начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

разделяне на УПИ и частично заличаване на договора ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


разделяне на УПИ и частично заличаване на договора ипотека

Мнениеот zlatanovtodor » 26 Сеп 2013, 12:51

Здравейте,
Ще ви представя един интересен казус и ще ми е много интересно да чуя мнения от колеги юристи.
Имаме УПИ, който служи за обезпечение на два договора за кредит между банка и лице "А". Имотът впоследствие е разделен на две други УПИ-та. Лицето "А" продава едно от новообразуваните УПИ-та на лицето "Б". Лицето "Б" купува имотът с договор за кредит от същата банка (която има два договора за кредит с лицето "А" и в чиято полза са учредени две ипотеки върху имота - преди да е разделен). В договора за кредит между банката и лицето "Б" е посочено, че сумата, която се отпуска, се усвоява чрез сметка на продавача - лицето "А", като с част от нея ще бъде погасен изцяло първия кредит между банката и лицето "А", а с другата част ще бъде погасен частично втория кредит между банката и лицето "А".
Кредитът между банката и лицето "Б" се обезпечава със законна ипотека върху новообразуваното УПИ, което купува лицето "Б". Законната ипотека се явява трета по ред, след договорните ипотеки, сключени м/у банката и лицето "А", преди разделянето на УПИ.
В момента обаче банката отказва да заличи частично първите две ипотеки (относно имота на лицето "Б"), които обхващат и двете новообразувани УПИ-та.
Та какво мислите за начина на защита на лицето "Б", чийто имот се явява обезпечение на банката, както за неговия кредит, така и за двата кредита на банката с лицето "А". Относно договорната ипотека, която обезпечава взмането по първия договор за кредит между банката и лицето "А" (който е изцяло погасен, както стана ясно по-горе) мисля, че може да се предяви иск по чл. 179, ал. 1 във връзка с чл. 150 от ЗЗД. Но относно втория кредит между банката и лицето "А"?
Притеснението на лицето "Б" е, че лицето "А" не обслужва този втори кредит и скоро той може да бъде обявен за предсрочно изискуем. А когато банката си извади изпълнителен лист, ще може да насочи изпълнението както към имота, собственост на лицето "А", така и към този - собственост на "Б"
zlatanovtodor
Младши потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 12 Яну 2011, 13:28

Назад към Ипотека


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron