начало

Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите

СД на АД притежаващо 70% от друго АД иска да сменя СД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


СД на АД притежаващо 70% от друго АД иска да сменя СД

Мнениеот dimitar2s » 12 Юни 2015, 00:45

Има ли право СД на АД, притежаващо 70% от акциите на второ АД, да иска свикване на извънредно ОСА, с цел промяна на броя и членовете на СД на второто АД?
До сега, такива решения са се приемали само на ОСА на акционерите на първото АД, след което упълномощен представител гласува на ОСА на второто АД.
Няма изрични записи в уставите, касаещи подобни въпроси.
dimitar2s
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Юни 2015, 00:33

Re: СД на АД притежаващо 70% от друго АД иска да сменя СД

Мнениеот defy » 12 Юни 2015, 14:44

Разбирам болката ти, колега. Тези на СД на второто АД усещат, че ще ги махат и не искат да свикат ОСА :lol: ТЗ ясно казва какво се прави в този случай, но явно искате бързо да станат нещата. Така както е записано, въпросът ти получава отрицателен отговор, тъй като чл. 223 ТЗ ясно и недвусмислено указва, че СД свиква ОСА или това става по искане на акционери, които притежават повече от три месеца акции, представляващи поне 5 на сто от капитала. Тук малко може да се заблудиш, че може акционера да го свика, тъй като не е казано кой го свиква, когато е налице такова искане от акционер при пасивност от страна на СД, т.е. когато не е налице негова инициатива. По надолу обаче в ал. 2 е регламентирано, че ако не бъде удовлетворено искането или ОСА не се проведе в 3 месечен срок от заявяване на искането, окръжният съд свиква общо събрание или овластява акционерите, поискали свикването, или техен представител да свика събранието. От което следва извода, че винаги си се свиква от СД-или по негова инициатива или по искане на посочените акционери.
Та не знам ако не спазите процедурата, дали няма да ви откажат вписване на промените в ТР, т.е. нищо да не направите в крайна сметка.
defy
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 30 Авг 2002, 17:33


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron