начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа на Б

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа на Б

Мнениеот 111888 » 18 Фев 2015, 18:13

Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа на Бойко Борисов

статия в Правен свят
http://legalworld.bg/42496.petyr-drashk ... risov.html

"Съдът прекрати делото срещу брата на Иван Драшков, защото прокуратурата закъсняла с 1 ден да внесе обвинителния акт




Петър Драшков излезе сух от аферата "Златното пате", след като съдът прекрати днес делото срещу него. Това се случва близо 7 години, след като избухна скандалът за мащабна измама с общински имот, станала с фалшифициране на подписа на тогавашния кмет Бойко Борисов.

Тогава тъкмо Борисов сигнализира прокуратурата, че чрез фалшив негов подпис незаконно е придобит терен от 14 дка в столичния квартал "Стрелбище", където общината построи детска градина. Купувач бе фирмата на Петър Драшков "Сида С" за скромната сума от 973 000 лв. Впоследствие същият терен бе ипотекиран срещу 10 млн. лв., а след това продаден на друга фирма - "Симеон 2", която пък е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Борисов твърдеше, че платените за имота 973 000 лв. никога не са влизали в общинската каса. През 2010 г. той все пак откри новата детска градина, построена на въпросния терен.

През това време обаче прокуратурата така и не внесе обвинителен акт в съда, въпреки че обвиняеми по делото бяха Драшков, който е брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, Ивелина Янакиева и Даниела Малинова. През есента на 2013 г. защитата на Драшков се възползва от промените в НПК, с които обвиняемият може сам да поиска делото му да бъде внесено в съда, ако са минали повече от две години от привличането му като обвиняем.

Така в началото на 2014 г. делото е внесено в Софийския районен съд (СРС). На 21 март м.г. съдия Георги Крушарски от СРС връща делото на прокуратурата заради противоречие между обвинението в диспозитива и изложените факти в обстоятелствената част. От държавното обвинение протестираха пред Софийския градски съд връщането, но процедурата се проточи заради невъзможност да бъдат открити двама от обвиняемите, за да получат препис от разпореждането за връщане.

В крайна сметка делото се е върнало в Софийската районна прокуратурата едва на 26 юни 2014 г. Според НПК пък след връщане на делото държавното обвинение има вече само едномесечен срок, за да го внесе отново в съда.

В края на юли делото все пак е внесено и насрочено за октомври, но до днес така и не му бе даден ход, като бе отлагано заради отсъствие или неуредени отношения между подсъдими и защитници.

На днешното заседание пък адвокат Ина Лулчева, която защитава Драшков поиска делото срещу него да бъде прекратено, защото се оказва, че едномесечният срок не е бил спазен от прокуратурата.

Пред съда служителката от СРП Зоя Илиева обясни, че след последното връщане от съда, делото е получено обратно в прокуратурата на 26 юни и тя го е изпратила на прокурора Иван Петров на 30 юни. Забавянето било заради големия обем 25 тома. Прокурор Петров получил материалите на 1 юли и внесъл делото на 29-ти.

Адвокат Лулчева посочи, че едномесечният срок започва да тече от момента, в който делото е получено в прокуратурата и това е 26 юни. Тъй като 26 юли 2014 г. е събота, то съдът прие, че прокуратурата е трябвало да внесе делото най-късно на 28 юли – понеделник. Това обаче се е случило ден по-късно, който се оказа фатален за възможността на прокуратурата да продължи делото срещу Драшков.

Той единствен от подсъдимите е поискал изрично делото му да бъде внесено в съда и затова "паднаха" единствено неговите обвинения, а процесът продължава срещу Янакиева и Малинова. Петър Драшков вече е само свидетел по него и като такъв заяви пред съда, че не желае да дава показания, за да не уличи себе си или свой близък в престъпление."
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08


Re: Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа

Мнениеот 111888 » 07 Мар 2015, 09:38

Петър Драшков окончателно се спаси от делото за измама
http://legalworld.bg/42879.petyr-drashk ... zmama.html


Петър Драшков окончателно се спаси от делото за измама по аферата "Златното пате". Софийският градски съд (СГС) е оставил без разглеждане протеста на прокуратурата срещу прекратяването на делото срещу него, съобщиха за "Правен свят" от съда.

Петър Драшков бе обвиняем за измамата с общински имот в ж.к. "Стрелбище" от 2008 г., станала и с фалшифициране на подписа на тогавашния кмет Бойко Борисов. Разследването на случая дълго се бави и през 2013 г. защитата на Драшков се възползва от промените в НПК, с които обвиняемият може сам да поиска делото му да бъде внесено в съда, ако са минали повече от две години от привличането му. Обвинителният акт беше внесен в съда, но СРС го върна на прокуратурата заради пропуски. Според НПК в тази процедура прокуратурата разполага с един месец, за да поправи обвинението и отново да го внесе в съда. Именно неспазване на този срок и то с един ден доведе до прекратяване на делото.

На последното заседание съдия Георги Крушарски от Софийския районен съд прие, че делото е било получено в прокуратурата на 26 юни м.г., а служителка го е изпратила на наблюдаващия прокурор Иван Петров на 30 юни. Той получил материалите на 1 юли и внесъл делото на 29-ти с.м. Защитата на Драшков посочи, че срокът започва да тече от момента, в който делото е получено в прокуратурата, в случая 26 юни. Според държавното обвинение, обаче, този срок започва да тече от датата на входящия печат на делото, с която то е постъпило в СРП, т.е. 30 юни.

В определението си СРС се позова на чл. 369, ал.4 от НПК, според който делото срещу обвиняемия се прекратява, ако прокуратурата не го е внесла в едномесечен срок, а актът е окончателен. От СРП обаче подготвиха протест. В него се посочваше, че съдът е можел да прекрати делото на основание чл. 369 от НПК единствено в закрито заседание, а не в открито, както е станало, и затова определението може да бъде протестирано.

Съдия Мина Мумджиева от СГС обаче е решила, че протестът на прокуратурата е процесуално недопустим, тъй като приема, че определението на районния съд е тъкмо на основание чл. 369, ал.4 от НПК.

"Обстоятелството, че съдът се е произнесъл в открито съдебно заседание не променя и не може да промени основанието за прекратяване на наказателното производство", се посочва в определението на градския съд, което е и окончателно.

Въпреки че не се съгласи с извода на съда за забавено повторно внасяне на делото, прокуратурата направи вътрешна проверка, която установи, че наблюдаващият прокурор няма вина, а две деловодителки от СРП са забавили обработката на материалите по завеждане на делото.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа

Мнениеот 111888 » 07 Мар 2015, 09:41

читателски коментар под статията
"Секретните служби не спят! Оправят си хората. Особено брат брата. ОЧЕВАДНО равенството пред закона е само конституционно пожелание, което изобщо не е задължително да се изпълнява. България не е правова държава. Няма върховенство на закона, а върховенство на секретните монтажници. Ура! Да живей задкулисието и сритото-покритото! Браво!"



http://legalworld.bg/42879.petyr-drashk ... zmama.html
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа

Мнениеот 111888 » 10 Мар 2015, 10:46

По вина на прокуратурата
Прекратено е делото по аферата "Златното пате" с "фалшифицирания" подпис на Борисов

http://www.mediapool.bg/prekrateno-e-de ... 30761.html
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08


Re: Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа

Мнениеот 111888 » 21 Сеп 2015, 09:49

има ли учудени?

Заради изтекла абсолютна давност
Падна присъда от 4 години затвор на Тошко Добрев, делото беше прекратено

http://legalworld.bg/47370.padna-prisyd ... ateno.html
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Сеп 2015, 15:16

Както казваше симпатичната ми лейди, Людското мнение е едно животно, което иска постоянно кървища.
Ето това искат журналистите - петна от кръв, афери и т.н.
Няма лошо, но с мярка, а и то няма спасение от недостатъчност в изказа. Какво е проблематичното на спекулациите.

Нали не е военно положение. Това, че някой е напипал жилка и я дето се вика обслужва, не е нещо ново. Покрай една далавера се отварят поне 10 месечни работни места и т.н.

Дайте за Черно море, шезлонгите и други. По-добре ли е социализма - да ти се камарят куп другари на главата, един по един или организирано. Това искахме - всеки който както може и докъдето може.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа

Мнениеот lakavitsa » 21 Сеп 2015, 20:05

Най-кратко казано, долавя се мирис на нещо лошо. Мирис на желания за прикриване на случая. Може да звучи много патетично и емоционално, но е факт. Е, как искате да вярват в институциите.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Сеп 2015, 07:01

Скаридите са скъпи, колкото и да са вкусни, все пак. Впрочем не разбирам гнева на хората срещу златните ръце. С какво са по-ниско тези които отнемат от ръцете на некачествените граждани и ги предават в ръцете на качествените истински чорбаджии. Една хубава джунгла, ама много ми е странна неандерталската версия за света и случващото се около нас.

Представете си цената на полуоската на Ферари и ще ви стане ясно цялата истина - силните изяждат слабите и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа

Мнениеот 111888 » 19 Окт 2015, 10:34

Борисов свидетелства по делото за фалшифицирания си подпис
http://news.ibox.bg/news/id_1810157430


"Премиерът Бойко Борисов дойде в Софийския районен съд, за да свидетелства по делото за фалшифицирания си подпис от времето, когато беше кмет.

Софийският районен съд е прекратил на предишното си заседание делото срещу един от подсъдимите - Петър Драшков.
Делото продължава срещу останалите обвиняеми - Даниела Малинова, която е работила като деловодителка в Софийския районен съд (СРС), и Ивалина Трифонова-Янакиева.

Припомняме, че разследването започна през 2008 г., след като тогавашният кмет на София Бойко Борисов сигнализира прокуратурата, че чрез фалшив негов подпис незаконно е придобит терен от 14 дка в столичния квартал "Стрелбище".
Купувач бе фирмата "Сида С" на Петър Драшков, брат на бившия заместник-шеф на ДАНС Иван Драшков.

Сумата от 973 000 лв., за която е сключена сделката, по думите на Борисов никога не е влизала в общината."
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Петър Драшков вече е само свидетел по аферата с подписа

Мнениеот 111888 » 14 Мар 2018, 17:37

111888 написа:читателски коментар под статията
"Секретните служби не спят! Оправят си хората. Особено брат брата. ОЧЕВАДНО равенството пред закона е само конституционно пожелание, което изобщо не е задължително да се изпълнява. България не е правова държава. Няма върховенство на закона, а върховенство на секретните монтажници. Ура! Да живей задкулисието и сритото-покритото! Браво!"



http://legalworld.bg/42879.petyr-drashk ... zmama.html


Друг случай-по какво обвинение и как е осъдено лице от службите:
http://legalworld.bg/69639.uslovna-pris ... tajna.html

А ето случая, така ,както го описват преди две години... :
http://legalworld.bg/52714.shef-v-dans- ... aciia.html
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 34 госта


cron