начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

отказ от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


отказ от наследство

Мнениеот pepa60 » 15 Юли 2014, 18:03

при отказ от наследство какво се случва с децата на отказалия се от наследство
почива бащата на две сестри, майка им е жива. Трите желаят да се откажат от наследство по обясними причини, притеснението им е дали трите като се откажат от наследството ще се увеличи ли делът на техните деца. няма ли някой кредитор да притеснява децата им/един вид внуците на починалия/
става въпрос за приятелка, почина баща й и тя е притеснена за децата си, да не би тя сестра й и майка й като се откажат от наследство децата им да пострадат
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: отказ от наследство

Мнениеот eurolinker » 20 Юли 2014, 17:54

Госпожо,
Внуците не са наследници, та да им се увеличат дяловете. :!:
Захванали сте се с благородната, но непосилна задача да разяснявате материя, която по обясними причини не е ясна нито на вас, нито на наследниците. Рискът от развален телефон клони към 100%.
Ако искате да им помогнете, дайте им ясния и простичък съвет - "Посетете адвокат." Щом бащата е починал, току виж вече са приели наследството, ей така без да искат.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: отказ от наследство

Мнениеот karanedeff » 21 Юли 2014, 10:24

pepa60 написа:Трите желаят да се откажат от наследство по обясними причини, притеснението им е дали трите като се откажат от наследството ще се увеличи ли дялът на техните деца.

НЕ :!:
1. Отказът от наследство само уголемява дяловете на наследниците от същия ред - чл. 53 ЗН. :arrow:
2. Отреклият се от наследство не губи качеството си на наследник :!:
3. Децата на сестрите, т.е внуците, при живи майки, не се явяват наследници на наследството от починалият им дядо :idea:
Като се откажат и трите - наследници от един същ ред са, се влиза в хипотезите на чл. 10, ал. 4- тук е малко дискусионно или направо на чл. 11
Ако все пак се приложи хипотезата на чл. 10, ал. 4 и внуците бъдат призовани към приемане на наследството - две хипотези - ако са непълнолетни . приема се само по опис, ако са пълнолетни - отново две хипотези - и те на свой ред се отказват или приемат по опис.
Впрочем защо сте решили, че отказът от наследство е единствената ви възможност . помислете за приемане по опис - тогава ще отговаряте за задълженията на наследодателя до размера на наследеното.
И все пак, както ви посъветва колегата eurolinker
eurolinker написа:Ако искате да им помогнете, дайте им ясния и простичък съвет - "Посетете адвокат."
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: отказ от наследство

Мнениеот pepa60 » 22 Юли 2014, 14:19

здравейте, до сега моите познати са посетили няколко адвоката, и са получили различни отговори. Единият без да се замисли казва: да децата ви са наследници след като двете сестри и майка им се откажат от наследството. Друг адвокат казва: когато двете сестри и майка им се откажат от наследството - наследници стават неговите братя и сестри. Починалият няма живи родители. и така отговорите са много различни. За наследството по опис им е трудно да разберат дали трябва да се описват фирмите на починалия. Тези фирми имат задължения. Адвокатите до които са се допитали казват, че това е по ТЗ. Никой не може да им каже тези фирми също ли влизат ли в наследството по опис.
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: отказ от наследство

Мнениеот eurolinker » 22 Юли 2014, 17:27

pepa60 написа:За наследството по опис им е трудно да разберат дали трябва да се описват фирмите на починалия. Тези фирми имат задължения. Адвокатите до които са се допитали казват, че това е по ТЗ. Никой не може да им каже тези фирми също ли влизат ли в наследството по опис.

От цитираното по-горе стигам до извода, че казусът на вашите познати е доста по-сложен. Подчертаното ме изуми (особено извода "това е по ТЗ" :shock: ), но няма да го коментирам повече.
За отбелязаното в синьо - щом "фирми имат задължения" трябва да се установи за всяка фирма какво е балансовото число. И като цяло - общото балансово число. Едва след такива изчисления може да се каже какво и как. Потърсете компетентен адвокат.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: отказ от наследство

Мнениеот karanedeff » 22 Юли 2014, 21:15

pepa60 написа:За наследството по опис им е трудно да разберат дали трябва да се описват фирмите на починалия.

при тези факти - задължително приемане на наследството по опис :idea:
Фирми :?: Колко - едно физическо лице може да има една фирма :!: и да е съдружник/акционер и/или едноличен собственик на капитала в още колкото си иска фирми; може да има депозити - например в КТБ :D, може да има кредити - щом не сте наясно какво и що, задължително приемане по опис :arrow:
става с молба до РС по последното местожителство на наследодателя по реда на чл. 61 и сл. от Закона за наследството :arrow:
За заинтригувате адвокат намекнете за това, с което се пошегувах :wink: - сиреч имате съмнения за това ..., за онова ... и щото положението е такова... и онакова..., пък после каквото излезе даваме там % колкото се полага в такива случаи 8) все пак казуса е граждански и може да се договаря резултативен хонорар :idea:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: отказ от наследство

Мнениеот alfred618 » 04 Мар 2019, 08:11

Ако все пак се приложи хипотезата на чл. 10, ал. 4 и внуците бъдат призовани към приемане на наследството - две хипотези - ако са непълнолетни . приема се само по опис, ако са пълнолетни - отново две хипотези - и те на свой ред се отказват или приемат по опис. Впрочем защо сте решили, че отказът от наследство е единствената ви възможност . помислете за приемане по опис - тогава ще отговаряте за задълженията на наследодателя до размера на наследеното. И все пак, както ви посъветва колегата eurolinker
alfred618
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Мар 2019, 08:09

Re: отказ от наследство

Мнениеот propensity » 04 Мар 2019, 11:40

alfred618 написа:Ако все пак се приложи хипотезата на чл. 10, ал. 4 и внуците бъдат призовани към приемане на наследството - две хипотези - ако са непълнолетни . приема се само по опис, ако са пълнолетни - отново две хипотези - и те на свой ред се отказват или приемат по опис. Впрочем защо сте решили, че отказът от наследство е единствената ви възможност . помислете за приемане по опис - тогава ще отговаряте за задълженията на наследодателя до размера на наследеното. И все пак, както ви посъветва колегата eurolinker

Антака, кажи им! Пет години по-късно ...
propensity
Потребител
 
Мнения: 448
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: отказ от наследство

Мнениеот sylviapetkova » 04 Мар 2019, 12:45

propensity написа:Антака, кажи им! Пет години по-късно ...

:lol: :lol: :lol:
Оставете колегата да се упражнява :D
sylviapetkova
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 15 Фев 2019, 13:55

Re: отказ от наследство

Мнениеот alfred618 » 18 Мар 2019, 10:38

propensity написа:
alfred618 написа:Ако все пак се приложи хипотезата на чл. 10, ал. 4 и внуците бъдат призовани към приемане на наследството - две хипотези - ако са непълнолетни . приема се само по опис, ако са пълнолетни - отново две хипотези - и те на свой ред се отказват или приемат по опис. Впрочем защо сте решили, че отказът mybkexperience от наследство е единствената ви възможност . помислете за приемане по опис - тогава ще отговаряте за задълженията на наследодателя до размера на наследеното. И все пак, както ви посъветва колегата eurolinker

Антака, кажи им! Пет години по-късно ...

okkkk....
alfred618
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Мар 2019, 08:09

Re: отказ от наследство

Мнениеот erosbg » 11 Сеп 2019, 16:00

На мен тази година,ми се наложи да се откажа от наследство,и бях удивен от бързите процедури.Институциите, са станали по бързи отколкото предполагах.
erosbg
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Авг 2019, 16:34


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron