начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Лихви и изпълнителен лист



Re: Лихви и изпълнителен лист

Мнениеот i_gospodinova » 09 Май 2011, 11:20

Благодаря за мненията и отговорите на всички. И по тази тема имам още няколко въпроса.Бащата е осъден да заплаща издръжка,към 2009г. му се даде шанс да изплати неизплатените вноски и той ги плати.След време отново не плащаше и го осъдиха с пробация в срок от 6 месеца,извадих си изпълнителен лист и в момента има запор на заплатата,но в молбата към СИ аз претендирам за определен период(този в който не е плащал и има присъда за него,защото аз получавах текущата издръжка.Поради тромавата и бавна съдебна система,измина време и се оказа,че пак имам да взимам със задна дата.Пусна се жалба към декември 2010г.до СРП по чл.183,по която все още чакам развитие,защото разследващите органи искат удължаване на срока.При положение,че имам ИЛ трябва ли да чакам нова присъда и наказание(което в неговият случай е лишаване от свобода,ако в определен срок от съда той не изплати сумите) за да пусна нова молба към СИ за този същият период в жалбата към СРП.И всъщност с тази жалба държавата отново ще го накаже,но единственият начин да си получа издръжката е чрез ИЛ и СИ ??
Благодаря предварително..
i_gospodinova
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 04 Фев 2011, 12:19

Re: Лихви и изпълнителен лист

Мнениеот i_gospodinova » 06 Окт 2011, 15:42

След доста писане и борба стигнах до положение което не ме удовлетворява напълно.В изпълнителният лист за издръжка няма искане за лихва,защото не е била искана в самото начало.Натрупаната сума е голяма и бих искала да взема и лихвата върху нея.Долкото разбрах от мненията тук мога да поискам издаване на изпълнителен лист за лихвите.Какво трябва да направя за да се сдобия с такъв? Периода е доста стар и може и да има вече изтекла давност,въпреки,че в ЗЗД давност между родители и деца не тече.
Благодаря предварително.
i_gospodinova
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 04 Фев 2011, 12:19

Re: Лихви и изпълнителен лист

Мнениеот bludniq_sin » 29 Юли 2015, 15:29

Не си намерих отговор на въпроса. Заявление за издаване на изпълнение по 410. Искане за присъждане на законна лихва от датата на подаване на заявлението. Съдът в изпълнителния лист не се е произнесъл относно законната лихва -
- дължи ли се, може ли да се претендира, от кога (от датата на ИЛ?) ако не - следва да се иска допълване или?

Който реши да пише - благодаря!
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 967
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Лихви и изпълнителен лист

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Юли 2015, 15:46

Защо, според теб, да не може да се приложи чл. 250 ГПК в заповедното? Имаш си ТР ( там т.4а, т.7)

Уважаването на вземането винаги предполага изискуемост на вземането /аргумент и от чл.418, ал.3 ГПК/ и следователно заповедният съд няма основание да откаже присъждане на поисканата законна лихва, тъй като същата се дължи като последица от забавата на длъжника, когато последният не е изпълнил падежа

Ако си поискал законна лихва- дължи произнасяне, в твоя случай допълване.
Начало- дата на депозиране на заявлението ( преди тази дата я наричат мораторна, а то си е все едно и също обезщетение по чл. 86..., искат отделна такса, може и в отделно дело- тея неща си ги знаеш), ако си я поискал тогава.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Лихви и изпълнителен лист

Мнениеот bludniq_sin » 29 Юли 2015, 16:10

Не ми се искаше да се минава през това :) някак си ми се искаше да се приеме, че лихва за забава се дължи и актът на съда, с който признава вземането да е достатъчен, за да я претендирам от датата на издаване ИЛ поне :?

Ей така веднъж колеги искаха допълване на ИЛ (или поправка на ЯФГ-не помня точно), бяха депозирали молба с приложение ИЛ в оригинал. След това явно забравили да следят как се движи. След година някой се присеща - отива в деловодството гледа - върху ИЛ разпореждане на ръка да се приложи ИЛ в оригинал (нещо което е направено видно и от молбата където "ИЛ в оригинал" е добавено като приложение). Да ама го няма. Започна производство по издаване на дубликат в което съдът прецени, че не е доказано изгубването/унищожаването на ИЛ и отказа да издаде дубликат. Та .. не ми се минава през това, но май няма друг начин :)

Благодаря все пак за мнението :)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 967
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Лихви и изпълнителен лист

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Юли 2015, 18:51

Поправка ще да е, не допълване :) .

Представяш заверен препис по чл. 32 ЗА от Заповедта и ИЛ по ч.гр.д. - съдът да си направи служебно проверка, след което ще установи, че е налице негово опущение- няма пречка да се спази реда по 250 ( О или разпореждане на съда, връчване на молбата, изтичане на срока- произнасяне, издаване на ИЛ само за лихвите.
Докато ти пиша тея неща се сещам, че нищо в оригинал не давам в съда от как се затри един ПД ( тоя филм съм го гледала 8) - ако трябва представям нотариално заверен препис от ПД и ако ме задължат представям оригинала в о.с.з. за сверяване, респективно отразяване на констатациите в протокола, но не оставям в кориците на делото важните книжа.... вече съм пила една вода, и не повтарям). Отделно по разни искови производства неведнъж ми се е случвало да ми издават ИЛ на парче- първо само главница, после само мораторна, накрая след поредната молба в по-рязък изказ- воала, ИЛ само за законната лихва ( голям панаир с това точно дело...).

bludniq_sin написа:Не ми се искаше да се минава през това :) някак си ми се искаше да се приеме, че лихва за забава се дължи и актът на съда, с който признава вземането да е достатъчен, за да я претендирам от датата на издаване ИЛ поне

Няма как да стане. Преди години имаше няколко СР, които тълкуваха в смисъла, който търсиш, но тая бяла прелетна птица бе убита преди да сформира ято.

Налице е липса на произнасяне по цялото ти искане- следва да се компенсира с допълване.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron