начало

Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС

Работа извън ЕС - зачита ли се стаж?

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Работа извън ЕС - зачита ли се стаж?

Мнениеот tarbuh » 25 Окт 2013, 23:25

Здравейте,

Извинявам се ако темата ми не е в правилния раздел и в такъв случай ще помоля модераторите да я преместят.

Скоро ми предстои заминаване за няколко години в Албания и имам няколко въпроса, като не държа на пълен отговор, а може просто да ме насочите къде конкретно да търся из нормативната база.

- къде мога да видя дали имаме спогодба с Албания трудов стаж там да се зачита за пенсия у нас?
- мога ли да прекъсна здравните осигуровки у нас и трябва ли да декларирам/внасям нещо у нас ако живея и работя в Албания?

- нещо друго, което забравям при заминаване?

Доста разнородни теми и проблеми намирам онлайн, така че ще се радвам ако някой може да ме насочи, примерно линк или каква декларация ми трябва, аз ще си чета след това по-подробно.

Благодаря предварително.
tarbuh
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:15

Re: Работа извън ЕС - зачита ли се стаж?

Мнениеот jimi66 » 26 Окт 2013, 11:24

Относно прекъсване на здравни осигуровки отивате в местното поделение на НАП подавате заявление, ето основанието:
Чл. 40а. ЗЗО (Нов - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г., в сила от 08.03.2013 г.) Българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след подадено заявление до Националната агенция за приходите.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2, здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Сумите по ал. 3 се внасят по реда на чл. 41 след подадена декларация по ред, определен с наредба на министъра на финансите.
(5) До възстановяване на осигурителните права лицата по ал. 1 заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите.

Относно спогодба с Албания - обърнете се най-добре към НОИ - Дирекция Европейски регламенти и международни договори.

Относно "нещо друго, което забравям при заминаване?" - може да помислите за пълномощно за пред определени държавни институции, банки и др.
jimi66
Младши потребител
 
Мнения: 88
Регистриран на: 27 Дек 2012, 12:25


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 0 госта


cron