начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Приходни касови ордери - юридическа стойност

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Приходни касови ордери - юридическа стойност

Мнениеот eternalshield » 01 Апр 2014, 15:18

От една страна, чувал съм мнения, че приходни касови ордери с подпис и печат имат юридическа стойност и могат да се използват в съда като доказателство например. От друга страна, доколкото знам, приходните касови ордери са били регламентирани в закон, действал по соцвреме. Днес няма действащ закон, в който те да са упоменати. Та затова си задавам въпроса защо ордерите ще имат юридическа стойност и каква е законовата логика за този факт. Има ли ситуации, при които те наистина биха могли да имат някаква доказателствена стойност (пред данъчни служби, съд и т.н.)?
eternalshield
 

Re: Приходни касови ордери - юридическа стойност

Мнениеот ivanov_p » 01 Апр 2014, 16:01

Приходният ордер има реквизитите на разписка и е без значение дали специално е регламентиран или не.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4329
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Приходни касови ордери - юридическа стойност

Мнениеот Melly » 01 Апр 2014, 17:10

Няколко щрихи и за РКО:
......., съгласно която доказването на плащането на цената на доставената стока може да бъде извършено с всички допустими доказателствени средства – банкови документи за плащане, разходен касов ордер, приходен касов ордер, квитанция, разписка и др. Изпълнението на парични задължения поначало се доказва посредством разписка или банков документ за плащане. Разписката като писмено доказателствено средство за изпълнението на парично задължение в хипотезата на договор за продажба представлява писмено признание, издадено от продавача на купувача, за плащане цената на стоката, поради което следва да носи подписа на издателя – продавача. При възникнал правен спор по търговска сделка плащането на цената на стоката в исковото производство се удостоверява с фискална касова бележка, разходен касов ордер, приходен касов ордер или банков документ, като не съществува пречка купувачът да представи и разписка, издадена от продавача и удостоверяваща извършеното плащане. С разходен касов ордер може да бъде доказано плащане, дори и да не е издадена фискална касова бележка, ако от него може да се удостовери лицето, на което е платена сумата и основанието за плащане. Разходният касов ордер представлява нареждане на ръководството на предприятието, търговеца, респективно търговското дружество до касиера да изплати за посочената в ордера цел определена сума в лева или валута на вписаното в ордера лице. Този първичен счетоводен документ се съставя при плащане на пари от касата на предприятието, търговеца или търговското дружество и се използва във възприетата от съответното предприятие/ търговец/ търговско дружество вътрешната организация на дейността по отчитане на паричните средства. За да бъде доказано с разходен касов ордер извършено плащане, е необходимо от него да се установява лицето, на което е изплатена посочената сума, и основанието за плащането. Посочената практика не се налага да бъде променяна. Въззивният съд е извършил необходимата преценка и след като е констатирал, че разходните касови ордери са подписани от представител на ищцовата страна, в съответствие с практиката на ВКС е приел, че удостоверяват отразеното в тях плащане.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron