начало

Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева Баневи съдят прокуратурата за 10 млн. лева

Магазин и офис със самостоятелен вход част от етажн. собсв.?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Магазин и офис със самостоятелен вход част от етажн. собсв.?

Мнениеот leksik » 30 Дек 2014, 23:30

Здравейте!
Моля за Вашата експертна помощ по следния казус:

ОФИС, разположен на обособен офис етаж. Офисетажът е в новопостроена жилищна сграда.
За офис етажа има самостоятелен вход, вратата, на който води единствено и само до офисите! До този вход за към офисите се стига по малък безистен(около 10-тина метра).
Към жилищната част на сградата (и съответно към апартаментите) се влиза от друг вход и входна врата!

МАГАЗИНЪТ се намира на ниво улица в(под) горната жилищна сграда. Магазинът е със собствена входна врата на самата улица.
И двата описани по-горе обекта не ползват нищо от етажната собственост- нито ток; нито асансьор, нито чистач и пр.
За офисът и магазинът обаче домоуправителят иска по 12 лв/месец (отделно за офиса и отделно за магазина) за поддръжка; управление на етажната собственост и консумативи-ток и пр.!? Обосновава се с това, че:
* според чл.51 (ал.1) от Закон за етажната собственост: "Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците ползвателите и обитателите.";
*според чл.51 (ал.5) можел да претендира дори да се събира за горните обекти от три до пет такси!?

Това ми се струва напълно алогично, тъй като и двата обекта имат самостоятелни входове и нулева консумация по отношение на всички разходи, касаещи поддръжката и управлението на етажната собственост!
ВЪПРОСИТЕ МИ КЪМ ВАС СА:
1.Така описаните офис и магазин част от етажната собственост ли се явяват? ;
2. Трябва ли за тях да се плаща изискваната от домоуправителя такса? Ако ДА на какво основание? Ако НЕ на какъв чл. да се позова, че отказвам да плащам исканата такса!?

Предварително и сърдечно Ви Благодаря за отговорите!
leksik
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 09 Авг 2013, 03:56

Re: Магазин и офис със самостоятелен вход част от етажн. соб

Мнениеот lakavitsa » 30 Дек 2014, 23:57

Те имат самостоятелни входове, да почна пръв/първа. Но, имат общ покрив, предполагам, обща вътрешна канализационна с-ма, имат сигурно общ водопровод, захранващ, имат общи стени, тавани, а като се размисля сигурно и други неща ще изникнат. Прав ли съм? Аз като управител, ако съм управител, също бих поискал прилагането на чл. 51 и пр. алинеи.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 674
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Магазин и офис със самостоятелен вход част от етажн. соб

Мнениеот georgiev_sfbg » 04 Яну 2015, 09:12

leksik написа:...
1.Така описаните офис и магазин част от етажната собственост ли се явяват? ;
...

:idea: :arrow: ДА!

leksik написа:...
2. Трябва ли за тях да се плаща изискваната от домоуправителя такса? Ако ДА на какво основание? Ако НЕ на какъв чл. да се позова, че отказвам да плащам исканата такса!?...


:idea: :arrow: ДА, но Чл.51 - ал.(5) от ЗУЕС, е неприложим във Вашия случай!

:idea: :arrow: Кажете на Вашия Управител (Председател на УС на ЕС), да се запознае по-обстойно с Чл.51, ал.(6) от ЗУЕС и да си го прочете няколко пъти!

ЗУЕС - Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).
(4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с решение на общото събрание.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател по ал. 5 заплаща разходите за управление и поддържане на общите части на сградата в размера по ал. 1, когато за самостоятелните им обекти е предвиден отделен вход.
(7) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron