начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

премахване на незаконно строителство

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот Melly » 28 Яну 2013, 17:52

vdggbg написа:Не е хубаво това, което правите, уважаеми дами! Не сте много в този раздел на форума - няма ли да е възможно да станем свидетели на малко повече толерантност, и добро чувство? Недейте взима пример от някои от нас, господата, по отношение на подхода към ближния...

Сега по темата. Дамата, която се държи като "ощипана госп*ойца" да наведе глава и да си вземе поука. Да се пишат безрезултатни съвети е по-скоро вредно, отколкото полезно за питащите. Това се опитвам да ви кажа.
Казусът е следният: След като е изчерпан административния ред пред органа (РДНСК) и той е издал съответния ИАА (заповед), същата е оспорвана от засегнатото лице (съседа) чрез админ. орган пред местно компетентния административен съд. Производството е приключило с решение, чийто диспозитив потвърждава административния акт и оставя без уважение жалбата срещу него. Това решение не подлежи на последващ инстанционен контрол, поради което е окончателно. От друга страна това решение няма изпълнителна сила, тъй като материята която се урежда е спор от административноправно естество! Административните съдилища не разполагат с компетентност да се произнасят по гражданскоправни спорове. И к~во прави нещастният човечец - ами върти се в омагьосан кръг вече цели 3 години.
Накрая попада в този форум и пита. И какви напътствия получава, а? Още повече главовъртеж в орбитата на административноправната материя. :lol: :lol: :lol:

И нЕма нужда от "подпирачки", vdggbg. :D

Допълвам: Докато съм писала, Ванко го е казал простичко..., явно не е устоял на незацепването... :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот Melly » 28 Яну 2013, 19:04

Тази мъдрост ме впечатли и си позволявам да я поместя тук.
ivan_lawyer написа:... Мисля, че проблемите на задаващите въпроси са много тежки и трябва да им се дава или мълчание или съвет.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот nk7702n » 28 Яну 2013, 21:21

ivan_lawyer написа:Просто нормативните актове станаха толкова много, че се загуби порядъка, да не говорим за липса на всякакъв алгоритъм. Иначе казано, не е достатъчно вече да си само гражданскоправен адвокат/респективно наказателно-правен адвокат, а и да можеш да фокусираш в самият отрасъл.

Но аз лично считам, че готови рецепти във форум няма как да се получат, понякога може да се уцели решение, ама пак си е синтетика.

С две думи при мен пощата побеждава телефона, тоест предпочитам старомодните работи (не ексцентричните).

Не мога да разбера защо не се спазва законодателството, пък и съм участвал в негаторен иск (така ли беше) по чл. 109 ЗС и темата е неприятна.


Всъщност, винаги съм те уважавала за търпението и добрия тон тук във форума. :) Случаи - всякакви. Понякога човек попада на неочаквани решения на казуси, по които има вече утвърдена практика. Когато някои хора изпадат в крайности, това може да говори само едно - липсва им гъвкавост и приспособяване на теоретичните и практическите умения и опит към случая и в зависимост от това към избора на подход и път за защита. По настоящия казус смятам, че има и чисто административни действия / по - трудни за постигане на резултат, но все пак съществуват/ , и исков ред, затова и насочих питащия към активност и среща с адвокат.
Вярно е, че тук готови рецепти няма. Много колеги - много мнения- остава единствено човекът да има възможността да чуе различни мнения и да пристъпи към реална среща с адвокат. :)
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот julyanvonemona » 28 Яну 2013, 23:47

От разни места научавам че докато интернетът ми е стоял неплатен, са се случили забележителни екшъни от сериозен мащаб, до степен на открита невъздържаност - такава достойна за заличаване от модератор. Нямам представа за стратегическият замисъл на подобни излияния. Съжалявам че не мога да ги прочета пряко, а по преразкази не бих се осмелил да се произнасям. Все пак от малкото което схванах оставам в недоумение каква е крайната цел на офанзивата. Колкото и странно да изглежда обаче аз ценя това което някои намират за "изцепки", защото ако не друго, те носят информация за небалансираност на характера - от една страна и за дефицит на мисъл - от друга. А колкото до това къде и как в един казус за незаконно строителство може да се премине от административно към исково производство, не съм убеден че някой тук е научил нещо, освен претенциите на друг че го може. ОК! Халал да му е, ако наистина го може! Един вече поиска да пеем осанна, осанна! Той, така да се каже, вече притежава патент за това си искане. Аз го удовлетворих. Двама идват много - и ще се наложи да се плаща! Не в пари разбира се. И нека се помни, че присъдата на модератора не е разплата а само прелюдия. Който може да мисли - нека! Който не може - да му мисли!
Все пак искам да се върна към темата и да се се самоцитирам, което в този форум ми се случва за втори път, но явно не съм бил достатъчно убедителен за да внуша зарядът който носи един практически ход - не казвам че е морално издържан, нито пък,че винаги помага и все пак
....И се молете съседът Ви да не си науми да открие нещо незаконно във Вашия двор.

Този елементарен трик беше константна практика на органите на ДТК и съм то прилагал лично поне 30- 40 пъти за периода на пребиваването ми в техните структури,при това бравиран от непосредствените ми и по-висши началници. Става въпрос за похвата когато отиваш на проверка по жалба на лицето Б в имота на лицето А обезатално да провериш и статуса на законността и в двора на жалбоподателя. Това имаше изключителен възпиращ ефект. Населението беше научило ценният извод „По добре не се жали ‘щото ще дойдат и ще проверят в твоя двор.”, този извод имаше мултипликационен ефект, както върху нас екзекуторите, така и в мирозданието на държавната администрация, която стоеше като висш недосегаем монолит. И понеже всичко ново е добре забравено старо си позволих косвено да посъветвам извършилият незаконното строителство да се опита да порови в двора на жалващият се съсед все ще открие нещо – убеден съм! Както казваше един висш юрист редовно завършил право в СУ (а не като някои от възпитаниците на многобройните университетчета навъдили се напоследък) и сановник от времето на мезозойската ера – „съществуват само два типа нарушители! Заловени и незаловени”! Цинично, но вярно! Та в духа на същият този цинизъм е и съветът ми към незнайния потърпевш да ровне в двора на съседа си!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот daniko » 17 Мар 2014, 20:43

Продължението на сагата е следното: ДНСК публикува покана към Камарата на строителите за представянето на оферти за изпълнител на премахването. Поканата си отлежава, оферти няма... Предполагам, че може да си виси така и до края на света. Какво става в този случай? Нима закона не предвижда подобна ситуация? Моля, дайте ми съвет какво да правя!
daniko
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 26 Яну 2013, 14:59

Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот julyanvonemona » 17 Мар 2014, 23:35

daniko написа:Продължението на сагата е следното: ДНСК публикува покана към Камарата на строителите за представянето на оферти за изпълнител на премахването. Поканата си отлежава, оферти няма... Предполагам, че може да си виси така и до края на света. Какво става в този случай? Нима закона не предвижда подобна ситуация? Моля, дайте ми съвет какво да правя!
Според една хилядолетна еврейска мисъл има два начина да получиш това което искаш. Като си платиш или като си го завоюваш със сила и продължава мисълта че богатият плаща а бедният воюва, като плаща с кръвта си. Аз като пословично беден пък и скръндзав не плащам, така че опитайте се да научите, кой орган е този който може да стъпи по закон върху шията на ДНСК и го въведете в боя. Трябват ви обаче знаещи и можещи спецове-адвокати и не само.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот todorst » 19 Мар 2014, 21:44

само се почестват по ..... и високопарни фрази. Винаги се препоръчва адвокат- Оприличава се като БОГ, той ще реши проблема.. Ще издаде заповед , ще изпрати групата, ще събори и почисти терена и т.н. ДА ама НЕ. той само ще пише жалби заявления и т.н. Имате Решение, няма изпълнение! Необходим е прословутия механизъм.
Помислете как би действал този случай Георги Илиев , брат му , и цялата плеада. Ще сложи на копието документа /виж битката при Ахелой/ и ще събори оградата. А съседа на какво ще се жали- че има изпълнение на заповедта. Та такива ми ти работи. НО форумът е за юристи и винаги четеш- обърни се към адвокат.
todorst
Потребител
 
Мнения: 622
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот julyanvonemona » 19 Мар 2014, 22:22

todorst Първо адвокатът е юрист, така че форумът е и за него,макар че има някои адвокати тук, които явно не желаят да ги числят към юристите.
Второ аз самият не съм и юрист. Поради това същата част от адвокатите-юристи за която става въпрос в "първо" ме недолюбва.
Анадън му? :D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот vdggbg » 20 Мар 2014, 19:56

todorst написа:само се почестват по ..... и високопарни фрази. Винаги се препоръчва адвокат- Оприличава се като БОГ, той ще реши проблема.. Ще издаде заповед , ще изпрати групата, ще събори и почисти терена и т.н. ДА ама НЕ. той само ще пише жалби заявления и т.н. Имате Решение, няма изпълнение! Необходим е прословутия механизъм.
Помислете как би действал този случай Георги Илиев , брат му , и цялата плеада. Ще сложи на копието документа /виж битката при Ахелой/ и ще събори оградата. А съседа на какво ще се жали- че има изпълнение на заповедта. Та такива ми ти работи. НО форумът е за юристи и винаги четеш- обърни се към адвокат.

Сега остава към всяка адвокатска колегия да се създаде по една щурмова бригада - обучена, въоръжена и особено опасна... :)
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот julyanvonemona » 20 Мар 2014, 22:11

vdggbg написа:Сега остава към всяка адвокатска колегия да се създаде по една щурмова бригада - обучена, въоръжена и особено опасна...
Оборудването и въоръжениато на щурмова бригада е разход на средства, а адвокатите не обичат действие изваждане!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: премахване на незаконно строителство

Мнениеот daniko » 18 Апр 2019, 15:01

Моля, препоръчайте ми адвокат с опит в областта на незаконното строителство за Варна или Бургас. Спешно ми е нужен. Благодаря предварително.
daniko
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 26 Яну 2013, 14:59

Предишна

Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron