатива на усвояване на лоджия

Мнениеот nikolay_arhangelov » 14 Яну 2016, 20:28

Здравейте!

Имам въпрос относно усвояването на тераса и по-конкретно лоджия. Намира се на седми последен етаж в монолитна тухлена жилищна сграда от 1975г. без да е разположена към първостепенна улична мрежа и е остъклена.

План на стаите: http://imgur.com/3uODjLb

Между кухнята и лоджията има стена с два прозореца и врата между тях. Стената е тухлена, а над нея има трегер, т.е. стената не е носеща. Лоджията няма да сменя своето предназначение и натоварване или да се превърне в кухня, а трегерът заедно с всички носещи колони ще се оставят. Инженер погледна помещенията и според него преустройството е възможно.

Доколкото ме информираха в общината, за да усвоя лоджията ми трябват:
    - архитекурен план на апартамента;
    - проект на преустройството от инженер-конструктор;
    - протокол с подписите на съседите.
С тези документи отивам в общината за разрешение за строителство и крайната цена на това удовоствие ще е малко на 1000 лева.

Възможно ли е да подходя по следния начин: Стените със сегашните прозорци по проект се събарят и се заменят с "френски" прорци - от пода до тавана. По този начин ще има промяна на фасадата, но лоджията няма да се усвоява и ще продължи да си функционира като такава. Целя да избегна тези 1000 лева такса за усвояването в общината и да мина по по-олекотена процедура, но въпреки това всичко да е законно. А дали ще сложа прозорците е друг въпрос :roll:

Благодаря!
nikolay_arhangelov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Яну 2016, 11:20

Re: Алтернатива на усвояване на лоджия

Мнениеот emilgrigorov » 17 Яну 2016, 10:29

Тъй като измениха нормативите за противоземетръсна осигуреност на сградите, хубаво би било да говорите отново с конструктора.
Сградата Ви е строена по нормативи за проектиране от преди 1978-ма година.
По отношение вертикалните товари, въпросната стена не е носеща. Но в противоземетръсно отношение, стената играе роля в конструктивната сигурност на цялата сграда.
Без да съм напълно сигурен, премахване на до 5% от неносещи стени, не е намеса в конструкцията, но е редно да се прецени и в двете посоки (Х и У).
(5% от площта на проекцията на тези стени към съответната площ на такива стени в конструктивната секция на етажа).
...
С оглед жалби и проверки през времето, когато правите преустройството, е добре въпросният конструктор да е с пълна проектантска правоспособност, да ви даде писмено становище, придружено от съответните изчисления (подпечатано и от КТК), с което да запознаете Етажната собственост и да получите съответното съгласие от Етажната собственост.
...
Ако се окаже, че планираното премахване на стена влияе съществено на сградата в проивоземетръсно отношение, тогава не можете да избегнете проект и предвидени в него мерки за компенсиране на противоземетръсния ефект (най-вероятно някакво обрамчване на отвора). В такъв случай, цената 1000 лева ще е много по-висока.
Разходите по документи за едно подобно преустройство са от порядъка на 3000-5000 лева минимум, и документално отнема 3-6 месеца, тъй като освен Разрешение за строеж, ще са Ви необходими и строителен надзор, и нанасяне в кадастъра, ... и въвеждане в експлоатация (Акт 16) накрая.
...........................
Отделно от написаното по-горе, разговаряйте с адвокат относно правото си на собственост върху въпросната лоджия. Дали е неоспоримо Ваша, и какво би Ви коствало евентуално оспорване на тези ви права както от страна на общината в евентуално административно производство по одобряване на строителни книжа и въвеждане в експлоатация, така и при спор за собственост от страна на съсобственик на права в сградата и парцела.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron