начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Трудов стаж под 16 годишна възраст .

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Трудов стаж под 16 годишна възраст .

Мнениеот ingener » 03 Ное 2013, 21:46

Привет на всички за хубавия форум ! Да попитам за един казус . Започнал съм работа като автомонтьор на 15 не навършени години през лятото на 1985 година и до навършване на 16 години имам 1 година и 2 месеца трудов стаж който ми е отразен в трудовата книжка съответно мога да извадя и УПта от бившото ДСО Мототехника и автосервизи . Тогава такъв беше закона за да учиш вечерно или задочно след осми клас трябваше да работиш. Можеше и да не учиш но да работиш беше задължително . До пенсионирането има много време но покрай пенсионирането на един колега и ядовете с ваденето на УПта реших да погледна как стоят нещата при мен и по навреме да си извадя всичко щото след още 20 години ако сме живи и здрави ще е съвсем мътна и кървава . Звъннах в НОИ и от там ми казаха че не признават трудовия стаж под 16 години . Рових рових и не мога да намеря основанието . По сега действащия КТ ясно но аз тогава работех по стария от 1951 който с много ремонти и допълнения си е бил валиден до 1999 година . Там намерих че само трудовия стаж под 15 годишна възраст не се признава защото се осигуряваш само за трудова злополука . Не е чак такава болка за тая една година ама все пак съм си я отработил на пълен работен ден . Предполагам че в моето положение са доста хора защото само в моя сервиз бяхме 5-6 човека .
ingener
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 03 Ное 2013, 20:51

Re: Трудов стаж под 16 годишна възраст .

Мнениеот borovinka » 04 Ное 2013, 10:32

Интересен казус, надявам се да се включат вещи хора.
Според мен няма основание да не ви признаят трудов стаж, за който имате нанесени всички данни в трудовата книжка и можете да докажете реалната му продължителност с УП2.
Няма такъв закон, който с обратно действие да отменя вече положен трудов стаж преди датата на влизане в сила на определено изменение на КТ. Освн това Кодекса на труда, сега действащ е от 1986 г. насам. Вашия стаж е от 1985 г. .... не ми се вярва при приемането на "новия" КТ (през 1986) да са отменили трудов стаж по предходен КТ... ама знае ли човек.
Може ли да посочите точните правни аргументи, които са ви написали от НОИ?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Трудов стаж под 16 годишна възраст .

Мнениеот ingener » 04 Ное 2013, 19:02

По телефона това ми казаха . Днес пак им звънях и ми казаха понеже конкретния оператор не е компетентен по въпроса да изпратя писмено запитване . Рових по разните документи стария кодекс на труда е от 1951 година и с много допълнения е важал до 1999 година но никъде не намерих някакво основание .
ingener
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 03 Ное 2013, 20:51

Re: Трудов стаж под 16 годишна възраст .

Мнениеот bird_of_paradise » 04 Ное 2013, 23:03

ingener написа:Привет на всички за хубавия форум ! Да попитам за един казус . Започнал съм работа като автомонтьор на 15 не навършени години през лятото на 1985 година и до навършване на 16 години имам 1 година и 2 месеца трудов стаж който ми е отразен в трудовата книжка съответно мога да извадя и УПта от бившото ДСО Мототехника и автосервизи . Тогава такъв беше закона за да учиш вечерно или задочно след осми клас трябваше да работиш. Можеше и да не учиш но да работиш беше задължително . До пенсионирането има много време но покрай пенсионирането на един колега и ядовете с ваденето на УПта реших да погледна как стоят нещата при мен и по навреме да си извадя всичко щото след още 20 години ако сме живи и здрави ще е съвсем мътна и кървава . Звъннах в НОИ и от там ми казаха че не признават трудовия стаж под 16 години .

В НОИ, ако им пишете, навярно ще ревизират становището, дадено от консултант с неясен статут дал отговор на прима виста без да отчете факта, че по КТ отм. е допустимо да се сключват трудови договори и с деца.

ingener написа:Рових рових и не мога да намеря основанието . По сега действащия КТ ясно но аз тогава работех по стария от 1951 който с много ремонти и допълнения си е бил валиден до 1999 година . Там намерих че само трудовия стаж под 15 годишна възраст не се признава защото се осигуряваш само за трудова злополука . .

Боя се, че нещо не сте разбрали - към момента, когато сте полагал труд за относимия период чл. 113 КТ отм. е забранявал приема на работа на малолетни ( под 14г.), от 14-16 в изключителни случаи и с разрешение на ИТ, стига да не става въпрос за тежки или вредни за здравето работа и нощен труд.
И, не- не сте осигуряван само за трудова злополука - държавното обществено осигуряване се разпростира задължително върху всички работници и служители, заети в държавни, обществени, кооперативни, смесени или частни предприятия, учреждения или организации, или при частни лица, независимо от характера и продължителността на тяхната работа и начина на заплащането й ( чл. 145 КТ). Осигуряването на работниците и служителите възниква от деня, в който те са започнали изпълнението на задълженията си по трудовото правоотношение, и продължава през времето, което се зачита за трудов стаж ( чл. 4 от ПП дял ІІІ от КТ), като невнасянето на осигурителни вноски от работодателя не ви лишава от право на пенсия( чл. 149 КТ).
Нормите на материалното право се четат към относимия период ( 1985-1986г.) и както вече казах, времето, през което сте полагал труд по ТД е признато съгласно трудовото ни законодателство за трудов стаж, а съгласно параграф 9 КСО се признава за осигурителен стаж.
Взимайте си УП.

КТ*- визирам отменения КТ от 1951г.

п.п. защо не погледнете една интересна тема, пусната днес: viewtopic.php?f=5&t=56188 - проверете и колегите, какво ще отговорят.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Трудов стаж под 16 годишна възраст .

Мнениеот ingener » 05 Ное 2013, 06:20

И аз за себе си стигнах до този извод след доста четене . Още повече че няма как в онзи период работейки в държавно предприятие да не съм осигуряван . То тогава частни все още нямаше . Тия дни ще се разходя и до Мототехника за УПта въпреки че го имам записан в трудовата книжка . Още един въпрос когато стажа на едно място ми е по малък от три години трябва ли да вадя УП 2 за осигурителния доход или само УП 3 за трудовия стаж ? Хубаво е човек дори и като не е юрист да е подготвен и да си знае правата защото иначе чиновниците откровено издевателстват над нас обикновените граждани .
ingener
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 03 Ное 2013, 20:51

Re: Трудов стаж под 16 годишна възраст .

Мнениеот sechka » 05 Ное 2013, 09:33

УП-2 е задължително само след 1997г. Преди това може да Ви послужи ако възнаграждението е било високо, защото от периода преди 1997г. се вземат само 3 години за изчисляване на размера на пенсията. По-добре си поискайте и УП-2, защото след 20 години не се знае колко и от какво ще искат като документация. Относно стажа в трудовата книжка, дори и да го има нанесен коректно със всички подписи и печати, от НОИ изобщо не го признават ако към него не са приложени образци УП-2 и УП-3.

Успех със събирането на УП-та.
sechka
Младши потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: 30 Май 2011, 12:32

Re: Трудов стаж под 16 годишна възраст .

Мнениеот ingener » 05 Ное 2013, 21:04

Лошото е че от много някога огромни държавни предприятия няма никаква документална следа за тяхното съществуване . Архивите са унищожавани къде с цел къде от нехайство и единственото което е написано в трудовата книжка можеш да представиш като документ . Една моя позната работила някога 3 години като шивачка в завод Витоша като отишла да си вади УП и казали може и да си работила ама първо архива се наводни после циганите го откраднаха . Аз от един месец търся следите на бившото ДСО Мототехника и автосервизи и не намирам нищо никъде а бяхме огромна структура из цялата държава . Сервизите Дружба и Москвич в които съм работил са продадени като сгради още в периода 1993 - 1995 година . Завода на който бях главен механик до 1999 година също замина в небитието и ако един колега не ми беше казал коя жена се занимава с архивите и къде се намира никога нямаше да я намеря . То и като ми каза пак два часа се лутах защото никъде няма нито табелка нито нещо което да подсказва че там може да има архив .
ingener
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 03 Ное 2013, 20:51


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron