начало
Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов

Алтернатива на усвояване на лоджия

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Алтернатива на усвояване на лоджия

Мнениеот nikolay_arhangelov » 14 Яну 2016, 20:28

Здравейте!

Имам въпрос относно усвояването на тераса и по-конкретно лоджия. Намира се на седми последен етаж в монолитна тухлена жилищна сграда от 1975г. без да е разположена към първостепенна улична мрежа и е остъклена.

План на стаите: http://imgur.com/3uODjLb

Между кухнята и лоджията има стена с два прозореца и врата между тях. Стената е тухлена, а над нея има трегер, т.е. стената не е носеща. Лоджията няма да сменя своето предназначение и натоварване или да се превърне в кухня, а трегерът заедно с всички носещи колони ще се оставят. Инженер погледна помещенията и според него преустройството е възможно.

Доколкото ме информираха в общината, за да усвоя лоджията ми трябват:
    - архитекурен план на апартамента;
    - проект на преустройството от инженер-конструктор;
    - протокол с подписите на съседите.
С тези документи отивам в общината за разрешение за строителство и крайната цена на това удовоствие ще е малко на 1000 лева.

Възможно ли е да подходя по следния начин: Стените със сегашните прозорци по проект се събарят и се заменят с "френски" прорци - от пода до тавана. По този начин ще има промяна на фасадата, но лоджията няма да се усвоява и ще продължи да си функционира като такава. Целя да избегна тези 1000 лева такса за усвояването в общината и да мина по по-олекотена процедура, но въпреки това всичко да е законно. А дали ще сложа прозорците е друг въпрос :roll:

Благодаря!
nikolay_arhangelov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Яну 2016, 11:20

Re: Алтернатива на усвояване на лоджия

Мнениеот emilgrigorov » 17 Яну 2016, 10:29

Тъй като измениха нормативите за противоземетръсна осигуреност на сградите, хубаво би било да говорите отново с конструктора.
Сградата Ви е строена по нормативи за проектиране от преди 1978-ма година.
По отношение вертикалните товари, въпросната стена не е носеща. Но в противоземетръсно отношение, стената играе роля в конструктивната сигурност на цялата сграда.
Без да съм напълно сигурен, премахване на до 5% от неносещи стени, не е намеса в конструкцията, но е редно да се прецени и в двете посоки (Х и У).
(5% от площта на проекцията на тези стени към съответната площ на такива стени в конструктивната секция на етажа).
...
С оглед жалби и проверки през времето, когато правите преустройството, е добре въпросният конструктор да е с пълна проектантска правоспособност, да ви даде писмено становище, придружено от съответните изчисления (подпечатано и от КТК), с което да запознаете Етажната собственост и да получите съответното съгласие от Етажната собственост.
...
Ако се окаже, че планираното премахване на стена влияе съществено на сградата в проивоземетръсно отношение, тогава не можете да избегнете проект и предвидени в него мерки за компенсиране на противоземетръсния ефект (най-вероятно някакво обрамчване на отвора). В такъв случай, цената 1000 лева ще е много по-висока.
Разходите по документи за едно подобно преустройство са от порядъка на 3000-5000 лева минимум, и документално отнема 3-6 месеца, тъй като освен Разрешение за строеж, ще са Ви необходими и строителен надзор, и нанасяне в кадастъра, ... и въвеждане в експлоатация (Акт 16) накрая.
...........................
Отделно от написаното по-горе, разговаряйте с адвокат относно правото си на собственост върху въпросната лоджия. Дали е неоспоримо Ваша, и какво би Ви коствало евентуално оспорване на тези ви права както от страна на общината в евентуално административно производство по одобряване на строителни книжа и въвеждане в експлоатация, така и при спор за собственост от страна на съсобственик на права в сградата и парцела.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител
 
Мнения: 2836
Регистриран на: 21 Яну 2012, 11:11


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron