начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот gattanegra » 03 Дек 2014, 23:06

Привет!

Живея на 3 ет. в 5 етажен, тухлен блок.
Съседите над мен непрекъснато ме наводняват, но твърдят, че не идва от тях водата.
Аз у нас правих ремонт на банята миналата година, в момента и банята и тоалетната (там ремонт само козметичен) са наводнени, има петна по тавана и вече се стича по стените.
В тоалетната водата тече по стената и в шахтата, така, щото вече е стигнала и до съседката отдолу. Т.е. ДВА наводнени апартамента сме.
Съседът отгоре е арогантен и ми казва, че това били глезотии - на снежнобялата мазилка и боя да има кафяви петна са глезотии!
Той е възрастен пенсионер и за нищо не иска да дава пари. Късоглед е и щом не го вижда, значи го няма.
По-рано през годината имаше спукана тръба на парно между 5ти и неговия етаж, наводниха всички до партера.
За по-лесно събрахме пари от всички засегнати апартаменти, но реално ремонта трябваше да се плати само от 4-ти и 5-ти етаж.
Сега обаче пети етаж твърди, че проблемът не е при тях, а от 4ти вече дори не отварят вратата, когато звъним. Водата тече на 3-тия (аз) и на втория!

Намислила съм, че:
1 трябва да извикам някой да направи обследване и да се произнесе от къде тече.
2 после трябва да му отправя покана да оправи проблема
3 и евентуално да го съдя.


Нямам опит в такива неща.
Моля, препоръчайте ми адвокат по такива проблеми и евентуално инж. фирма да направи това обследване.

Няма как да направя козметичен ремонт и да застраховам, понеже той не си излиза от апартамента - т.е. проблемът е постоянен.
gattanegra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 03 Юни 2012, 22:01

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот lakavitsa » 04 Дек 2014, 00:26

Тъжното е, че все повече такива случаи ще се появяват при сгради ЕС. Течове, течове, течове. Радостното е, че следващите или това правителство следва да вземат някакви мерки, иначе междусъседските войни ще загрубяват. Ще следя с интерес постовете на останалите по случая. Особено по развитието на поведението за късогледия пенсионер. "но реално ремонта трябваше да се плати само от 4-ти и 5-ти етаж", това пък с "реалното" как го определихте?
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот gattanegra » 04 Дек 2014, 01:02

Ами как.
Значи, течът там беше в щранга за парно лира-баня.
Той се състои от две тръби, вървящи успоредно от мазетата до таванското през петте етажа. Но повредата не касаеше никой освен въпросните 5 апартамента.
Е, "не засягаше" е силно казано, понеже нали щрангът е вързан към парната инсталация - нямаше как да се пусне парното преди да се оправи повредата.

Реално течът беше някъде между 4-ти и 5-ти етаж - подът на 5-ти етаж беше сух, таванът на 4-ти беше мокър.
Водата течеше по протежение на тръбите и пролизваше през технологичните фуги около тръбите.

Понеже 5ти етаж и 4ти етаж по-скоро щяха да стоят на студено , отколкото да делят разходи за смяна на въпросната тръба, петте апартамента се събрахме на мини събрание и решихме щрангът да се запуши докато дойде пролет и не решим как да се процедира.
С протокол за общо съгласие на петте апартамента и подпис на домоуправител викнахме майстори, запушиха щранга на тавана и в мазето и предадохме протокола на ТЕЦ-а, всичко това става от петък до вторник. 5 дни след това ТЕЦ-а прати комисия и тя одобри взетите мерки и край на сагата.

След като тръбите за парно в апартамента на Х са собственост на Х, значи като се спукат и наводнят съседите кой трябва да плати да се отстрани повредата? Т.е. Х да си викне майстори и те да сменят тръбата или етажната собственост да плати ремонта в неговия апартамент?

Сега обаче драмата е, че имам петно на тавана на банята, което няма как да е причинено от тази авария и още един теч, близо до фекалната тръба в тоалетната, която е на сантиметри от въздушната шахта.
Умувахме малко днес и решихме, че може водата около шахтата да е дошла от покрива, обаче това в банята ....

Прилагам снимки.
DSC_4498s.JPG

DSC_4497s.JPG


Значи, за покрива - ремонтиран е скоро и на 5 ет нямат никакви проблеми от този тип.
На 4ти не сме допуснати да огледаме - има ли такова нещо, няма ли.

При предишната истерия ми направи впечатление, че на 4ти и 5ти етаж баните не са ремонтирани от сума време, има какви ли не петна по таваните така или иначе и май-май изобщо не ги интересуват такива "глезотии".
обаче аз налях незнамсиколкопари в ремонт на нашата баня и още толкова ще идат за тоалетната догодина и в момента ще се пукна от яд.

Припомням - търся съвет за адвокат и фирма, която да направи оценка, както и малко по-детайлен съвет как да притисна въпросните съседи в ъгъла, че да вземат мерки.

Да не говорим, че имам и проблем в едната спалня. Пак от този съсед и пак не го интересува.
Три бригади майстори минаха през вкъщи, и трите са на едно мнение.
Когато са им сменяли дограмата са им пропукали перваза на прозореца, и края му е отчупен. Мазилката е стара и напукана и при дъжд водата вместо да се оттича нормално, тече и подлизва по пропуканата мазилка и влиза къде - в моята спалня, която мухлясва. Сложих и външна изолация на съответната стена. Проблемът вече е по-малък, но пак го има.
За този случай съседът отгоре например изобщо не желае да реагира.

Допълнение:
Ровя насам-натам, пише, че евентуално с термографско изследване може да се открие проблема.
Обаче трябва да се вкарат майсторите и в апартамента отгоре.

Мога ли да искам достъп по ЗУЕС чл. 6 / 12?

Когато го направят това изследване мога ли да го ползвам за да заведа иск срещу този съсед? Реално няма да е срещу "бедния, огорчен, разочарован и самотен" пенсионер, а срещу собственика на апартамента, който му е роднина, но даже не го познавам :evil:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
gattanegra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 03 Юни 2012, 22:01

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот lakavitsa » 04 Дек 2014, 08:38

Но повредата не касаеше никой освен въпросните 5 апартамента. Повредата касае всички във въпросния вход, а може би и повече входоде, които нито са си учредили структура на ЕС, нито съответния р-л на район или община е свикал принудително събрание, а вместо това е потърсил нещо по-солидно за крадене и се превърнал в брок на недв. имоти ведно с местните магистрати. Само преди дни и при нас се случи същото ЕДИ КАКВО СИ НЕ КАСАЕ...ОСВЕН ВЪПРОСНИТЕ 5 ИЛИ 10 АПАРТАМАНЕТИ. Ами ако собствениците на 5.те апартамента или някои от тях са заминали за чикаго или Лондон, кво правим сега, питам като катажджиите...Независимо дали е беден огорчен самотен и пр. пенсионер, такива са повечето пенсионери. За тези предизвикателства готова ли е Лиляна Павлова??
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот gattanegra » 04 Дек 2014, 11:31

lakavitsa , по същество Вашето мнение е вярно, но не ми помага особено. Моля, ако имате възможност дайте ми по-конкретни насоки.
Ами да, вдигат рамене и казват "не ни засяга" - според Вас дали трябва да си губя времето да им разяснявам ЗУЕС, или трябва просто много бързо да намеря решение на проблема, докато имуществото ми се съсипва?
Въпросът е реторичен.

ДОБАВКА
Вече е протекло и на 4-ти ет. 5-ти твърди, че не е от него, 4-ти се чуди как тече от него, а тавана му е мокър...
gattanegra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 03 Юни 2012, 22:01

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот miko_pk » 04 Дек 2014, 12:34

Подобен род дела не са никак малко. Сезира се Районния съд по адрес на ответника с иск за обещетение за вреди от вещи ( може и с общия иск за непозволено увреждане- зависи от конкретиката). Вредата и причинно-следствената връзка се доказват с експертиза- Вещото лице извършва оглед на наводненото помещение и дава експертно заключение от къде идва теча. С решението си съда осъжда деликветна( пенсионер) да Ви заплати вредите- чиито р-р е определен от експертизата. Това не означаа, че пенсионера ще си отстрани повредата. Удоволетворяване на Вашата претенция също е под въпрос с оглед несеквестиуемостта на определен р-р от пенсията на деликвента- т.е докато съдебен изпълнител не провери размера на пенсията няма как да сте сигурни, че макар и осъден, деликвента ще Ви плати сумата, за която Ви е издаден изпълнителния лист!
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 228
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот gattanegra » 04 Дек 2014, 16:01

Нещата се случват доста бързо.
Вече имаме някакъв вид разбиране - може би последните два етажа осъзнаха,че проблемът не е глезотии и наистина има нещо не както трябва.
Оказва се, че в жилището на въпросният пенсиониран съсед (4 ет.) също има теч - пак на тавана, и въпреки, че 5 ет. твърдят, че това е някаква определена тръба на ет.4, с която те нямат общо, ние останалите сме по-скоро убедени, че проблемът е в 5 ет.
Установили сме цивилизован тон на общуване, поне до утре.
Утре сме извикали ВиК майстори да се произнесат, след това - събрание на ЕС.
Освен това преговарям с три фирми за термосканиране за цени и условия, за да намерим проблемите в детайл.

Надявам се, че все пак няма да се стигне до съдене и адвокати.
gattanegra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 03 Юни 2012, 22:01

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот lakavitsa » 04 Дек 2014, 17:34

Установили сме цивилизован тон на общуване, поне до утре. Подобно развитие в сградите ЕС е рядкост, но все пак се случва. Ще си позволя обаче едно съмнение до утре, като през нощта не е изключено някои да преосмислят позицията си за цивилизовано общуване. Те затова е ЗУЕС. С предварителна готовност за отпор на евентуални ЕПИТЕТИ на пенсионера, както по-горе е посочено. Но след тоя случай поотворете все пак ЗУЕС и си учредете структура ЕС с контролни органи и пр. И бъдете готови да търсите в Чикаго и Буенос Айрес собствениците на ЕС..., ако се наложи.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот gattanegra » 04 Дек 2014, 17:51

АМи.. те точно защото и те са чели ЗУЕС та за това като че ли кандисаха..

И май се оказва, че нашия комшия пенсионер ... просто е цапнат в устата, иначе мисли... Само дето се разправяхме и си вдигахме кръвното, та чак до тук стигнах.

Ама при положение, че това са пак проблеми в 5 апартамента, защо да търся собственици в буенос айрес?

Звънях днес в общината и ми рекоха, че ако е проблем в апартамент (след щранга) си било в частната собственост, а ако било на щранга било общ проблем.
Ама общ за тия 5 апартамента или общ за блока? Понеже другите апартаменти не ги засяга, те са си на отделни щрангове.
Най общо казано - всичко, що е течаща вода е на отделни вертикални щрангове в тоя блок.

Плюс, че сега се оказа, че миналата година съседите от другата страна на блока като си сменяли щранговете си се били събрали и си били платили от джоба и сега се бунтуват, че нашата повреда не била да се плаща от общите пари.
Абе изобщо ...

Аз като го чета закона разбирам, че всичко от мазето до апартаментите трябва да плати блока , а всичко от щранга нататък из апартаментите те трябва да си го платят.
gattanegra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 03 Юни 2012, 22:01

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот lakavitsa » 04 Дек 2014, 22:20

а ако било на щранга било общ проблем. - те просто цитират зуес, където е указано /изброени са/ кои части в сградата ес спадат към общите части, и следователно от общите "пари", но само за ремонти, обновяване, реконструкция, за разлика от другите "пари", които са за "управление и поддържане на ет. собственост" - в отделна сметка. Т.е. законът предлага по-лесно боравене като предлага ежемесечно събиране на вноски, някои може и по-късно да се добавят, като се водят дължимости. Поради факта, че някои действително може да имат затруднения временно, но не и изобщо да не дават. Щото има и такива образи. Има и образи, които зад подобни начинания долавят само домогвания на финансови институции, законодателни такива и нито четат зуес, нито искат да чуят за него, който може и да има и определени несъвършенства разбира се.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот lakavitsa » 04 Дек 2014, 22:36

Ама при положение, че това са пак проблеми в 5 апартамента, защо да търся собственици в буенос айрес? Това с проблемите на 5те апартамента и общ проблем на входа, а не само на тях под предлог че другите си ги правили по отделен вертикален щранг /грешна практика, почти повсеместно прилагана/ в другия вход. Споменах буенос айрес, защото се случва някой от собствениците, подчертавам собствениците, да е в Осло или споменатия по-горе град, а като ползвател оставил една полуглуха и нечела през последните 10летия почти нищо и само надзърта в Тв /и през прозореца.../, като не можем разбира се да я упрекнем в това. Все още няма механизми за боравене в такива случаи, въпреки че и в 2та града Осло и Б.Айрес /на другия край на земята/ си има ЕС. Мисълта ми е че ако използваме съдебното дирене с/у длъжници, ще трябва да сме готови и затова, сме изключително затруднени от разстоянията и различните закони на държавите. Дано да съм бил/а/ от полза.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот gattanegra » 05 Дек 2014, 12:43

Нищо не разбирам вече, но течът се оказа на тръба на топла вода и щат-не-щат ще си я оправят, понеже топлофикация дебне.
lakavitsa благодаря за коментарите.
Случаят е приключен.
gattanegra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 03 Юни 2012, 22:01

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот lakavitsa » 05 Дек 2014, 13:06

тръбата за топла вода се води на собственика...а той може да не е в блока. Успех.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот gattanegra » 07 Дек 2014, 23:38

В нашия случай собственикът Е в блока и за сега май просто "не пуска водата".
И все пак - фирма, която може да даде експертна оценка на щетите?
Някой?
gattanegra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 03 Юни 2012, 22:01

Re: RQ: информация, проблем с теч от съседи.

Мнениеот lakavitsa » 08 Дек 2014, 10:20

Ако Вие сте в Ямбол, а ние в Лом трудно ще Ви намерим експерт / вещо лице, което да оцени щетите в случая
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта


cron