начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Конкуренция между такса за битови отпадъци и данък недв.имот

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Конкуренция между такса за битови отпадъци и данък недв.имот

Мнениеот bobi9 » 02 Дек 2014, 16:27

Днес отидох,да си подам декларация за намаление на такса за битови отпадъци за имот който не ползвам. В отдел МДТ ми обявиха,че не мога да се ползвам от намалението,защото вече имам декларирано обстоятелство,че това жилище ми е основно и ползва 50% намаление на данъка за недвижим имот и системата не допуска да се въведе новата декларация. Реално аз в жилището не живея,имам др. постоянен и настоящ адрес в др. имот моя собственост. В наредбата на столична община за таксите четем следното: Не се събира такса за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване за имоти на граждани и предприятия, които няма да се ползват през цялата година и лицата по чл. 18, ал. 4, ал. 6 и ал. 7, са подали декларация по образец (Декларация № 2) за това обстоятелство в отделите "Местни данъци и такси" на дирекция "Приходи и администриране на местни данъци и такси" по местонахождение на имота. По какъв начин от горната разпоредба личи,че ако ползвам данъчното облекчение,не мога да ползвам намалението на таксата? Някой може ли да ми обясни връзката между двете задължения и съответно къде е уредена конкуренцията между тях. Разбирам презумпцията,която влагат в НАП,но тя не е законова. Най-малкото не става въпрос за еднотипно задължения,правната характеристика на таксите и данъците по спомен беше различна. Посъветвайте ме,как да постъпя?
bobi9
Потребител
 
Мнения: 302
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Конкуренция между такса за битови отпадъци и данък недв.

Мнениеот portokal » 02 Дек 2014, 17:47

"Презумпцията" не била законова - това беше добро. "Презумпцията", че ако едно жилище ти е основно такова, то го ползваш, за нея става дума, нали? :lol:
Нали знаеш, че лъгането в данъчна декларация е престъпление?
Понеже ползването на имота, основното жилище и пр. се удостоверяват пред съответните служби с декларации, които самият закон предвижда, а от друга страна, не е възможно хем едно жилище да ти е основно, хем да не го ползваш, съвсем незаконната и леко необорима презумпция е, че в едната декларация лъжеш. Може би не подлежиш на наказателна отговорност поради недоказаност, щото, нали, не се знае в коя точно от двете лъжеш.

Дори към момента на декларирането на основното жилище да си живял там и да не си излъгал, някак не мисля, без изрично да съм търсила норма от закона, че служителите нямат право при добро желание да сверяват инфото от декларациите с това от други източници, като например други, по-нови декларации.

Тва за правната характеристика на данъците и таксите и разликата между тях няма грам отношение към въпроса.

Макар че според мен при описаната фактическа обстановка на теория е правилно да ти приемат декларацията за неползването и да ти резнат 50-процентното намаление на данъка. Като преди това ти напомнят любезно да декларираш новото си основно жилище.
На практика надали е толкова лесно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Конкуренция между такса за битови отпадъци и данък недв.

Мнениеот bobi9 » 02 Дек 2014, 19:23

Доста глупости наговорихте. В никоя една от декларациите не съм излъгал и съм спазил задължението с произтичащо от закона да ги подам.Действително не обитавам имота. Тук става въпрос за едно данъчно задължение,което се ползва с облекчение според закона. Т.е независимо колко имота имам,един от тях мога да обявя за основен и да се ползвам от облекчението. Не можело едно жилище да е основно и да не се ползва? Брей,интересно тогава,какво щеше да стане,ако изтърпявам наказание лишаване от свобода или съм в кома в някое лечебно заведение или просто обичам да обикалям Европа с колело? Може би трябва според Вас да подам коригираща декларация?Очевидно е ,че даден имот не се ползва,а обявяването му за основен е ирелевантно към останалите небивалици. За това засегнах темата за правната характеристика на таксите. Таксата не е невъзвръщаемо и безвъзмездно плащане и не е редовен бюджетен приход. Релевантно към нея е ползването на услугата от платеца. Получаването на пряк насрещен еквивалент. В случая няма такъв,а на съвсем отделно основание виждаме,че според наредбата на общината :Не се събира такса за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване за имоти на граждани и предприятия, които няма да се ползват през цялата година и лицата по чл. 18, ал. 4, ал. 6 и ал. 7, са подали декларация по образец (Декларация № 2) за това обстоятелство в отделите "Местни данъци и такси” на дирекция “Приходи и администриране на местни данъци и такси” по местонахождение на имота. От логическото и систематично тълкуване на текста недвусмислено се налага извода,че подлежат на корекция на таксата и имоти обявени за основни.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 302
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Конкуренция между такса за битови отпадъци и данък недв.

Мнениеот portokal » 02 Дек 2014, 19:31

Доста глупости наговорихте.

О, ама ние не само се опитваме да минем тънко, но и сме убедени, че който не ни подкрепя, говори глупости.
Успех с умните обяснения пред общината какво е такса и коя презумпция не била законова. Убедена съм, че ще им скриете шапките.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Конкуренция между такса за битови отпадъци и данък недв.

Мнениеот bobi9 » 02 Дек 2014, 20:00

portokal написа:
Доста глупости наговорихте.

О, ама ние не само се опитваме да минем тънко, но и сме убедени, че който не ни подкрепя, говори глупости.
Успех с умните обяснения пред общината какво е такса и коя презумпция не била законова. Убедена съм, че ще им скриете шапките.

От изказването Ви личи,че сте твърдо убеден/а,че искам да увредя бюджета,за това и реагирах така остро на ироничния Ви коментар. Не,не искам. Ако хората са съгласни да плащат,за услуга,която не ползват,то аз не съм. Да не говорим,че таксата,която платих и миналата година,за нещо,което не съм ползвал,беше в размер на почти 400лв,а си плащам същата такса в имота който реално обитавам. Утре,ако накарат всички притежаващи МПС,да плащат задължителна такса за синя зона на базата,че притежават превозно средство,което им е основно и няма начин,все пак да не спират там? Няма никаква логика,за това поисках компетентен съвет,от някой по-навътре от мен в материята. Няма лошо,човек винаги да има мнение по някакъв въпрос,но когато не е сигурен в нещо е добре,поне да си спести подигравателните коментари и определения.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 302
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Конкуренция между такса за битови отпадъци и данък недв.

Мнениеот bird_of_paradise » 02 Дек 2014, 20:30

Не се интересувам от темата, но ще пиша, защото ми додея от цялата тая наглост.

Четете нормите както дявола Евангелието, но си набийте в главата, че след като сте обявил с декларация едно жилище за основно (вижте § 1 т.2 от ЗМДТ -"Основно жилище" е имотът, който служи за задоволяване на жилищните нужди на гражданина и членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината.) дължите в пълен размер такса битови отпадъци.
Няма как хем жилището да е основно ( за данъчното облегчение) и да го ползвате "през преобладаващата част от годината", хем да "не го ползвате цялата година" ( 365 от 365 дни ), че да ползвате и облегчението за такса битови отпадъци.
Или, за да няма недоразумения, ще "обърна" отговора- за да не плащате пълния размер на такса битови отпадъци жилището не бива да е декларирано, като основно. В противен случай обстоятелствата, които декларирате са взаимноизключващи се, респективно неверни.

Това ви написа и портокал, която вЕрвайте, е най-навътре в материята.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron