начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Попечителство над дете.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Попечителство над дете.

Мнениеот geomit » 04 Дек 2013, 12:42

Здравейте.От лятото имаме развод със съпругата ми,при което по взаимно съгласие,детето остана при нея.Края на месец септември се случиха някои работи,които ме накараха да заведа дело за попечителство над детето.От тогава детето живее при мен,по препоръка на "Агенцията за закрила на детето".На 25.11.2013г.съдът излезе с решение в моя полза,но сега получих призовка от съдия изпълнител ,в която ми задължава да върна детето на майката ,защото по закон детето било още под попечителството на майката,защото тя имала право да обжалва решението на съда,и то не е окончателно.
Въпросът ми е какво ще стане ако не се явя с детето на уречената дата от съдия изпълнителя.
Само да кажа че детето също не иска да се върне при майката а иска да остане при мен.
geomit
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 04 Дек 2013, 12:27

Re: Попечителство над дете.

Мнениеот borovinka » 04 Дек 2013, 12:56

geomit написа:Здравейте.От лятото имаме развод със съпругата ми,при което по взаимно съгласие,детето остана при нея.Края на месец септември се случиха някои работи,които ме накараха да заведа дело за попечителство над детето.От тогава детето живее при мен,по препоръка на "Агенцията за закрила на детето" Важно е какви са мотивите в тази препоръка - може да я покажете пред ЧСИ, както и да му представите все още невлязлото в сила съдебно решение на 1 инстанция. .На 25.11.2013г.съдът излезе с решение в моя полза - което кога влиза в сила за майката? Вижте дали в него не пише, че подлежи на предварително изпълнение.,но сега получих призовка от съдия изпълнител ,в която ми задължава да върна детето на майката ,защото по закон детето било още под попечителството на майката,защото тя имала право да обжалва решението на съда,и то не е окончателно. Вижте дали не подлежи на предварително изпълнение по отношение на вас. По същество в момента между вас има влязло в сила единствено споразумението за развод, където са описани родителските права и те са в полза на майката. Затова е завела и делото с ЧСИ.
Въпросът ми е какво ще стане ако не се явя с детето на уречената дата от съдия изпълнителя. Явете се и му оказвайте съдействие, за да види, че не вие сте този, който се инати. Посочете му документите, с които разполагате и ако решението ви подлежи на предварително изпълнение, снабдете се и вие с ИЛ от съда.
Само да кажа че детето също не иска да се върне при майката а иска да остане при мен. Това него не го интересува - той си има дело за водене и това е въз основа решение на съд, влязло в сила (за споразумението).


От значение е и колко голямо е детето. Ако е над 8 г., ЧСИ може да се занимае да изслуша и него (направете изрична молба в този смисъл - писмено).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Попечителство над дете.

Мнениеот geomit » 04 Дек 2013, 13:06

Детето е на 8г1м.,каква е тази молба?
geomit
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 04 Дек 2013, 12:27

Re: Попечителство над дете.

Мнениеот borovinka » 04 Дек 2013, 16:26

Подвела съм те неволно за годините - 10 били. Значи във вашия случай изслушването на детето, колкото и да ти се иска, няма как да стане.
Останалите неща, които съм ти написала обаче важат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Попечителство над дете.

Мнениеот bird_of_paradise » 04 Дек 2013, 18:09

Вземи си адвокат, че работата е забатачена и в нета няма да стане( разбирам, че е трудно финансово, разбирам, че не това искате да чуете, но няма друг начин). Ако имаше адвокат същия щеше да е направил искане за привременни мерки, ама не... морето е до колене, нали :) .
И няма постановено предварително изпълнение, въпреки, че съдът е служебно задължен...

Отивате при СИ и пускате молба, че НЕ вие препятствате връщането на детето, а самото то не иска. Водете и детето - да го каже лично ( надали ще иска да прави панаирите, както преди време панаира в Асеновград), а дори да иска- трябва да му съдействат АЗД. Като казах агенцията- те уведомени ли са? Какво, по ягодите, правят в защита интересите на това дете?!?

А, дори да не го върнете детето - ще ви наложи една глоба, голяма работа. После втора и така... ама има един член в НК, той е по-опасен за вас и случващото се.

Боровинка, дете може да се изслуша и след 8г., по изключение, а тук очевидно са налице предпоставките за това. Отделно, че има съдействието на АЗД, ама до кога не се знае..
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Попечителство над дете.

Мнениеот geomit » 04 Дек 2013, 19:00

Уведомени са и "Социални грижи" и "АЗД",имам становища от тях че е по добре детето да е при мен,но съдия изпълнителя казва че това не го интересува.Глобата все ще я платя ,но незнам дали имат право да дойдат в къщи и да отведат детето на сила,или да ме осъдят.И дали няма да стане по лошо ако при обжалване това се използва в съда.
geomit
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 04 Дек 2013, 12:27

Re: Попечителство над дете.

Мнениеот geomit » 04 Дек 2013, 19:10

Подадох и молба за временно попечителство,която беше отхвърлена.
geomit
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 04 Дек 2013, 12:27

Re: Попечителство над дете.

Мнениеот petar123 » 23 Яну 2018, 20:23

Здравейте.
Искам да попитам в следната ситуация дали мога да спечеля дело за попечителство над детето си.
Лекувах се в психиатрия с диагноза паник атака(има медицинско наименование). вече съм се излекувал и съм напълно здрав.
Жена ми също се лекуваше там. в нейната епикриза диагнозата е опит за самоубийство предружена с агресия.
Та в този ред на мисли моята жена ми налага психически тормоз с обиди и аресия.
та да попитам ако заведа дело за бащинство какъв е шанса да го спечеля и дали съдът би погледнал обективно на ситуацията.
petar123
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Яну 2018, 20:10

Re: Попечителство над дете.

Мнениеот optimeon » 26 Яну 2018, 02:01

Мисля, че имаш доста голям шанс да спечелиш, но все пак се консултирай с адвокат.
optimeon
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 15 Дек 2017, 15:17

Re: Попечителство над дете.

Мнениеот princemoga » 12 Май 2018, 12:54

аз имам един и същ случай .. Надявам се аз ще го спечели
princemoga
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Май 2018, 12:38


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron