начало

ВАС решава накърнени ли са трудовите права на асистентите в университетите ВАС решава накърнени ли са трудовите права на асистентите в университетите

минималният капитал за ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


минималният капитал за ООД

Мнениеот commodoro » 28 Сеп 2015, 17:49

Някой има ли идея защо са го направили 2 лв вместо просто да няма такъв?
commodoro
Потребител
 
Мнения: 159
Регистриран на: 04 Фев 2013, 23:11

Re: минималният капитал за ООД

Мнениеот eurolinker » 06 Окт 2015, 10:20

Е хайде моля ви се?!? Възможно ли е от гл. точка на закона (ТЗ) търг. дружество да оперира без капитал. А защо сега е 2 лв. Ами защото законодателят сляпо копира отвън. Улеснение за предприемача... А гаранции за евентуалните кредитори :?:
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 699
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: минималният капитал за ООД

Мнениеот borovinka » 08 Окт 2015, 12:21

То пък щото като беше минимум 5000 това така гарантираше кредиторите...
Внасяха се (понякога и само 75% от тях) и в следващия 1 час се изтегляха обратно - само колкото да се извади банковото удостоверение.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: минималният капитал за ООД

Мнениеот ykovachev » 08 Окт 2015, 12:53

И това е така, Боровинке, ама има и още нещо.
Като почваш някакъв бизнес, трябва да отделиш едни пари да купиш това-онова, за да почнеш. Да речем, че ти трябват офис, бюро, стол, компютър, интернет. С капитал от 2 кинта единственият начин е да отпуснеш пари под някаква форма на дружеството-двулевка, защото иначе то няма как да придобие ДМА-тата, да наеме офиса и да плати интернета с 2 кинта. Като се теглеха петте хилки, пак използваха поне част от тях за това. Да не забравяме, че официално петте хилки по баланс бяха актив 5 000 лв. парични средства и пасив 5 000 лв. регистриран капитал.
Не поддържам идеята за толкова голям капитал. Но с 2 лева не знам точно колко грама слънчогледови семки могат да се купят - е, инак ще ги изпечеш във фурната при баба си, че да ги продаваш край някое училище. Несериозно е. Е, навремето имах тука пространен спор с един спец по ремонт и излъскване на яхти - той смяташе за непрестижно да е регистриран като ЕТ, а за престижно да има ЕООД с капитал, колкото половин кутия блажна боя, не говоря за такава, дето е специално за яхти или нещо подобно :wink:
И понеже съм злопаметен да припомня един полит-парадокс - що гербавите не харесаха навремето идеята на Мартин Димитров за 500 лева минимум, щото било малко, а след няма и година горе-долу, врътнаха задните си части и решиха, че 250 пъти по-малък капитал от това предложение вече не е малко :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 1910
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron