начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и пародия

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот crossbike » 21 Май 2015, 13:50

Може би, едва ли не...
Едно време имаше само СУ + Симеоново.
благоевградския го нямаше даже...
crossbike
Потребител
 
Мнения: 196
Регистриран на: 24 Фев 2014, 16:28

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот eurolinker » 21 Май 2015, 14:54

Как ще се отрази на положението на Сстанислав фактът, че е бил осъден условно на престъпление по чл. 195 ал....(взломна кражба) за срок от 2 г и изпитателен срок 3 г, който изп. срок бил изтекъл 3 дни преди да извърши настоящото деяние?

That is the question... :mrgreen:
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот avvlui » 21 Май 2015, 15:49

minov_nz написа:Начина на провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати е изключителна пародия. Първо провежда се на три етапа в които хората от цяла България се разкарват до София отсядат на хотели - работещите си вземат си отпуски. Какво пречи да се провежда по колегии, нали всяка колегия има някаква самостоятелност – да определя таксите на вписаните адвокати например! Какъв е проблема ако толкова искат единно оценяване – да се определи за таксите от 50 лв. които им внасяме една комисия, която да изпитва по колегии – или поне да им изпращат писмените материали запечатани в пликове и да ги проверяват, а кандидатите да се явяват само на последният - устен етап!
Но и това не е на-лошото. Даваме ли си сметка, че конспекта е огромен и постоянно увеличават въпросите. Има ли по света адвокати които да се занимават с всички видове права та да го изискват от всички и то кандидат-адвокати. Цялата пирамида е обърната обратно. Трябва да взема изпита за адвокати за да стана младши адвокат. И изобщо каква е тази уродлива фигура на младшият адвокат. Тя не спомага с нищо освен че ограничава юристите
Това изглежда не тревожи никой защото в последните години в България протестират земеделци , животновъди, - пчелари, овчари с цялото ми уважение към тях …. Но не и юристи, не и кандидат адвокати като нас за които се предполага че ще защитават не само своите права, но и правата на другите…Юристите изглежда са доволни от всичко което се прави, и от упражненията на някакви недоучили колеги – колеги изпитват колеги – хаха
Аз предлагам да не търпим повече а да се обединим и да поискаме промяна – кандидат адвокати за промяна в системата
1 Да се промени юридическия стаж – да се трансформира в чиракуване 5 години при друг адвокат, който да има определени данъчни преференции, а държавата вместо да прави някакви мижави програми за младежка заетост до 29 години – да вложи парите именно в това. За да започне някой новозавършил като юрист му искат минимум 3 години стаж и то в определена област – например търговското но младият сега дипломиран юрист няма къде да го направи този стаж, защото това е един омагьосан кръг именно този омагьосан кръг трябва да се разкъса
2 Ако е толкова неприемливо всички завършили да стават адвокати чрез чиракуване да се провежда някакъв изпит, но да бъде разделен - наказателноправни , гражданскоправни и административноправни науки. и да може да практикува само в тази област само по наказателни дела например. И да бъде само тест, но с повече въпроси около 500 въпроса. Изпит с казуси е много относителен и винаги има субективен елемент, както и устният изпит. Тези неща могат да се доуточняват допълнително.
3 Да се ограничи приема на юристи във висшите учебни заведения, ако идеята на закона за адвокатурата е че юристите са много. Ако пък не е това идеята защо ги ограничават в последствие да практикуват. Излиза че ги приемат само за да им вземат парите
4 Къде сме ние младите юристи, и до кога ще ги търпим – от ВАС да си правят гаргара и гавра с нас, като ни дават огромни конспекти, и провеждат безумни изпити приключващи с великият извод че 80% от завършилите не стават, а изпитващите са най-великите. Като не стават защо са взели дипломи - ограничаване на правата ли е хора взели дипломи да се ограничават да работят като адвокати – според мене да, ограничение е !


Колега,
Вие сте написали това, което и аз изразих като мнение по въпроса за пародията изпит за адвокати и младши адвокати за 2015 г и преди, надявам се да е различно за в бъдеще.
Група колеги си зададохме въпроса: "Защо адвокат Ралчев, след като е в комисията по проверяването на тестовете, седна да приема от готовите кандидати пликовете?"
Това първо!
Второ: Защо до 2005 г. се вписваха куцо-кьораво и сакато без изпит, а сега от страх да не им изяде хляба някои не искат повече адвокати, или уреждат само приближени на този и онзи "човек"?
Трето: Защо университетите повръщат изобилие от юристи и после министри по труда обясняват как като сме образовани сме по-скъпо платени?
Четвърто: Защо никога не се обявяват ВЕРНИТЕ, ако има такива отговори на тестовете? Нали няма скрито-покрито?!?
Пето: Защо конспекта съдържа всичко, което се изучва и не се изучава в университетите и се състои от безброй много въпроси, след като настоящите авокати в голямата си част са специалисти САМО в една област (я семейно, я наказателно и т.н. право) и те не знаят ВСИЧКО, кеото се предполага уж да се знае за изпитите за адвокати?
Шесто: Защо е това нечовешко харчене на пари по мизерни софийски хотели, транспортни разходи (с автомобил, на хотел два дни са около 200-300 лв разходи), а не се плащат 500 - 1000, ако ще АДВ.колегия по 2000 лв да взема за провеждане на изпит ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ или по желанито за вписване?
Седмо: С какво адвокатите, които се вписаха до 2005 г. са по-знаещи от кандидатите в момента, които знаят, че реализацията е невъзможна без връзки?
Осмо: Министъра на труда да сметне колко юриста произвежда държавата и колко струва на данъкоплатеца, да замине после в чужбина да мие чинии.

Троловете, които забравиха кога ходиха да се мазнят на тоз и онзи за работа да се въздържат от хейтърски коментари, освен, ако не настояват много да си покажат простотията.
avvlui
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Май 2015, 15:31

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот crossbike » 21 Май 2015, 16:21

Отговори:
#Почвам с троловете...като чуя някой да крещи точно в този форум срещу троловите и се просълзявам...от смях де...
Тиръре, тука тролове няма как да има!

1.адвокат Ралчев като приемаше запечатаните пликове, манипулираше ли ги? - НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, предполагам щото са го гледали стотици като теб с тайната надеждичка да видят нещо нередно...
2.до 2005 г са се вписвали куцо, кьораво и сакато и гилдията е пропищяла от некомпетентните, та затова до 2005г., после - изпит.
3.Университети са "повърнали" и теб, нали? Или след твоето повръщане, спираме пиячката, така ли?!
4.Верните отговори не се обявяват, за да си седнат кандидатите на "ТРИТЕ БУКВИ" и да си напрегнат сивото1
5.Конспекта съдържа същото, каквото и конспектите за държавните изпити + закон за адвокатурата и нищо повече!
6.Изпитите не се провеждат по региони щото тогава по-добре да го премахнат...ще е като на държавен изпит във великотърновският - 200 души до обед на устен...така съм чул де...
7.Не е задължително да са по-знаещи, но ти поне трябва да знаеш като юрист, че животът е несправедлив и между правото и правдата почти винаги седи знак за неравенство.
8.На министърът на труда му е все тая кой и къде мие чинии, нали на теб ти взеха семестриалните такси вече...

Още въпроси имаш ли?
crossbike
Потребител
 
Мнения: 196
Регистриран на: 24 Фев 2014, 16:28

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот ragazo » 21 Май 2015, 20:40

Този пролетен изпит изкърти всички рекорди. Най-много скъсани в историята на адвокатския изпит ВЪОБЩЕ!!!

От общо 718 кандидати изпита са допуснати до устен са едва 163 :)
ragazo
Потребител
 
Мнения: 101
Регистриран на: 17 Юли 2007, 16:17

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот royalty » 22 Май 2015, 10:19

За пореден път става ясно, че има значение и от коя колегия се явяваш. Наприемер от една голяма колегия(няма да казвам името й), почти на всеки изпит или няма допуснати до устен, или са по един, маскимум двама. Трудно ми е да допусна, че кандидатите от тази колегия са тотално неподготвени.По-лесно е да допусна, че адвокатите в тази колегия имат сериозни позиции във ВАС, такива че да елиминират излишна конкуренция...или някаква друга причина-може би ВАС правят някакво изследване и анализ в кои колегии има място и могат да допуснат още адвокати,разбира се това не е законно и не може да залегне в Наредба на ВАС, но по-добре да опитат, отколкото да въвеждат в заблуждение кандидати :)
Тези изпити, особено с непосочени решения на казусите и с неясни критерии за решаването им("проверява уменията на кандидатите за практическо приложение на теоретичните знания по право посредством решаване на казуси"), винаги ще оставят място за подобни съмнения. В това отношение "свободната, независима и самоуправляваща се Адвокатура", сериозно изостава от Съдебната власт. Аз лично смятам, че нямам грешки в отговорите на въпросите на казусите, и съществени такива при арументацията им, но ще остана просто с неприятното чувство....:)
royalty
Потребител
 
Мнения: 111
Регистриран на: 19 Май 2010, 19:21

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот Pause » 22 Май 2015, 10:33

Колко ли ще вземат устната част с усмивка, при липса на ясен критерии и доза субективизъм е там ще най - кофти тръпката.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот royalty » 22 Май 2015, 10:53

Трябва да има критерии и за "издържал'" и "неиздържал", така като е на първата част от писмения-80% верни отговори...Оценки трябва да се поставят и на казусите, и на устния, та макар и минимум "много добър 5, 25" за "издържал", примерно.Сега един може да е "издържал" с отговор за добър 3,5, а друг "неиздържал" с отговор за мн.добър 5. Адвокатурата е свободна и независима, но не и от адвокатите й и от кандидатите за такива :)
royalty
Потребител
 
Мнения: 111
Регистриран на: 19 Май 2010, 19:21

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот miko_pk » 22 Май 2015, 11:23

И едно включване от мен, че бях малко по топлите страни :D :D :D ! Царе сте на конспирацията! Майкъл Крайтън и състояние на страх! Много е смело да се твърди, че някой на каквото и да е ниво му пука от лица, които искат да упражняват дейност като младши адвокати! Горко им на тези адвокати, ако жалките 500 лева оборот на младшите адвокати ги притесняват! Даже обратното, в някой големи колегии(САК)има нужда от младши адвокати, които да тичат за по 500-600 лева месечно! То секретарка в пенсионна възраст за тия пари няма в София, какво остава за млади хора, които искат да работят! Никой не затваря никакъв пазар, защото пазар просто няма! А проблема не може да се реши със същото мислене, с което е създаден! Ред е на закриването на факултети, за да няма подведени хора!
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 228
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот royalty » 22 Май 2015, 11:47

От общо 718 кандидати изпита са допуснати до устен са едва 163 :) [/quote]
miko_pk написа:И едно включване от мен, че бях малко по топлите страни :D :D :D ! Царе сте на конспирацията! Майкъл Крайтън и състояние на страх! Много е смело да се твърди, че някой на каквото и да е ниво му пука от лица, които искат да упражняват дейност като младши адвокати! Горко им на тези адвокати, ако жалките 500 лева оборот на младшите адвокати ги притесняват! Даже обратното, в някой големи колегии(САК)има нужда от младши адвокати, които да тичат за по 500-600 лева месечно! То секретарка в пенсионна възраст за тия пари няма в София, какво остава за млади хора, които искат да работят! Никой не затваря никакъв пазар, защото пазар просто няма! А проблема не може да се реши със същото мислене, с което е създаден! Ред е на закриването на факултети, за да няма подведени хора!

Ми като не им пука и не ги притеснява, защо въведоха този изпит и с всяка година "сечта става все по поголовна"?!([quote="ragazo"]Този пролетен изпит изкърти всички рекорди. Най-много скъсани в историята на адвокатския изпит ВЪОБЩЕ!!!)
Напротив, действителността не потвърждава правилността на вашето мислене, защото е по-лесно да се прогнизира какво ще стане при сегадействащите стандарти, отколкото при нормални такива.
royalty
Потребител
 
Мнения: 111
Регистриран на: 19 Май 2010, 19:21

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот miko_pk » 22 Май 2015, 11:59

Имаше едно изречение, на което не си обърнал внимание- проблемът не може да се реши със същото мислене, с което е създаден! Не съм го казал аз! "Крива ли е съдбата"?- и това не съм го писал аз! Можеш само да се сърдиш, че си се родил 15 години по-късно!
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 228
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот royalty » 22 Май 2015, 12:15

Да, не може да се реши, но не може да има и подкрепа на такова мислене, когато се критикуват последствията на подобно мислене. А точно това си направил малко по-нагоре в постта си, иронизирайки критиката като конспирация.
royalty
Потребител
 
Мнения: 111
Регистриран на: 19 Май 2010, 19:21

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот miko_pk » 22 Май 2015, 12:25

royalty написа:.По-лесно е да допусна, че адвокатите в тази колегия имат сериозни позиции във ВАС, такива че да елиминират излишна конкуренция...или някаква друга причина-може би ВАС правят някакво изследване и анализ в кои колегии има място и могат да допуснат още адвокати,разбира се това не е законно и не може да залегне в Наредба на ВАС, но по-добре да опитат, отколкото да въвеждат в заблуждение кандидати

На мен подобно мнение ми изглежда чисто конспиративно, а не критично! Може и да съм слънчасал някъде из топлите страни, но едва ли! :D
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 228
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот enter » 22 Май 2015, 12:34

Предлагам членовете на Висшия адвокатски съвет да бъдат изпитани на същия този изпит с цел атестация. Те са отлично подготвени , и за тях този изпит ще е песен, и без съмнение и ще получат максимални оценки със знанията си . И понеже подготвения не се страхува от изпит, нека всички от Висшия адвокатски съвет бъдат изпитани, като обаче проверяващия не знае дали проверява работата на кандидат младши адвокат, или на отдавна вписан адвокат...
Също така да бъдат изпитани и всички участници от изпитни комисии-например при следващата изпитна сесия.
enter
Потребител
 
Мнения: 182
Регистриран на: 08 Окт 2008, 14:32

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот Melly » 22 Май 2015, 12:38

Към недоволните:
:roll: Боже, каква параноя ви гони...
Сядайте и се гответе за следващите сесии, но не като зубрачи, а като зрели, мислещи хора, които аргументирано излагат тезите си по дадения за решаване казус.. :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот royalty » 22 Май 2015, 13:43

miko_pk написа:
royalty написа:.По-лесно е да допусна, че адвокатите в тази колегия имат сериозни позиции във ВАС, такива че да елиминират излишна конкуренция...или някаква друга причина-може би ВАС правят някакво изследване и анализ в кои колегии има място и могат да допуснат още адвокати,разбира се това не е законно и не може да залегне в Наредба на ВАС, но по-добре да опитат, отколкото да въвеждат в заблуждение кандидати

На мен подобно мнение ми изглежда чисто конспиративно, а не критично! Може и да съм слънчасал някъде из топлите страни, но едва ли! :D

Не цитирай това, кето ти е угодно! Преди това бях написал, че е по-трудно да се допусне, че кандидатите от тази колегия(от 6-7г наблюдавам кандидатите от нея), през всички тези години са тотално неподготвени, в сравнение с кандидатите от други подобни по големина колегии. Или, че нивото на кандидатите от Софийска колегия е в десетки пъти по-добро от тези на другите, такова каквото е съотношението на допуснатите до устен спрямо първоначалните кандидати.Тези презумпции, които се налагат от край време, аз не ги приемам и няма как. Защо няма ясни критерии за оценяване на кандидатите на втората част от писмения изпит? Когато един орган се произнася по някакво искане, трябва да има и мотиви, а тук дори не си правят труда да ти напишат името .
След това е нормално да слушаш в съдебна зала адвокати да разтягат теории за това колко много са чели по казуса, до такава степен, че на съдиите да им става смешно от неориентираността им или от опитите да впечтлят клиентите си и да ги успокоят за напразно дадения хонорар. Ако такава трябва да е адвокатурата, погрешно съм се насочил към нея...
Не е трудно да се стигне до заключение, че във всичко това има "управление по целесъобразност на адвокатурата", което е незаконно по принцип и няма как да залегне в нормативен акт.
royalty
Потребител
 
Мнения: 111
Регистриран на: 19 Май 2010, 19:21

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот royalty » 22 Май 2015, 13:54

Melly написа:Към недоволните:
:roll: Боже, каква параноя ви гони...
Сядайте и се гответе за следващите сесии, но не като зубрачи, а като зрели, мислещи хора, които аргументирано излагат тезите си по дадения за решаване казус.. :idea:

Ти може ли, макар и накратко, да изложиш аргументирани тези по казусите ? Има ги на стр.5, така както са изложени с неточностите...
royalty
Потребител
 
Мнения: 111
Регистриран на: 19 Май 2010, 19:21

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот Pause » 22 Май 2015, 15:14

Според ,наредбата се изисква предварителна проверка и тя обхваща….
На първата част посредством теста ,се проверява познанията на кандидата във всички области на правото. /Обективен критерии/
Чл. 13. (Изм., ДВ, бр. 39 от 2005 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2008 г.) Втората част от писмения изпит проверява уменията на кандидатите за практическо приложение на теоретичните знания по право посредством решаване на казуси и се провежда следобед на следващия изпитен ден. / Субективен критерии/

Чл. 15. (1) (Изм., ДВ, бр. 39 от 2005 г.)На устния изпит се проверяват теоретичните познания на кандидатите по право и върху нормативната уредба и етичните правила за упражняване на адвокатската професия. / Субективен критерии/

Значи ,след първата част изпита става субективен. Успех ,до следващият турнир:D
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот lanfear » 27 Май 2015, 10:30

Я, вместо да се дърлите, някой от скоро явявалите се да каже нещо за устния ... как минава, цялата комисия ли те изпитва, или по един човек, има ли време за размисъл преди да почнеш да говориш, както в университета, по какъв ред се изпитваме - по списъка, обявен за изпита, или трябва да се спи на палатка пред сградата, за да минеш по - навреме... :lol:
lanfear
Потребител
 
Мнения: 182
Регистриран на: 15 Юли 2009, 09:40

Re: Изпита за адвокати и младши адвокати - безобразие и паро

Мнениеот eurolinker » 28 Май 2015, 14:37

royalty написа:
Melly написа:Към недоволните:
:roll: Боже, каква параноя ви гони...
Сядайте и се гответе за следващите сесии, но не като зубрачи, а като зрели, мислещи хора, които аргументирано излагат тезите си по дадения за решаване казус.. :idea:

Ти може ли, макар и накратко, да изложиш аргументирани тези по казусите ? Има ги на стр.5, така както са изложени с неточностите...

Тя може, но аз на нейно място не бих го направил. Всеки сам трябва да намери решенията и да се аргументира. Всеки казус е уникален, т.е. макар и да е мислим някакъв общ алгоритъм, "решаването" е занимание самотно.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron