начало

Прилагането на абсолютната давност за заварени случаи ощетява кредиторите двойно Прилагането на абсолютната давност за заварени случаи ощетява кредиторите двойно

адвокатско възнаграждение при подаване на заявление до ТР

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


адвокатско възнаграждение при подаване на заявление до ТР

Мнениеот djigit » 26 Май 2015, 12:11

Здравейте,
Изготвих си документите за промяна на управителя на едно ООД и исках същите да бъдат подадени по ел. път от адвокат, но същия ми заяви, че тази услуга ще ми струва 300лв- това бил минимума по наредба 1.
Прочетох въпросната наредба и наистина там е посочено, че за учредяване, регистриране и вписване на промени в съответния регистър (в моя случай на ООД) цената е 300лв. Понеже тази цена според мен е прекалено висока само за едно подаване на предоставени изцяло готови документи, потърсих друг адвокат, който каза, че подаването на заявление по ел. път независимо за какво дружество става въпрос е 50лв, защото минимума по тарифа бил 50лв( съгласно чл.6, т.5 от наредбата(подаване на други молби)), но трети адвокат твърди, че цената е 20лв съгласно чл.6 т.1 от наредбата.
Според мен няма как цената за целия процес по регистрация на едно дружество (включително изготвянето на необходимите документи за регистрация)да е една и съща с цената само за подаване на заявление до ТР с предоставени готови документи.
Напълно съм съгласен, че 300 лв струва трудът на адвоката за целия процес, но не мога да се съглася, че едно подаване на заявление, траещо около 10 мин също струва 300 лв.
Може ли да ми отговорите по коя точка от наредбата 1 за мин.адв.възнаграждения се определя таксата за подаване на заявление по ел. път до ТР от адвокат?
djigit
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 16 Апр 2008, 10:16

Re: адвокатско възнаграждение при подаване на заявление до Т

Мнениеот Melly » 26 Май 2015, 12:49

djigit написа:Здравейте,
Изготвих си документите за промяна на управителя на едно ООД и исках ....

Моят съвет е да си подадете лично (на гише) документацията в АВп в случай, че притежавате качеството търговец и имате представителната власт за такива действия.
Така ще отпаднат всякакви въпроси, каквито поставяте по-горе в изложението си.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7843
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: адвокатско възнаграждение при подаване на заявление до Т

Мнениеот djigit » 26 Май 2015, 14:00

В крайна сметка работата е свършена срещу предложената най-ниска цена и е постигнат резултата- да се избегне разхождането до ТР.Учудих се обаче как е възможно:
1.Трима различни адвокати да ми дадат различни цени, разминаващи се в пъти, за една и съща елементарна работа, която се свежда до използване на електронния им подпис; и
2.как е възможно Наредба №1 да предвижда цена 300 лв за целия процес по регистрация/промяна на обстоятелства на фирма и за едно просто подаване на заявление от адвокат с предоставени му готови документи за вписване.Пак казвам, не ме разбирайте погрешно, намирам цената от 300 лв за напълно нормална когато адвоката извършва всичко свързано със съответното вписване(изготвя необходимите документи и ги входира в ТР), но не мога да се съглася, че по Наредба цената за подаване на заявление, респ. използване само на ел. подпис на адвоката струва 300лв.
Още повече, че масово адвокатите предлагат цена 20-30лв за подаване на док с ел. подпис.
Да не говорим, че адвокатите в крайна сметка плащат все някакви данъци върху доходите от извършваните от тях услуги, докато всеки един пълномощник с ел. подпис може да свърши тази работа за 5 лв и да не плаща данъци върху тях.
Не ми го побира главата как, ако по наредба цената за тази услуга е 300лв , въобще може някой клиент да си позволи услугата.
Явно наистина повечето адвокати си смятат тази такса по чл.6, т.1 и си вземат по 30 лв при предвидени по наредба 20лв.
За мен обаче най-правилния текст от наредбата по който трябва да се събира такса за тази услуга е чл.6,т.5 -подаване на други молби -50лв.Дали обаче това не противоречи на т.9? А дали някой въобще проверява кой адвокат какво е входирал в ТР и кой адвокат какво е отчел накрая?Съмнява ме........
djigit
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 16 Апр 2008, 10:16

Re: адвокатско възнаграждение при подаване на заявление до Т

Мнениеот kdkrastev1234 » 26 Май 2015, 14:25

Както сам си написал, в наредбата са посочени минималните възнаграждения. Максимални няма, така че съобразно натовареността си колегите може да ти поискат всичко. А ти сам избираш дали да се съгласиш, да търсиш друг или да пуснеш документите сам. Не е нормално хем да те мързи да си свършиш работата, хем да се сърдиш за цената на услугата.
kdkrastev1234
Потребител
 
Мнения: 616
Регистриран на: 27 Фев 2014, 08:22

Re: адвокатско възнаграждение при подаване на заявление до Т

Мнениеот djigit » 26 Май 2015, 15:40

[list=][list][list=][spoiler=]Два пъти задавам конкретен въпрос и два пъти НЕ получавам конкретен отговор.За сметка на това от втория отговор вече започват обичайните нападки за този форум - ако се опиташ сам да направиш нещо веднага се намира някой да те нарече самодеец + куп други "вежливи" епитети и да те обвини че не ползваш специализирана помощ, ако пък си потърсил специализирана помощ(тримата адвокати, посочени в първото ми съобщение) то веднага някой друг форумец те обвинява, че те мързи и не ставаш за нищо.
Уважаеми kdkrastev1234, напълно наясно съм с това, че има различни цени при различните адвокати и всеки клиент има право на избор при кой адвокат да отиде ( нито съм го оспорвал, нито съм несъгласен с това). Въпросите, на които се търсят отговори са съвсем други( както може би щяхте да разберете, ако не си мислехте само как да наругаете някой, дръзнал да зададе въпрос във форума) и самите въпроси са следните:
1.По коя точка от наредба №1 следва да ценообразува адвокат, който единствено подава по ел. път заявление до ТР( без да изготвя каквито и да е други документи), за да не наруши минималните адвокатски възнаграждения, посочени в същата наредба- по чл.6т.1 (20лв) или по чл.6.т.2(други молби-50лв) или по чл.6, т.9( регистрация/промяна на обстоятелства на различните дружества(в случая 300 лв за ООД)?
2. В случай, че ценообразува по чл.6,т.1 или чл.6.т.2 то всяка от тях не противоречи ли на чл.6.т.9, която според мен както е написана в наредбата обхваща всички случаи на подаване на заявления( независимо да се касае за цялостен процес по регистрация или само за подаване на заявление), откъдето идва и третия ми въпрос:
3.Как е възможно наредбата да предвижда една и съща цена (300лв) за цялостен процес за регистрация на една фирма и само за подаване на заявление при предоставени от клиента готови подписани и сканирани документи респ. услугата се изчерпва само с използване на ел. подпис на адвоката.

Айде дано третия път счупим стомничката и някой вземе да изрази мисъл по конкретните въпроси...и отговори....
П.П.Моля всички, които смятат да се впускат в обяснения, изпълнени с нападки и красиви епитети към мен да си спестят усилията и нека отговарят само мислещи по въпросите хора.
Благодаря предварително на всички от форума и моля за извинение, ако съм засегнал някой с написаното до тук.Бъдете здрави!
djigit
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 16 Апр 2008, 10:16


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron