начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Искане за плащане на вече платени пари във ВиенаИскане за плащане на вече платени пари във Виена

Мнениеот unrealexp » 23 Авг 2014, 14:55

Здарвейте,

Казуса накратко е следния. Април месец бяхме на екскурзия във Виена в апартамент на фирма. Тази фирма отдава под наем апартаменти през различни сайтове: booking.com, housetrip.com и т.н... Предварително платихме за апартамента през сайта на фирмата- посредник. Но имаше допълнителна такса -35 евро за почистване (cleaning fee), която трябваше да се плати на място.

През цялото време на престоя ни там никой не ни посрещна или изпрати. Когато пристигнахме на обяд чакахме някой да дойде (бяхме се разбрали предварително за час по емейла), но уви, никой не дойде... Обадихме им се на тел. във Виена и фирмата ни каза, че ключа е в сейфа до входната врата. Казаха ни и кода за този сейф. Така влязохме.

След края на почивката пак никой не дойде да ни изпрати и да вземе тези 35 евро. Пак им се обадихме и те ни помолиха да ги оставим на масата. Така и направихме.

Днес получавам писмо от някаква фирма в Германия за събиране на вземания, че трябва да заплатим тези пари 35 евро + още 53 евро някакви допълнителни разходи (pre-court debt collection). Явно или някой е взел нашите пари и не ги е отчел, или просто си мислят, че могат да ни метнат лесно.

Няма да ви описвам какъв няприятен шок беше за нас!!! Писах им е-мейл, обадихме се по телефона до Виена и до Германия. Но ще работят чак в понеделник.

Лошото е, че ние няма как да докажем, че сме ги платили, тъй като нямаме разписка за тях.

В писмото пише, че срока за превеждане на парите по банкова сметка на фирмата, която събира вземанията е 10 дни, считано от 23. август.

Какво да правим? Към кой да се обърнем, за да се разреши това?

Моля за съдействие!
unrealexp
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Мар 2008, 16:04

Re: Искане за плащане на вече платени пари във Виена

Мнениеот ivanov_p » 23 Авг 2014, 15:23

Вие първо платете, а после може да се обърнете и към международното положение, ако арменския поп е на почивка. Бабите и дядовците ви търсят ли ги от Германия за неплатени сметки? Не ги търсят! А не ги търсят защото като всички останали пенсионери знаят, че за всяко плащане взимаш разписка е я пазиш докато си жив, а на умирачка я предаваш на децата.
Иначе може и да се съдите, десетина хиляди евро в джоба, на самолета и в Германия. Може да спечелите делото и да не платите 88Е.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3404
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Искане за плащане на вече платени пари във Виена

Мнениеот unrealexp » 23 Авг 2014, 21:12

ivanov_p: Доста злобен отговор,а и неадекватен. Ако сте адвокат, горко им на клиентите ви- ще се чувстват като обвиняеми. Едва ли да хвана полета до Германия е единственото решение. Ако нямате какво толкова да кажете, защо пишете мнение?
unrealexp
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Мар 2008, 16:04

Re: Искане за плащане на вече платени пари във Виена

Мнениеот ivanov_p » 23 Авг 2014, 21:32

Аз ви казах какво да направите, плащате парите и хвърляте капа, че за 88 евро сте купили акъл. Ако бях адвокат щях да ви кажа как срещу няколко хиляди евро ще ви спечеля делото я във Виена, я в Германия, но събирам дългове и ви казвам какво да платите, ако имате акъл поне колкото едно врабче.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3404
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Искане за плащане на вече платени пари във Виена

Мнениеот unrealexp » 23 Авг 2014, 21:57

Колкото до "акъл"- а - ще кажа само "след дъжд- качулка". Каквото е станало- станало, аз ще си имам обица на ухото, но... не желая да плащам за опита за измама към мен. Така, че продължавам да търся други решения със или без помоща на хора от този форум.

Самото писмо е изпратено 4 месеца след престоя ми там. Ако някой е наясно- има ли давност за такива искания?

Вече съм изпратила писма на фирмата с апартамента и на сайта- посредник при сделката с подробностите, но не работят през уикенда.
unrealexp
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Мар 2008, 16:04

Re: Искане за плащане на вече платени пари във Виена

Мнениеот unrealexp » 25 Авг 2014, 11:59

КАЗУСА Е РЕШЕН!

Днес се обадихме до фирмата с апартаментите. След разговора и уверението ни, че ще потърсим адвокат, те ни помолиха да не правим нищо, след което ни изпратиха емайл, че не дължим никакви суми.

Това, което планирах да направя, ако не се споразумеем, е да отида днес до "Европейски потребителски център" - http://www.ecc.bg/ ,за евентуална жалба. Тази институция е като "Комисия за защита на потребителите" в Европа.

А утре смятах да отида до "Български адвокати за правата на човека" - http://www.blhr.org/ относно писмото от фирмата за събиране на вземания. Беше написано без да се уточнява за какво са дължими тези суми и на база на какво законово основание ги искат. Никой не се беше свързвал с мен за мнение или запитване. И всичко се случва месеци, след като сме били там. Без да знам законите, мисля че имам нарушени права. От това, което прочетох в интернет, мисля, че тази институция би ми дала адекватен съвет.

Пиша всичко това за информация на хората, които изпаднат в подобна ситуация. Не съм компетентна, за съжаление. Затова, ако някой познаващ законите, чете това и има желание да помогне на хора с подобни проблеми, нека отговори какво е подходящо да се направи.
unrealexp
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Мар 2008, 16:04

Re: Искане за плащане на вече платени пари във Виена

Мнениеот eurolinker » 27 Авг 2014, 11:43

unrealexp, постигнали сте извънсъдебно решаване на спора, във ваша полза. Поздравления за адекватния подход (не си оставяте магарето в калта и не бързате с плащането, преди да се изясни основанието за последното. Посиненото - на вниманието на съфорумци, които дават съвети за "евтино" решаване на чужд спор 8) , както и за припрени "мними" длъжници) и за желанието да информирате и други.
Колекторските дружества, са си търговски дружества и работят на принципа "ако мине...". :D
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 699
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: Искане за плащане на вече платени пари във Виена

Мнениеот ivodam » 02 Апр 2015, 17:31

ivanov_p написа:Аз ви казах какво да направите, плащате парите и хвърляте капа, че за 88 евро сте купили акъл. Ако бях адвокат щях да ви кажа как срещу няколко хиляди евро ще ви спечеля делото я във Виена, я в Германия, но събирам дългове и ви казвам какво да платите, ако имате акъл поне колкото едно врабче.


Приятелски съвет, може би е време наистина да се замислите, че се държите доста грубо с хората в този форум, дошли с право да поискат съвет за едно или друго. Тази ваша парадигма - първо плащай, после се оправяй, е смешна и нямате никакво право да я пропагандирате и насаждате непрекъснато. Аз самият бях изпаднал в ситуация преди известно време, когато една банка по доста нагъл начин се беше опитала да оформи своя грешка като мое задължение, за което даже твърдеше, че било "потребителски кредит". Е, осъдих ги, напук на мнението, че банка не можела да бъде осъдена. Всеки трябва да се бори и да си търси правата докрай, а с разходи не плашете хората - разходите в крайна сметка ще ги носи този, който е неизряден.
ivodam
Потребител
 
Мнения: 193
Регистриран на: 01 Май 2011, 22:56


Назад към Право на ЕС


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron