начало

Международният съюз на съдебните изпълнители писа на българския парламент Международният съюз на съдебните изпълнители писа на българския парламент

Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Дискусии на тема съдебната власт в България


Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Мнениеот 111888 » 22 Ное 2014, 13:36

Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Общините нагласят кандидатите по собствено виждане, защото липсва регламент

http://legalworld.bg/40666.sydebnite-za ... kvoti.html

Изборът на съдебни заседатели по партийни квоти се практикува масово в общините, съобщава в. "Сега". След като миналата седмица сайтът belejnik.bg. писа, че Общинският съвет в Добрич се кани да излъчи кандидати за съдебни заседатели на партиен принцип, стана ясно, че и други общини използват същата скандална практика. В момента в цялата страна тече избор на заседатели за районните и окръжните съдилища за следващия 5-годишен мандат. Описаната схема в Добрич описа как секретариатът на общинския съвет изпраща писмо на съветниците, че всеки може да прави номинации, като разпределението накрая ще стане по формулата: ГЕРБ - 32, БСП - 10, "Атака" - 4, ДПС - 3, "Граждани в повече" - 3, ВМРО - 1.

От статията "Едва натъкмиха съдебните заседатели на сесия в Благоевград" на сайта agencia.bg става ясно, че общинските съветници в Благоевград пък са били мъмрени от председателя си, че не могат да се справят с имената на кандидатите за заседатели и той им отнел правото да номинират. Освен това на всяка партия е спусната квота според това колко места има в местната власт. Сред партийните кандидати фигурирали и имена на хора, които не отговарят на условията.

Подобен е и случаят в Симитли. Според публикация на "Струма" там парламентарно представените партии на местно ниво са били поканени да депозират кандидатури според квотата, с която е представена в местната власт.

Всичко това е в нарушение на Закона за съдебната власт и наредбата на Висшия съдебен съвет, тъй като кандидатите следва да се избират според личните им качества. Те се предлагат от общинските съвети и се избират от общите събрания на съдилищата. Законът поставя скромни изисквания - да са дееспособни български граждани, между 21- и 65-годишни, да се ползват с добро име и да не са осъждани за умишлено престъпление.

Проверка на "Сега" по сайтовете на общините в страната показала разнородни практики при номинирането на кандидати. Общините Враца и Първомай например са обявили "конкурс". В София, Сливен и Нова Загора процедурата е "подбор". В Асеновград "набират". В Троян е имало скандал, че общинският съвет записал в решението си, с което одобрява кандидатите за заседатели, че ги "избира", докато правилната дума е "предлага". В Разград, Брацигово и Своге също избират кандидатите, вместо да внасят предложение до съда.

От общинските съвети в Козлодуй и Поморие са заявили, че не селектират кандидатите на партиен принцип. Най-демократично са подходили в Русе и Плевен, където общинарите са предложили на съдилищата всички кандидати, които отговарят на изискванията. Така самият съд ще извърши избора, както е по закон.

Нагласената процедура е скандална, тъй като от заседателите се очаква почтеност и безпристрастност, а изборът им трябва да става въз основа на висок морал и авторитет, а не на партиен принцип. Те са важна фигура в процеса, тъй като гласът им тежи наравно с този на съдиите. Тъй като са мнозинство в състава, заседателите могат да осъдят или оправдаят и без гласа на съдията. Проблемът обаче е, че липсва регламент за избора им.

Пред "Дарик" председателят на комисията по обществен ред в община Добрич - Красимир Иванов от ГЕРБ, заяви, че въпреки че се предлагат от политическите централи, заседателите се избират според качествата им, а не според това дали са верни членове на партията. Той е категоричен, че системата за определянето им на партиен квотен принцип е добра, защото осигурява разнообразие и контрол на обществото.

Категорично против метода за избиране на заседатели на партиен квотен принцип са преобладаващият брой съдии, каза Ромео Симеонов, съдия в районния съд в Добрич. "Не може в една система, която е деполитизирана, във вземането на решения да участват хора, назначени партийно. Недопустимо е в такава важна правораздавателна дейност да се налага партиен контрол и подбор", заяви той.
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Мнениеот 111888 » 22 Ное 2014, 13:44

Да допълня статията -политическия избор на съдебни заседатели(които имат глас равен на гласа на съдията) означава и ,че наказателния процес е политически. Няма разлика от наказателния процес преди 1989г, и след 1989г. Като прибавим и зависимостта на съдиите от прокурорите(виж тук viewtopic.php?f=5&t=59252 -съдия се хвали, че работи рамо до рамо с прокуратурата, и представя "благодарствено писмо" от прокурор )-извод -в България наказателния процес е по севернокорейски образец .
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Мнениеот 111888 » 23 Ное 2014, 10:21

И Благоевград избира съдебни заседатели по партийни квоти
Поради липса на регламент всяка община си наглася кандидатите както намери за добре
http://www.segabg.com/article.php?id=727248
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Мнениеот 111888 » 23 Ное 2014, 10:35

За тези от вас, които многократно ходят на конкурси за младши съдии-при конкуренция вероятно над 200 кандидати за 1 място(примерно за София), или на конкурси за първоначално назначаване-пак десетки кандидати за 1 място-по добре инвестирайте ...времето си в политически контакти-и партия да ви предложи за заседател-сега е времето. И вместо съдия станете съдебен заседател-пак ще правораздавате, ще имате същия глас като съдията, ще можете да задавате и въпроси(чудо невиждано заседател да задава въпроси). А като юрист-съдебен заседател ще покажете дали имате топки да имате примерно особено мнение, или с другия заседател в заседание да отменете еднолични актове на съдията, като и това,че съдиията няма право да ви забрани да задавате въпроси, плюс и с мнозинство с другия заседател по чудо да оправдаете подсъдим(оправдателна присъда у нас е мръсна дума и направо ерес-двама заседатели да оправдаят подсъдим-имат право, ама смеят ли). При положение,че съдията и прокурорът са заедно, на една страна срещу подсъдимия(вж линка от втория постинг), пък заседателите-юристи дали ще посмеете да бъдете срещу организираната група прокурор-съдия :mrgreen: . Ясно де-фантастика-дори и юрист да се примири,че няма да стане съдия, а ще стане заседател-заседателят -юрист ще си мълчи като пън-да не би да не му се скара ...председателя. Апропо-такова право няма, всъщност няма забрана заседателите да отреагират срещу председателя :shock: :mrgreen: , ама страх лозе пази :mrgreen:
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron