начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Път ли е алеята в паркинга?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Път ли е алеята в паркинга?

Мнениеот portokal » 17 Мар 2015, 09:18

В общодостъпен подземен гараж или на паркинга на Метро например алеята между паркоместата път ли е според вас по смисъла на ЗДвП?
Формално отговаря на дефиницията за път, ЗДвП други условия не поставя, освен да служи за движение на коли и/или пешеходци, но то и "алеята" между магазините в мола отговаря - служи за движение на пешеходци. ;)
Струва ми се, че не би трябвало да е път, не служи за придвижване между две - не знам как да се изразя - отделни от самия път места. Освен дето зависи само от волята на собственика на мястото дали да съществува въпросният "път".
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Път ли е алеята в паркинга?

Мнениеот bird_of_paradise » 17 Мар 2015, 14:13

:) Интересно, нямам отговор, а няма и регламентация на този въпрос.
Сериозно- вярно е, че отговаря на дефиницията по параграф 1 от ЗДВП, но а-ха да допълня, че не е автомобилен път, щото няма знаци ( джелезен аргумент :lol: , признавам) се сетих, че почти всички паркинги имат въведено ограничения в скоростта, наложено със знак ( НЕма да е по установения ред, защото надали поставянето му е одобрено от съотвените органи- зависи изцяло от волята на собственика според мен), та ще пропусна. Имат си и маркировка 8) ( пак както знаците), имат си и някаква наподобяваща организация на движението като при еднопосочна улица( вход- изход), но не е улица. Въпреки това сам законодателят не е решил да регламентира движението в тях, изключая предимството при влизане и излизане
Преди време някакъв пишман водач от м. пол ми отнесе задна дясна врата ( добре, че не помля краката на детето- от тогава сяда на "другото дясно" :lol: ). Когато се обадих на местното РУП, дойдоха хората ( предимството на малкия град), но отказаха да съставят протокол, защото по чл.6 от НАРЕДБА № IЗ-41/13.01.2009г. за документите и реда за съставянето им при ПТП и реда за информиране между МВР, КФН и инф. център към ГФ ( последния да затвори вратата) не било тяхно задължение. Последното не е аргумент против, защото и на път, ако им. щети не са големи и водачите се разберат- пак могат сами да си съставят протокол, друг е въпросът дали застрахователя ще го приеме без удостоверено посещение от пътна полиция.
Спорно би било и приложението на ЗДВП за предимство при липса на одобрена организация за движение.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Път ли е алеята в паркинга?

Мнениеот mi_lena » 17 Мар 2015, 14:39

Въпросът е интересен.
Аз също считам, че не съвсем покрива легалната дефиниция в ДР на ЗДВП. Предназначението му не е общо за движение на ППС, а съставлява само подход към паркоместата, т.е. не е съоръжение, а обслужващ сегмент от съоръжението "паркинг" (какъвто и да е той).
Аватар
mi_lena
Потребител
 
Мнения: 621
Регистриран на: 02 Сеп 2005, 16:53
Местоположение: София

Re: Път ли е алеята в паркинга?

Мнениеот nikodim77 » 17 Мар 2015, 23:15

Темата събуди и моя интерес?!
Мисля, че освен на парграф-1 от ЗДВП би могло да се хвърли едно око и на чл.2 от същия Закон. И ако в настоящия казус все пак се приеме, че става дума за път, то защо да не е налице организация на движение? Организация на движение има и на пътища без знаци маркировка и т. н. Уредена от текстове, които указват как да се държат водачите в конкретни случаи. Ето пример с дясностоящия, както е указано в чл.48 от закона и др. текстове. :roll:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Път ли е алеята в паркинга?

Мнениеот bobi9 » 23 Мар 2015, 11:45

Не е път според мен,а и смятам,че гледате грешния НА. Има Закон за пътищата. При преглед на разпоредбите му,може да се извадят основните белези,на които трябва да отговаря "онова нещо",за да го приравни закона на път.
"
bobi9
Потребител
 
Мнения: 302
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Път ли е алеята в паркинга?

Мнениеот tokvil » 23 Мар 2015, 14:15

Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата уреждат различни обществени отношения. Затова не можем да използваме като критерий дефинициите или уредбата на ЗП. Единият закон има за цел да осигури безопасността при движението на пътни превозни средства, а другият (ЗП) съвсем друга – той урежда експлоатацията, собствеността, ползването, стопанисването и др. на тези пътища. Според мен алеите в паркингите (било то и частните) са път по смисъла на ЗДвП и съответно правилата му следва да се прилагат при движение в тези места. Така например в пълна степен ще важи правилото на чл. 48 ЗДП за предимството на дясностоящия. Законодателят няма за цел да осигури безопасността само на стопанисваните или поддържани от държавата или местните органи пътища, тъй като не от собствеността им произтича нуждата да се осигури тази безопасност, а от факта, че по тези пътища се движат управляваните от гражданите пътни превозни средства, което създава опасност за тях. В крайна сметка законите трябва да се тълкуват не само според буквата, но и според целта им. А и да не се прилага ЗДвП, тогава е налице празнота, която трябва отново да се попълни като се приложат вече сходни съществуващи правила.
tokvil
Младши потребител
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Авг 2012, 16:05

Re: Път ли е алеята в паркинга?

Мнениеот Melly » 23 Мар 2015, 14:30

Много се пънете, много. Какви закони ви тревожат, че да отсявате кой какъв вид обществени отношения уреждал. :roll:
Алеята в паркинга, бил той надземен или подземен, е също толкова път, колкото път представляват етажните площадки свързани помежду си със стълбищните рамена в една сграда. Най-точен отговор е дала колегата mi_lena. Тази алея не е пътно платно с всичките му там елементи - наклони, канавки и т.н, по което се движат МПС-та, макар да се изискват определени линейни/радиални параметри.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Път ли е алеята в паркинга?

Мнениеот tokvil » 23 Мар 2015, 14:47

Мисля, че може да се намери достатъчно практика за приложението на ЗАНН или КЗ във връзка със ЗДВП за ПТП, възникнали на паркинги, били те и наземни или подземни. Виж, по-трудно ще е това за междустълбищните площадки в сгради, по които се движат ХОРА, а не пътни превозни средства.
tokvil
Младши потребител
 
Мнения: 48
Регистриран на: 21 Авг 2012, 16:05

Re: Път ли е алеята в паркинга?

Мнениеот Melly » 23 Мар 2015, 15:02

Различни са отправните ни точки.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Път ли е алеята в паркинга?

Мнениеот nikodim77 » 23 Мар 2015, 21:18

Ще отместя темата леко в страни заради хумористичната аналогия с българската действителност: :oops:

...всичките му там елементи - наклони, канавки и т.н,...


Ми, то, следвайки логиката на горния цитат, в нашата страна почти няма пътища.
Особено в общината, в която живея... :D
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron