начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот 111888 » 21 Ное 2014, 09:33

Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева
Искала 800, кредитната фирма насила дала повече

http://www.blitz.bg/news/article/303832


57-годишна жена от Симеоновград попадна в капана на бързите кредити, които изискват от нея 8 пъти по-голяма сума от взетия от нея заем, пише "Телеграф". В момент на крайна нужда през ноември 2011 г. Милена Христозова тегли заем от 1800 лева, без да обърне внимание на годишната лихва от 97,6 % за всяка от четирите погасителни години и изчисления на цели 154,97 % годишен процент на разходите. В момента се налага да връща 14 600 лева.
Жената твърди, че на фаталния 10 ноември 2011 г. искала 800 лева, с които да ремонтира срутилата се стена на къщата, в която живее. Не можела да се обърне към банките, тъй като скромната й заплата от 270 лева била обременена с още два потребителски кредита още от времето, когато съпругът й бил жив.

За да сключи договора, отишла в Гълъбово, където в колата на едно от трите си деца се срещнала с кредитен инспектор от ПрофиКредит. Подписала бланка за 800 лева. "Инспекторката ми каза, че лихвата е малко височка. Примирих се, че вероятно ще трябва да връщам двойно, защото зимата чукаше на вратата, а цялата къща зееше", казва Милена.

Служителката й казала, че трябва да я одобрят в Стара Загорла и после ще й пратят договора по пощата. Няколко дни по-късно го получила, но вписаната в него сума била 1800 лв. Толкова била и преведената в дебитната й карта сума.

Опитала няколко пъти да се разбере с фирмата, че не иска излишните пари, но й отказали с мотива, че има договор. Милена заявила, че записаната вноска от 150 лева на месец й е непосилна и помолила за нова схема, но и това й отказали.

Накрая се примирила и теглила сумата. Успяла да внесе едва първите 3 вноски, преди да изпадне в несъстоятелност. Междувременно една от другите банки, на които дължала пари, налага запор на заплатата. Понеже престава да обслужва бързия кредит, дългът расте лавинообразно. На 27. 06. 2014 г. е уведомена, че е дадена на съдия-изпълнител за 14 634 лв. - дълг плюс съдебни такси. Милена дори не знае за делото.

Милена няма откъде да погасява тази сума, въпреки че работи.

"Клиентката е имала пълно право да откаже да сключи договора, но отказ не е направен. Клиентката е имала право да извърши и пълно предсрочно погасяване, при което е нямало да дължи лихви. Всеизвестен факт е, че лихвите по кредитите на небанковите институции достигат и до 200 %", казват от фирмата и припомнят, че тяхната е само 97,61%.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот 111888 » 21 Ное 2014, 09:48

Крайно време е въвеждане на личния фалит. Спешно. Бързо. Приоритетно.
За 800 лева първоначално поискан кредит те правят на маймуна, а пък милионите кредити , отпуснати от КТБ на кухи фирми , с капитал 2 лева няма да бъдат върнати(сещате се-че като синдикът предяви иск-"връщай милионите", фирмата-кредитополучател ще поиска фалит-и ще изчисти дълга-739 ал 2 ТЗ).

В описаната ситуация в целия ЕС-длъжницата просто отива до съдията и подава заявление от1 изречение-,че е в невъзможност да плаща исканата ума, моли да я обявят в личен фалит, и съдията по фалитите проверява фактите, и те обявява във фалит- с последици 1. зануляване на дълга поради личния фалит(а в случая-по описанието в статията-длъжницата е с няколко, очевидно непосилни дълга) 2. Вписване в списък на фалиралите, за период примерно от 3 3години. ...... му на т. 2-че и сега е в списък на длъжниците, а при личен фалит,поне ще се е освободила от непосилния дълг. И в 1000 списъка да е длъжника-голям прас, няма да дължи, когато дългът е непосилен, и невъзможен за плащане. така, както и днес е при фирмите.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот bludniq_sin » 21 Ное 2014, 10:25

Стига сте поствали разни статии от знайни и незнайни клоаки наречени онлайн-вестници. Първо и в конкретния случай къде е спала жената, че да не погледне лихвата, второ вече има промени в закона за кредитните институции и в закона за потребителския кредит, които макар и с малко променят ситуацията. Има си съд за такива ситуации - да ходи да спори лихвите и тн. Тия работи с частния фалит у нас ще доведат до спешно, бързо и приоритетно задействане на редица схеми и схемички за прецакване на кредитори (щото кредитори са не само банки и небанкови финансови институции).
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 967
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот 111888 » 21 Ное 2014, 11:01

Значи да си има фирмен фалит-както досега , но да няма граждански фалит? А схеми за прецакване на кредитори си има-справка милиардите, отпуснати от КТБ на фирмички. Еоод "тарикат корпорейшън инкорпорейтид" -с капитал 2 лева взела кредит без обезпечение, парите после ги дава в кредит на офшорка, а собственикът на дяловете изяжда и изпива парите, накрая иска фалит за фирмата-първоначален кредитополучаел и не връща парите. Пише си го-739 ал 2 ТЗ.

като има граждански фалит, кредиторът ще отпуска кредити на гражданите с обезпечение. Като отпуска без обезпечение-си е негова загуба. така , както катебе-то отпуска милиони без обезпечение на кухи фирми. Отпускаш милиони , в производството по несъстоятелност ще получиш 2-та лева за капитал на фирмата, ако случайно са налични по фирмената банкова сметка-открита при учредяване на ЕООД-то.
Щом има фирмени фалити, ще има и граждански фалити.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот bird_of_paradise » 21 Ное 2014, 12:43

111888 написа:Милена няма откъде да погасява тази сума....

Видяла жабата, че подковават коня, та и тя вдигнала крак- да не остане назад. Манталитет ( извинението е като седалищните части- всеки си ги има).
Баси, как от цялата сълзлива ( и недостоверна, защото няма начин дълг от 2х. да набъбне до 14х. ) история виноват излезе кредитодателя, а не оня дето ръба зелника? Само у нас истината може да бъде толкова изкривена, а факта, че се повтаря неведнъж една откровена лъжа трябва да я прави по-достоверна 8) .
Е, как на никого не му хрумва, че трябва да се простира според чергата, не разумявам. Ти що не работиш цял месец и накрая като не ти плати работодателя да си кажеш- е, то си е за моя сметка?

Не ми пробутвай тезата "ала страхил иванов" за равенство между фирмената несъстоятелност и липсата на всякакъв здрав разум при кредитополучателите- ф.л., `щото е равносилно да ми сравняваш Марс и Венера.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот 111888 » 19 Окт 2017, 14:58

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/10/1 ... ite.356545

"От 590 до 5000 лева: Как ЧСИ-тата могат да надуят сумите?
Жена от Шумен стана жертва на частни съдебни изпълнители

От 590 лева кредит до 5 000 лева - толкова пари е върнала жена от Шумен на частни съдебни изпълнители. Тя изтеглила два малки кредита, които е върнала. Само че отново я потърсили, като й обяснили, че парите не са стигнали до кредитора и трябва да ги плати отново.

Така вместо 590 лв., жената върнала 5000 лв. заедно със съдебните разноски и лихвите, разказва БНТ.

Наричаме жената Ваня. Тя изтеглила два кредита, които й били нужни за лечение. Подписала договор с ясното съзнание, че лихвите са високи. Преценила риска и възможностите си да плаща. В един момент останала без работа, но продължила с по-малки вноски да се издължава.

"Тъй като тази фирма я няма и препродава вземането си на друга фирма, тя почва да събира вземането. И така без да знам, са извадили изпълнителен лист, дали са ме на съдия изпълнител. Почнах работа, почнаха да ми удържат от трудовото възнаграждение много голяма сума - 150 лв. Отидох в управлението си да питам каква е причината за тази сума. Те ми обясниха вземане при съдия изпълнител Асен Тонев", споделя жената.

Междувременно на съдия изпълнителя Асен Тонев са прекратени правомощията и задълженията й отиват при друг съдия изпълнител. Ваня не знае.

"Отидох при съдия изпълнителя и казах - аз съм ги заплатила така и така при ваш колега. Да, но тъй като той е злоупотребявал, не е върнал парите на кредиторите, вие трябва да ги заплатите наново "" ************. "Питам как да си търся правата, вика по никакъв начин. Или доброволно ги платете, или ще почнем опис... Така изплатих 1400 лв. близо с всички разноски съдебни", разказва още потърпевшата.

След известно време получила известие, че повторно трябва да плати и другия кредит от 190 лв., но междувременно сумата станала 560 лв. Казали й "Дайте касовите бележки". Тогава тя отишла във фирмата, през която плащала сумите. Оттам отказали да й дадат такъв документ, въпреки че в регистъра имало информация с обяснението, че е изтекъл тригодишният давностен срок.

"Потресена съм, защото дефакто ние нямаме никакви права в тази държава. Не можем да се сборим с тези измамници, за мен те са измамници, играят си с тези колекторски фирми, тези съдии изпълнители, по никакъв начин не можеш да ги обориш и се защитиш", заяви още Ваня.

Жената вече се притеснява да не се наложи трети път да плаща вече платеното, защото се убедила, че законът не я защитава."

-------------------
********** (WHATTTT ?????????????????? Коментарът ми нататък си го самоцензурирам, ама се сещате, нЕли! )
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот teogeo » 22 Окт 2017, 22:44

bird_of_paradise написа:
111888 написа:Милена няма откъде да погасява тази сума....

Видяла жабата, че подковават коня, та и тя вдигнала крак- да не остане назад. Манталитет ( извинението е като седалищните части- всеки си ги има).
Баси, как от цялата сълзлива ( и недостоверна, защото няма начин дълг от 2х. да набъбне до 14х. ) история виноват излезе кредитодателя, а не оня дето ръба зелника? Само у нас истината може да бъде толкова изкривена, а факта, че се повтаря неведнъж една откровена лъжа трябва да я прави по-достоверна 8) .
Е, как на никого не му хрумва, че трябва да се простира според чергата, не разумявам. Ти що не работиш цял месец и накрая като не ти плати работодателя да си кажеш- е, то си е за моя сметка?

Не ми пробутвай тезата "ала страхил иванов" за равенство между фирмената несъстоятелност и липсата на всякакъв здрав разум при кредитополучателите- ф.л., `щото е равносилно да ми сравняваш Марс и Венера.


Ти въобще що се занимаваш да му отговаряш на тоя? :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот tyronne » 20 Ное 2017, 23:33

ПРОФИКРЕДИТ. Класика!
https://i.imgur.com/ZwdhZ7r.jpg :)
tyronne
Потребител
 
Мнения: 229
Регистриран на: 24 Мар 2011, 22:16

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот omar2002 » 29 Ное 2017, 06:58

Крайно време е въвеждане на личния фалит. Спешно. Бързо. Приоритетно.
За 800 лева първоначално поискан кредит те правят на маймуна, а пък милионите кредити , отпуснати от КТБ на кухи фирми , с капитал 2 лева няма да бъдат върнати(сещате се-че като синдикът предяви иск-"връщай милионите"
omar2002
Младши потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: 26 Окт 2017, 10:59

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот ivanov_p » 29 Ное 2017, 09:49

omar2002 написа:Крайно време е въвеждане на личния фалит. Спешно. Бързо. Приоритетно.
За 800 лева първоначално поискан кредит те правят на маймуна, а пък милионите кредити , отпуснати от КТБ на кухи фирми , с капитал 2 лева няма да бъдат върнати(сещате се-че като синдикът предяви иск-"връщай милионите"



Имаш ли най-малка представа какво означава "личен фалит"?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот jhoro » 03 Дек 2017, 17:54

omar2002 написа:... а пък милионите кредити, отпуснати от КТБ на кухи фирми, с капитал 2 лева няма да бъдат върнати (сещате се, че като синдикът предяви иск - "връщай милионите")

Колкото и красиво да звучи - няма никакъв смисъл.
Едно, че заемите са отпускани на фирмата, а не на собственика.
Второ, че в момента такова е законовото изискване за регистрация на ЕООД и ООД.
Чл. 117. (1) Капиталът на дружеството с ограничена отговорност не може да бъде по-малък от 2 лв. Той се състои от дяловете на съдружниците, които не могат да бъдат по-малки от 1 лев.
Търговски закон

Трето - името на кредитора... няма никакво значение в случая.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Жена връща 14 000 за заем от 1800 лева

Мнениеот omar2002 » 12 Дек 2017, 07:46

Отеглих тъжбата!
На престъпника му се размина.


ทางเข้า sbo
omar2002
Младши потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: 26 Окт 2017, 10:59


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron