начало
Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават

Ипотекиран имот - прехвърляне или делба при развод.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ипотекиран имот - прехвърляне или делба при развод.

Мнениеот mirrorless » 13 Юли 2014, 03:14

Здравейте,

Много се колебах, в коя точно секция да пусна темата, тъй като касае ипотекирано жилище и неговото бъдеще при развод.
Казусът е следния:
Като гръм от ясно небе ми идва новината, че съпругата ми иска да се разделим. Никога не съм си мислил, че ще стигнем до такова положение и винаги съм правил всичко в името на семейството, но ето, че се случи...
Имаме законен брак от 4 години и детенце на 2 години. На втората година от брака ни решихме да си вземем маломерно жилище в София, което да изплащаме с помоща на моите родители. Съпругата ми тогава изтегли ипотечен кредит на нейно име защото само тя отговаряше на условията за ипотечен кредит тогава, като аз, майка ми и баща ми станахме съдлъжници по кредита, съответно въпросното жилище е ипотекираното. През целия този период вноските за изплащането на жилището бяха внасяни от моите роднини директно на каса в банката, баща ми пази повечето от квитанциите за това. Аз не искам да загубя заедно със семейството си въпросния апартамент, т.е. продажбата е последната опция, но това е само според мен....
Какво е най-доброто в случая, което да предложа на съпругата ми, с което жилището да остане за мен, а тя да изчисти от кредитната си история въпросния кредит. Т.е. има ли вариант, в който ипотекираното жилище придобито след брака (нямаме предбрачен договор) да се прехвърли на родителите ми например, а те да станат от съдлажници в длъжници и да продължат, както и до сега да изплащат жилището. Или на всяка цена трябва да продадем жилището, с парите от продажбата да възстановим изтегления кредит от името на съпругата ми и евентуално ако остане нещо (в което се съмнявам, защото цените не са се променили много, а и лихвите доста са оскъпили нещата) да върна на родителите си, заради вноските, които са направили през изминалите 2 години?
Въобще какво е най-разумното действие, което ще ме посъветвате да предприема в този случай?
Надявам се да сте ме разбрали и се извинявам предварително, ако на моменти съм останал неясен, но в момента съм в голям шок и наистина не мога да повярвам на това, което ми се случва... :( :? :cry:

Искам и още нещо да питам - за ремонта и обзавеждането на жилището се наложи да изтегля потребителски кредит на мое име, който съм обслужвал редовно, така както и ипотечния е обслужван от родителите ми. За съжаление едва ли ще намеря и половината от разходите за закупените мебели и електроуреди, да не говорим за майсторите, на които съм плащал на ръка. Какво съответно да направя в този случай - да си разделим по равно мебелите и кой каквото продаде да си задели за себе си или да опитваме някак да възтановим поне част от изтегления потребителски кредит от мен. При всичкото това, въобще не знам каква ще е волята на съпругата ми и на какво ще се съгласи и на какво не...

А за детенцето ни - направо не ми се мисли какво ще правим.... Всичко в момента ми изглежда супер ужасно и каквито и съвети да ми дадете ще са ми от огромна полза. Благодаря!

ПП: Сега започвам да чета форума за правата на бащите след развод и т.н. :oops: :cry:
ПП2: Силно се надявам нещо да промени решението и, с което да запазим брака, връзката и семейството си...
mirrorless
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 13 Юли 2014, 02:43

Re: Ипотекиран имот - прехвърляне или делба при развод.

Мнениеот mirrorless » 14 Юли 2014, 01:45

Хора, да не съм в грешната секция или на никой не му се занимава да ми отговаря? 50 прочита на темата до момента и нито един отговор?!?! :shock: Хайде, моля ви - вземете ме на сериозно, място не мога да си намеря от няколко дни :(
mirrorless
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 13 Юли 2014, 02:43

Re: Ипотекиран имот - прехвърляне или делба при развод.

Мнениеот sunrise » 14 Юли 2014, 08:18

Ами задайте конкретни въпроси. Независимо, че родителите Ви заплащат кредита, това не прави жилището тяхно или само Ваше. Вариант да стане на родителите Ви е да им го дарите или продадете. Винаги има вариант да го купите, като платите остатъка по кредита директно на банката.
Въпросите Ви са сложни и няма да получите отговор тук.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3621
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Ипотекиран имот - прехвърляне или делба при развод.

Мнениеот jimi66 » 14 Юли 2014, 09:39

Най-добре си намери един добър адвокат по семейно право и се консултирай с него на четири очи!
jimi66
Младши потребител
 
Мнения: 88
Регистриран на: 27 Дек 2012, 12:25

Re: Ипотекиран имот - прехвърляне или делба при развод.

Мнениеот nikolov_sba » 14 Юли 2014, 20:56

Доколкото разбирам, желаете да запазите жилището и ще се борите и за родителските права. Как ще процедирате с развода - по общия ред или чрез развод по взаимно съгласие?

Съществува дори вариант жилището да остане обща Ваша собственост (обикновена съсобственост), като така ще сте солидарни длъжници към банката.

Всичко зависи от това, което целите да постигнете в конкретния случай и кое би Ви излязло най-икономически изгодно?
nikolov_sba
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Юни 2014, 07:39

Re: Ипотекиран имот - прехвърляне или делба при развод.

Мнениеот mirrorless » 16 Юли 2014, 02:44

Здравейте и благодаря за отговорите до момента.
Като конкретни въпроси мога да задам следните:
1. Има ли вариант при който жилището да остане собственост само на едната страна, като тя поеме изплащането на всички оставащи вноски по въпросния ипотечен кредит? В този случай не говоря жиилището да бъде изплатено към банката накуп, а да продължи да се изплаща на вноски по кредита.
2. Ако съпругата ми реши, че не иска да задържим жилището за някоя от страните, а иска да го продадем и да погасим остатъка по кредита за него, да разбирам ли, че това е най-разумното решение, ако сумата стигне и да прежаля изплащаните от моите родители вноски за 2 години назад?
3. По какъв начин трябва да процедираме с вещите (електроуреди, мебели, всичко закупено по време на брака)?

На зададените към мен въпроси:
Доколкото разбирам, желаете да запазите жилището и ще се борите и за родителските права.
- Да, като цяло желая да запазя жилището и съм склонен да го изплащам за напред, но как да освободя съпругата си от задължения към банката кредитор, а в същото време аз или моите родители да станат основен и единствен длъжник?
- За родителските права няма да се боря! А по-скоро за пълноправни такива, ако има такова понятие изобщо, т.е. да мога да виждам детето си, когато поискам и да го взимам със себе си. Ще заплащам задължителната родителска издръжка, която съдт ще определи, но няма да се огранича само с нея. Искам да осигуря нормални дни и бъдеще на детето си, макар и да сме разделени с майка му. Няма да се боря за пълни родителски права, защото майка му е страхотна и го отглежда, обича и възпитава по начин, който аз самия се съмнявам, че мога да осигуря, смятам, че не мога и не искам да я лиша от родителски права, при условие, че като жена и майка се справя отлично със задълженията си. Искам детето ни да получи най-доброто, а смятам, че майка му е тази, която може да му го даде напълно!
Как ще процедирате с развода - по общия ред или чрез развод по взаимно съгласие?
- Каква е разликата за нас? Ако жена ми не иска да е повече с мен, има ли причина да не се съгласявам с това "да и дам развод" и да стане по взаимно съгласие? Най-малко искам разправии, скандали и това да стигнем до злоба и да се намразим за напред. Все пак имаме общо дете и не бих желал сега или за вбъдеще да става свидетел на кофти отношения по между родителите му, макар и разделени. Той няма вина, за това, че "не се разбираме" нали?

Съществува дори вариант жилището да остане обща Ваша собственост (обикновена съсобственост), като така ще сте солидарни длъжници към банката.
- Това означава ли например, че може да постигнем вариант, в който ежемесечно и аз и съпругата ми трябва да внасяме определената вноска по кредита на половина, а след изплащането на апартамента той отново ще е обща собственост? Ако е така мисля, че този вариант не е приемлив за нито една от страните в момента, защото няма и как да се разберем кой би живял в жилището, което и другия ще изплаща. По-скоро ме интересува варианта например:
- Единия казва - искам жилището за мен, само аз ще го изплащам за напред и след като го изплатя остава само и единствена моя собственост. В същото време другия се освобождава от всякакви задължения по това жилище, като вноски, поддръжка, претенции за собственост и т.н. Ако има такъв вариант - какво трябва да направим - преди или след развода?
mirrorless
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 13 Юли 2014, 02:43

Re: Ипотекиран имот - прехвърляне или делба при развод.

Мнениеот eurolinker » 16 Юли 2014, 13:20

mirrorless, съжалявам за този развой в живота ви.
Зад въпроса
Как ще процедирате с развода - по общия ред или чрез развод по взаимно съгласие?
стои един строго личен въпрос "Какви са намеренията на съпругата ви?" Намерения относно детете, семейното жилище, вас самия.
Разбирам, че с поста си сондирате относо юридическата страна, но го намирам за излишно.
jimi66 написа:Най-добре си намери един добър адвокат по семейно право и се консултирай с него на четири очи!

sunrise написа:Въпросите Ви са сложни и няма да получите отговор тук.

Горните цитати обобщават правилната посока. Идете при адвокат(и). Ще ви струва 20+ лева, НО ще изясните за себе си в синтезиран вид възможните варианти И евентуални усложнения. Ще стъпите на здрава основа (компетентен съвет), а не на опасения. Ще знаете КАК да водите важния разговор с майката на детето ви. Дори и да спасите брака си (което искрено ви пожелавам), наученото при специалиста няма да ви е излишно.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: Ипотекиран имот - прехвърляне или делба при развод.

Мнениеот mirrorless » 29 Юли 2014, 05:10

Здравейте, отново!
Оказа се, че развода е ясен фактор и досегашната ми съпруга не иска да има нищо общо вече с мен, освен да запазим нормални взаимоотношения, за да мога да виждам и аз детето. Тъй като още не сме подали документи за развод, но това ще стане в близките няколко дни (до месец), бихте ли ме насочили поне към адвокат по семейно право в София, с който да се срещна и да задам всичките си въпроси, които ме касаят, преди да сме пристъпили до финалната стъпка, а именно самия развод. Благодаря!
mirrorless
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 13 Юли 2014, 02:43


Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 0 госта


cron