начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Паркиране в двор на кооперация

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Паркиране в двор на кооперация

Мнениеот osavioro » 27 Авг 2014, 22:37

Привет,
Извинявам се, че ще занимавам форума с моите неволи, но се надявам на малко помощ.

Имам следния казус: живея в кооперация с малък брой семейства (9). Имаме доста двор, който с течение на времето се е превърнал в помийна яма. Всички притежатели на автомобили в кооперацията паркират таратайките си вътре. Единият съсед е рекордьор - вкарва в двора 4 автомобила, а друг си държи служебните автомобили там.

Преди известно време (веднага след градушката) ми се роди идеята, че мога да си построя навес в двора за моята кола (наскоро купена от магазин и бленувана дълги години). По принцип имаме правата за строеж (земата е наша), но с изричното съгласие на етажната собственост. Идеята ми беше да асфалтирам подхода/прохода към двора, за да махна цялата кал, да поокастря дърветата, за да не е абсурдна джунга и мн. др. Примолих се на едно от общите събрания и разбира се получих моментален отказ от хората с многото автомобили. Искали и те да си правят навеси ама нямали пари и местата трябвало да бъдат разпределени по тяхно усмотрение.

Пределно ясно ми стана, че няма никакъв начин да се боря с хора, за които е по-важно на Вуте да му е зле отколкото на тях да им е добре и си взех парко-място под наем. Сега се чудя дали няма някакъв начин да изхвърля всички таратайки от двора, та поне да сложа една тенис маса или някаква дървена катерушка за децата. Ако трябва и честно да си призная - никак не ми липсва и желанието за мъст на мръсните и егоситични селяндури, с които се налага да живея.

Предварително благодаря за оказаната помощ.
osavioro
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 27 Авг 2014, 22:14

Re: Паркиране в двор на кооперация

Мнениеот TheOldMan » 28 Авг 2014, 01:07

Щом земята е ваша (като колектив), а не лично Ваша ... трябва да се постигне консенсус за ползването й.
С'я ... има някаква много изчанчена вероятност някой общинар да ви се върже, че земята по проект е зелена площ, и макар че не е общинска все пак трябва да се спазва предназначението й като зелена площ а не като паркинг. Може след ваши настоятелни писма някой да се раздвижи, общинските инспектори да минат и да "сурвакат" паркираните коли с по някой акт...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Паркиране в двор на кооперация

Мнениеот osavioro » 28 Авг 2014, 02:28

Не би ли следвало за паркирането в двора да има решение на етажната собственост? Ако има несъгласни собственици няма как това да бъде законно! Респективно ако няма решение на ОС всички паркиращи там са в нарушение.
osavioro
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 27 Авг 2014, 22:14

Re: Паркиране в двор на кооперация

Мнениеот lakavitsa » 28 Авг 2014, 07:28

Тук веднага възниква въпросът знаят ли се дяловите участия на отделните собственици в общите части, каквато е и предполагам земята за паркинг. Но преди това трябва да се изясни напълно дали е наистина зелена площ и как е регистрирана в районната / кметската администрация, доколко от нея част е тротоар и др. подобни и чак тогава да предприемете каквото и да е. Но няма да е лесно и бързо.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Паркиране в двор на кооперация

Мнениеот osavioro » 29 Авг 2014, 00:53

Бърза работа няма. Дяловите участия комай са равни с изключение на единн апартамент, който просто е по-малък по площ. Терена е част от това, което навремето беше вътрешен двор на 5-6 сгради, а след 'перестройката' се разгради на отделни малки прилежащи дворчета - демек с малко повече късмет ще е зелена площ.

Въпреки всичко ми е много интересно (чисто юридически) защо за да си паркираш колата в двора не се иска съгласие на съседите, а за да отрежеш няколко клона на дърво ти трябва пълен кворум? Ако извинението е, че колата може да се мести, защо да не си викна една гаражна клетка ... тя също се мести?

Къде е границата, която се преминава само със съгласие?
osavioro
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 27 Авг 2014, 22:14

Re: Паркиране в двор на кооперация

Мнениеот lakavitsa » 29 Авг 2014, 07:36

Това с границата тук е както при определяне на границата за решението за даден ремонт/отремонтиране при генералните ремонти, обноввяване и реконструкция на общите части от една страна и решението за другата вноска за управление и поддържане на етажната собственост. Границата м/у омразата и нежеланието, м/у психическия тормоз и нежеланието, м/у психическата неуравновесеност и право на несъгласие с дадено решение на общото събрание. А как да докажеш, почвам да задавам и аз въпрос, че дадено лице е с психически отклонения...Че с определеното си поведение тормози останалите собственици, ползватели, обитатели
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Паркиране в двор на кооперация

Мнениеот zmeyan » 29 Авг 2014, 15:56

Щом сте с равни части собственици върху земята ...
какво ви пречи да паркирате и вие там, както и другите?
Ако само дърветата ви пречат -... ами може да изсъхнат "сами" или някои мургавелки да ги осекат за дърва... или... , но при всички случаи да им се случи нещо без вашата директна намеса ;)
За заслони, козирки, гаражи и подобни - първо се договрете със съседите, преди да предприемете действия.
zmeyan
Потребител
 
Мнения: 156
Регистриран на: 01 Фев 2008, 14:15

Re: Паркиране в двор на кооперация

Мнениеот todorst » 20 Сеп 2014, 18:07

Действайте АДЕКВАТНО! На Вас Ви пречат, адекватно и Вие им пречите! Докато кандисат!
todorst
Потребител
 
Мнения: 629
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: Паркиране в двор на кооперация

Мнениеот dream1984 » 16 Окт 2014, 19:25

тука не влиза ли закона за паркиране на зелени площи....глобата е 500лв :)
но друг е въпроса дали закона играе когато земята е ваша....
съвет от мен...отидете при кмета по район на среща и говорете с него
dream1984
Младши потребител
 
Мнения: 83
Регистриран на: 20 Юли 2011, 14:49


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron