начало
ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери

Непрестанни наводнения от луда съседка

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Непрестанни наводнения от луда съседка

Мнениеот Tuzarka » 10 Юли 2014, 20:10

Здравейте. Вероятно това е поредната тема за съседските наводнения. Накратко - съседката отгоре я пере сачмата. Много пъти ме е наводнявала:
- в банята се стича вода по тръбите на ТЕЦ-а
- в кухнята 1 път ме наводниха от забравена чешма
- в коридорите ме наводняваха многократно докато си размразяваха стария хладилник
- на терасата - освен, че т.нар. чучури на съседите са счупени и водата се стича по фасадата на панелката, явно има и пукнатини по пода на тяхната тераса и водата директно се процежда при мен.

Много пъти съм се качвала да говоря със съседката, хазяйката се е качвала, дори е предлагала за нейна сметка да направи ремонт на проблемните места. Напоследък лудата съседка започна да вика, да рита, да плаши с полиция, не отваря вратата. За ритането на човек е подавана жалба в районното ПУ. Ефект на стряскане-няма. Хазайката 1 път е пращала някаква нотариална покана, но ефект отново няма. Правя уговорка, че хазяйката не разбира много от дела, вещи лица и се заех аз да разбера какво се прави.

По този повод имам няколко питания:
1. Първо се завежда дело и от съда назначават вещо лице? Или може на частно да се извика някой специалист да опише щетите и въз основа на този опис да се заведе дело?
2. Специалистът на частно, който описва щетите трябва ли да е регистриран някъде като такъв (вещо лице или нещо от сорта) и какъв специалист трябва да бъде - архитект, конструктор, ВиК?
3. Трябва ли да се изчака делото и чак след това да се направи ремонт на засегнатите части, ако има частна експертиза?
4. Частната експертиза трябва ли да е придружена със снимки?
5. По отношение на течовете по терасата - може ли допълнително да се подаде някаква жалба в районната община, тъй като от теча ръждясват челните панели на терасата(панелен блок), а както знаем не са малко случайте на открътени елементи от тераси и пострадали хора. Отодолу не е активен тротоар, но има стоматологичен кабинет.
6. За течовете в кухня, коридор, бяна може ли под някаква форма да се сезира РИОКОЗ или те нямат отношение към м/усъседските драми, дори и да се намекне за замърсяване, мухъл и т.н.

Благодаря предварително :)
Tuzarka
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 10 Сеп 2007, 13:18

Re: Непрестанни наводнения от луда съседка

Мнениеот ivanov_p » 10 Юли 2014, 21:43

По този повод отиваш при първия застраховател и си застраховаш апартамента.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4334
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Непрестанни наводнения от луда съседка

Мнениеот lakavitsa » 10 Юли 2014, 21:50

Бързам да попитам - сградата Ви в режим на ет. собственост ли е? И...имате ли управител / управителен съвет? Котролни органи? Задавам тези въпроси, защото напоследък по тази тема значително намаляха повдиганите въпроси. По нея отдавна не са търсени съдействия от форума.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Непрестанни наводнения от луда съседка

Мнениеот Tuzarka » 10 Юли 2014, 23:37

При наличие на нанесени щети ще мине ли номера апартаментът да се застрахова пост фактум? Минава ли се оглед както е примерно при леките автомобили? Или застраховането се прави само по документи?

Нашият вход е разтропан, имаме само един домоуправител, който с нищо не иска да се занимава. Аз съм просто наемател, но не ми се иска да се местя от този апартамент, че не се знае на новото място дали няма да има още "бонуси" + че повечето места са страшни дупки.

Продължавам да задавам въпросите от 1вия пост. Решили сме да минем директно към дело, защото с луди не се излиза на глава.
Tuzarka
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 10 Сеп 2007, 13:18

Re: Непрестанни наводнения от луда съседка

Мнениеот lakavitsa » 11 Юли 2014, 07:40

Първо ще трябва да докажете, че наводняващия е наистина тази луда луда съседка, а и дали ли е луда също ще трябва да бъде доказано. Българинът е свикнал да мисли, че щом има наводнение то е непременно и само от съседа отгоре. Ако не желае управителят да се занимава, поискайте избор на нов, ако не си изпълнява заълженията и е само формално избран, както са повечето случаи в страната. Предложете му помощта си. Свикайте събрание общо - поискайте годишно отчетно общо събрание. Може пък този "управител" просто да не може да ръководи входа и неговите ремонти.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Непрестанни наводнения от луда съседка

Мнениеот ivanov_p » 11 Юли 2014, 09:17

В правовата държава всеки си върши само собствената работа, лудият си лудее, нормалният си плаща дълговете при поискване, застрахования получава застраховка, а застрахователят си търси виновните.
Застраховайте си апартамента и всеки да си гледа работата.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4334
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Непрестанни наводнения от луда съседка

Мнениеот lakavitsa » 11 Юли 2014, 09:57

ivanov_p написа:В правовата държава всеки си върши само собствената работа, лудият си лудее, нормалният си плаща дълговете при поискване, застрахования получава застраховка, а застрахователят си търси виновните.
Застраховайте си апартамента и всеки да си гледа работата.



Лудият няма да лудее в правовата държава, а го прибират, както прибраха един "цар" вчера, въпреки че има разлика него и съседката над молещата за съдействие. В нашата ет. собственост има също "луда", която върши други лудории, но не можем да го докажем, че не "у ред".
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Непрестанни наводнения от луда съседка

Мнениеот Tuzarka » 11 Юли 2014, 10:42

Ще започна от това, че в нашия вход мъже по характер няма. Отделно, че на днешно време никой не се бута да става управител. Като цяло сме вход без проблеми, но една врата с чип не може да се реши да се постави, какво остава за по-сериозни неща като смяна на щрангове или м/усъседски проблеми. Нищо ново под слънцето. Сигурно така са 90% от всички входове в държавата. За това вариантът проблемът да се реши на вътрешно ниво - няма как да стане.

Няма начин наводнението да е от съседите отдолу или отстрани :lol: Водата се стича по гравитачен път и аз лично я виждам от къде идва. Щом таванът в банята е на юфка, щом таванът в коридора е напукан и ръждив - кой ли ме е наводнил?! Отделно преди години съм била допускана в апартамента на лудата и много добре знам кои са проблемните места. Става въпрос за съвсем дребни ремонти, които ще доведат до голямо спасение.

До тук само си разказвам драмата, но освен идеята за застраховка не получавам никакви насоки относно дело и вещи лица.
Tuzarka
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 10 Сеп 2007, 13:18

Re: Непрестанни наводнения от луда съседка

Мнениеот lakavitsa » 11 Юли 2014, 16:21

Няма начин наводнението да е от съседите отдолу или отстрани Водата се стича по гравитачен път и аз лично я виждам от къде идва. Щом таванът в банята е на юфка, щом таванът в коридора е напукан и ръждив - кой ли ме е наводнил?! Отделно преди години съм била допускана в апартамента на лудата и много добре знам кои са проблемните места. Става въпрос за съвсем дребни ремонти, които ще доведат до голямо спасение.

ДЕЛО И ВЕЩИ ЛИЦА: ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ЩЕ ТЪРСИТЕ ВЕЩИ ЛИЦА КОИТО ДА ОСВИДЕТЕЛСТВАТ ПРОБЛЕМА ВИ ПРЕДИ ДА ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ В РС.

Ще си позволя да Ви репликирам, че това че виждате откъде идва теча, не важи пред съда. С гаранция ще поискат Протокол от вещо лице. Дори и снимки да приложите към исковата си молба. Все пак към тая лудата отправихте ли поне едно писмено предупреждение, че ще се обърнете към съда? Може и да се стресне...Понякога само това хваща декиш...И ако няма реакция, тогава настъпваш...педала.
90% са така, защото не искат да копират Гърция или особено Италия, където много трудно могат да се открият такива проблеми. Идат с белезниците. Тези които са призвани да извършват контрол по строителството. Само им свирваш. Мечти.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron