начало

Отпадна изискване, ощетяващо самоосигуряващите се пенсионери Отпадна изискване, ощетяващо самоосигуряващите се пенсионери

Работа извън ЕС - зачита ли се стаж?

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Работа извън ЕС - зачита ли се стаж?

Мнениеот tarbuh » 25 Окт 2013, 23:25

Здравейте,

Извинявам се ако темата ми не е в правилния раздел и в такъв случай ще помоля модераторите да я преместят.

Скоро ми предстои заминаване за няколко години в Албания и имам няколко въпроса, като не държа на пълен отговор, а може просто да ме насочите къде конкретно да търся из нормативната база.

- къде мога да видя дали имаме спогодба с Албания трудов стаж там да се зачита за пенсия у нас?
- мога ли да прекъсна здравните осигуровки у нас и трябва ли да декларирам/внасям нещо у нас ако живея и работя в Албания?

- нещо друго, което забравям при заминаване?

Доста разнородни теми и проблеми намирам онлайн, така че ще се радвам ако някой може да ме насочи, примерно линк или каква декларация ми трябва, аз ще си чета след това по-подробно.

Благодаря предварително.
tarbuh
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:15

Re: Работа извън ЕС - зачита ли се стаж?

Мнениеот jimi66 » 26 Окт 2013, 11:24

Относно прекъсване на здравни осигуровки отивате в местното поделение на НАП подавате заявление, ето основанието:
Чл. 40а. ЗЗО (Нов - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г., в сила от 08.03.2013 г.) Българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след подадено заявление до Националната агенция за приходите.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2, здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Сумите по ал. 3 се внасят по реда на чл. 41 след подадена декларация по ред, определен с наредба на министъра на финансите.
(5) До възстановяване на осигурителните права лицата по ал. 1 заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите.

Относно спогодба с Албания - обърнете се най-добре към НОИ - Дирекция Европейски регламенти и международни договори.

Относно "нещо друго, което забравям при заминаване?" - може да помислите за пълномощно за пред определени държавни институции, банки и др.
jimi66
Младши потребител
 
Мнения: 88
Регистриран на: 27 Дек 2012, 12:25


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron