начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот follar » 25 Авг 2015, 08:40

Здравейте,

Интересувам се от ПЛАТЕНА правна консултация относно следния казус:

Приятелката ми е Украинка и искам да дойде да живее при мен в София. Тя е от град Лвов (западна Украйна) и няма български произход. По професия е Магистър по Право, завършила в Украйна и работи като юрист-консулт в малко предприятие в града.
Наясно съм с възможността, че при сключване на брак това да дойде при мен ще бъде много по-лесно. За сега обаче проучвам всички други възможни варианти. Също така и за нея и за мен е важно тя да работи тук.
Четох закона за чужденците в РБ, а също така и звънях в няколко институции – Дирекция Миграция, МВНР, Агенция по Заетостта по отношение на Виза Д, разрешение за продължително пребиваване и разрешително за работа. Като цяло съм наясно със ситуацията, но ми е нужна правна помощ от специалист, който е „врял и кипял” в подобни ситуации, за да може да обсъдим някакви „вратички”, които биха могли да съществуват в закона. Някой, който има опит с миграционни дела и установяване на чужденци дошли извън ЕС в БГ. Особено важна е частта с намиране на работа в БГ има ли някакъв реалистичен вариант това да стане без Разрешително за работа, например.

Благодаря предварително!

Хубав ден,

Добрин
follar
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Авг 2015, 21:01

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот borovinka » 25 Авг 2015, 10:43

Не ти трябва никой "врял и кипял", който да ти вземе парите за това, че ще ти преразкаже закона.

В ЗЧ много подробно е разписано при какви условия се вземат визи. Сключването на брак е само едно от тях (има и опция "инвестиции"..., нали. Не споменавате колко заможна е приятелката).
Няма как да "прекарате" държавата при отпускането на виза - режимът е регламентиран в закона и не може да се заобикаля.

Колкото до работата, не очаквате, че българската държава ще й помогне да си намери такава, нали? Тя за своите си граждани не го прави, какво остава за чужденците.

Най-лесното и бързо е да й намерите работа вие (познати с фирма). Или да я назначите във ваша собствена фирма. ИТ ще издадат разрешение за работа.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот follar » 26 Авг 2015, 14:23

Здравейте!

Благодаря за отговора.

Права сте. Не търся някой, който да ми преразкаже закона, а да намерим вариант при който разрешително за работа не е нужно да се вади въобще.
Закона съм го чел неотдавна и помня, че някакви стотици хиляди долари или евра (май беше половин милион) трябва да се инвестират или да се открие фирма с поне 10 работни места за една година. За съжаление не разполагаме с такива средства и възможности.
Чувал съм например, че ако се запише студентка може да работи на половин работен ден и разрешително за работа не и нужно. Можете ли да потвърдите дали е така и има ли други подобно възможности (на половин и цял работен ден)?

Мерси предварително.
follar
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Авг 2015, 21:01

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот borovinka » 26 Авг 2015, 17:53

Не четете внимателно или не четете до край:

borovinka написа:Най-лесното и бързо е да й намерите работа вие (познати с фирма). Или да я назначите във ваша собствена фирма. ИТ ще издадат разрешение за работа.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот follar » 26 Авг 2015, 19:01

Здравейте отново!

Прочетох внимателно първоначалния отговор, но както вече казах търся вариант при който може да работи без разрешително за работа от АЗ. Знаете ли дали ако е студентка редовно обучение в БГ ВУЗ например може да работи на половин ден без разрешително?
Иначе това аз да направя фирма или да я уредя чрез познати не премахва нуждата от разрешително за работа изкарването, на което е не по-малко от 1.5 месеца според АЗ. Затова не смятам, че това е чак толкова добър вариант.

Мерси предварително за отговора!
follar
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Авг 2015, 21:01

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Авг 2015, 04:40

Например - ако има възможност да вземе БГ гражданство. Аз ме преследва един - ама не му се хващам, щото много тичане. Гледам всеки път има много чакащи пред Вице-президентството и пред мини-Правосъдното. Особено като променят закони, то аз срещам всеки път нови правила.

Защо не отидете на консултация в мини-Министерството.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот nikiboy » 15 Сеп 2015, 20:04

За да работи в България или трябва да има разрешение от Агенция по заетостта, или да е на основание брак с български гражданин.
Другия вариант е да е съдружник в българска фирма, тогава има право да работи.
А най-лесно е да получи виза "Д" и пребиваване на основание "търговско представителство", което по черноморието правят около 10000 рускоговорящи :)
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 983
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron