начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Молба за съвет

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Молба за съвет

Мнениеот egold » 06 Фев 2015, 09:56

Случаят е следния:
Жител съм на София, но със съпругата си живеем в едно село в община Своге. Имаме куче порода Българско овчарско куче, то е от развъдник с родословно дърво, със всички видове ваксини и чип, и с платени данъци. Още с започване на живота ни в това село, съселяните ни започнаха да роптаят срещу кучето, тъй като сме крайна къща, кучето е в двора завързано и когато някой тръгне по най-различни причини покрай нас то лае и го издава. Всяка сутрин и вечер, кучето се извежда на разходка в гората винаги на повод, дори и в гората. Един от местните отглежда кози - 3 бр. и не е прекъснал от самото начало да вика да се кара с нас, да ни псува и обижда, даже се опитва да ни забранява да се разхождаме с кучето в гората. Тъй като ние сме мирни и спокойни хора досега не му обръщахме внимание и не сме се конфронтирали, но преди 2 дни се случва следното:
Докато аз съм на работа пред дворната врата идват кмета на селото, мл.инспектор екология на община Своге и други две лица. Оказва се, че този козар е написал жалба срещу нас и кучето ни в МВР Своге и те са изпратени на проверка. Не са дали на съпругата ми копие от жалбата и ние не знаем какво е написано в нея, но еколожката е казала, че ще получим предписание да разхождаме кучето си в гората с наморник. Кмета също не знае какво е писано в жалбата.
Въпросът ми е:
1.Длъжни ли са да ни дадат копие на жалбата.
2.Може ли и как евентуално да се обжалва това решение за наморник, все пак е гора и има диви животни и много бездомни свободно скитащи кучета от селото, а и кучето ни не е наранило никого по никакъв начин.
3.Мога ли да заведа дело срещу този козар и на какво основание.
Благодаря Ви предварително за помоща и отговора.
egold
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Фев 2015, 09:54

Re: Молба за съвет

Мнениеот TheOldMan » 06 Фев 2015, 10:07

като получите предписанието в него ще стане ясно въз основа на какво ви задължават да разхождате кучето извън урбанизирана територия с намордник. Аз не се сещам за такова изискване, отгоре на това властта на кмета свършва с табелата за край на селото - оттам нататък може да ви забранява горското стопанство, а не той.
И да не забравите да пуснете една жалбичка че козаря разхожда козите из урбанизрана територия без да им слага торбички под г*за, а също така и че не събира барабонките им когат се изходят по улицата. Щот нали ... европейци сме, к'ви са тия простащини... :)
Копие от жалбата не са длъжни да ви дават. Жалбата е до кмета, не до вас.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Молба за съвет

Мнениеот egold » 06 Фев 2015, 10:24

Козаря е пуснал жалбата до МВР Своге, не до кмета. :-) Благодаря Ви за мнението
egold
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Фев 2015, 09:54

Re: Молба за съвет

Мнениеот TheOldMan » 06 Фев 2015, 11:17

Се тая. Реда е жалба -> проверка -> заключение на компетентно лице -> предписание или съобщение че не са намерени нарушения при проверката. Вие не участвате в тая схема, докато не стане време за предписание. Ако се опре до предписание - в него пише че е нарушен чл. ... ал. ... от еди-кой-си закон или наредба. И че това е било констатирано от еди-кое си длъжностно лице (име, фамилия, длъжност, дата, подпис) , което има ценза и е оправомощено да констатира такова нарушение. Другото са приказки на пазара.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Молба за съвет

Мнениеот egold » 06 Фев 2015, 12:44

Благодаря Ви за отделеното време и мненията. :D
egold
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Фев 2015, 09:54


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron