начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Шум от съседи през деня

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Шум от съседи през деня

Мнениеот nikodine » 31 Юли 2013, 02:53

Здравейте, видях че има доста подобни теми, но всички те се свеждаха до проблем с шума от съседи след 22ч.
Аз искам да попитам, има ли някакво ограничение на шума (музиката) през светлата част на деня освен това за времето между 14-16ч?
Така се стекоха нещата че над нас се нанесоха цигани преди 3 седмици, опитаха да пускат музика след 22ч. но мисля че се осъзнаха да не повтарят грешката. Проблема е, че работя от вкъщи и то предимно нощем, при което спя през деня. Но същите тези нови съседи си пускат мазната чалга през деня и за спане не може и да става дума...
Разбира се че ще говоря с тях, но исках предварително да съм подготвен при неразбиране от тяхна страна, аз в този случай имам ли някакво законово право да изисквам да не шумят през останалите часове различни от посочените по-горе?
Благодаря.
nikodine
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 31 Юли 2013, 02:46

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот dimslav » 03 Авг 2013, 13:14

Здравей,
Даже си нямате представа, как ви разбирам проблема и как ви съчувствам, защото вече от 7 години аз и възрастните ми родители са подложени на непрекъснат тормоз от постоянно сменящите се квартиранти над нас :(
Сигурно поне 10 наемателя са се сменили, но всички те се държат по един и същи начин.
При нас шума е по всяко време на денонощието и е различен: музика, викове, крясъци, тропане, шумно местени на мебели.
Аз живея във Варна и съм обиколил всички възможни институции без някой да иска да ми вникне в проблема и да се опита да ми помогне.
1. Викал съм полиция след 22 часа (лятото във Варна може да се извика полицията само след 24 часа, което е типичен варненски абсурд. Отчитат се интересите на купонджиите, а не на хора, които работят и плащат данъци на тази пропаднала страна). Резултат-полицаите идват в един от три случая и разговарят толкова меко с нарушителите, все едно че те въобще нищо не нарушават. Даже се опитваха да ме изкарат виновен мен (как съм посмял да се оплаквам от мили младежи над мен, които правят алкохолни оргии и купони).
2. Жалба до домоуправителя и останалите съседи-загубена работа. Домоуправителя не чува шума и въобще не му пука, както и на останалите съседи. Типично по български-''твой проблем и сам си го решавай''.
3. Жалби (поне 10 досега)-до община Варна. Идват някакви хора на място и после ми пращат писма от един ред: ''от извършената проверка шум не е установен''. И така до безкрай. Бях лично в общината и ми казаха ''ами нямаме апаратура да измерим шума''.
С наемателите е безсмислено да се разговаря защото те СЕ ЧУВСТВАТ АБСОЛЮТНО БЕЗНАКАЗAНИ.
ИЗВОД: Законът за нощната тишина не разботи, както и всички останали закони в тази страна. Селски отрепки и хулигани имат право да тормозят съседите си в България, докато нормалните хора нямат право на тишина и покой.
dimslav
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 10 Авг 2011, 12:37

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот borovinka » 08 Авг 2013, 15:37

Не е точно така черно, както го описва Димислав, спокойно.

Във всички случаи, когато нарушават нощната почивка (след 22 часа по закон, а трябва да се види в наредбите на съответната община за спазване на обществения ред дали не е посочен и друг - по-ранен час), можете да извикате полицията и те са длъжни да се отзоват на сигнала. След 3 предупреждения с протокол, комшиите ви рискуват да отнесат глоба (наемателите и собствениците на апартамента), а квартирантите - да си останат без квартира (защото първите ще ги изгонят заради глобата).

За следобедната почивка - от 14 до 16 часа е, освен ако не е издадено изрично разрешение от общината за извършване на строително-монтажни работи (то важи за точно определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 14 дни, поне в Пловдив е така).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот lakavitsa » 11 Авг 2013, 10:26

иди и се опитай да нарушаваш тишината в Германия и тогава ще разбереш какво ще ти се случи. Повече няма да посмееш да го направиш.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот Pause » 11 Авг 2013, 13:28

Не е точно така ,ако се оспори НП пред съда полицайте следва да са го измерили този шум и да е над допустимият с децибелометър иначе се отменя къвъра с чалгата. :D
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот nikodine » 11 Авг 2013, 14:58

Благодаря ви че се включихте, но въпросът ми беше за вдигането на шум в останалите часове на деня различни от тези в закона които пише- от 14 до 16ч. и след 22ч. Мисля че не съм длъжен да слушам тяхната музика по цял ден макар и извън часовете за почивка нали така? Както аз не вдигам шум, и не са длъжни да слушат моята музика, така би трябвало и те... ама а де... то цветнокожите, правилата за нищо ги нямат. Та това ми беше въпроса някой по- запознат ако знае дали има някаква забрана за вдигане на шум извън определените часове за почивка?
nikodine
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 31 Юли 2013, 02:46

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот Pause » 11 Авг 2013, 15:27

Е то по този начин ,може всякакъв шум да ви смущава спокойствието например алармата на колата строителни работи и др. и да ви дразни но това е закона.Мислима е и хипотезата за вътрешна шумоизолация.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот bird_of_paradise » 11 Авг 2013, 15:42

nikodine написа:имам ли някакво законово право да изисквам да не шумят през останалите часове различни от посочените по-горе

Не и ще подходя малко по-остро, но ако не искате да чувате домашни шумове от съседи имате алтернатива- живеете на място, където нямате съседи. Собствена къща с двор е някакво решение на този въпрос, макар не винаги.
В конкретната ситуация нямате много полезни ходове, но въпреки това намерете в нета за вашата община Наредба за обществения ред. Може да се заиграете, в прошение до кмета или съответното РУП, с термини, като "използване на озвучителна техника с висока мощност без осигурени обезшумителни мерки" и прочее, но мисля сте наясно, че не бива да залагате твърде много на положителен резултат.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот dimslav » 11 Авг 2013, 16:44

Винаги, когато става въпрос за шум, се появяват типове като bird of paradise и започват да раздават неадекватни съвети. Ами защо вие да не се преместите да живеете на село? Явно оттам сте дошли, щом като давате този съвет. Аз въобще не мога да разбера първосигналната ви реакция. Защо човекът трябва да си продава имота и да се мести? В нормалните страни се санкционират НАРУШИТЕЛИТЕ, а не пострадалата страна. За съжаление хора като вас преобладават в България и точно затова сме най-счупената държава в Европа.
Да се върна на темата-за съжаление Полицията в България е мързелива, когато става въпрос за защита правата на гражданите. Почти никога не пишат наказателни постановления, а се ограничават с устни предупреждения. И така до безкрай! Искам да попитам автора на темата: домоуправителя запознат ли е със ситуацията?
По-принцип не виждам разликата между циганите и българите-моите мъчители са българи.
dimslav
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 10 Авг 2011, 12:37

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Авг 2013, 17:01

Набийте ги. Толкова ли е трудно. И едва ли са Ви виновни птиците. Има си норми. Има 100 начина да се направи подмолна интрига със съседи.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот doc03 » 11 Авг 2013, 17:24

(4) В сгради, етажна собственост, се забраняват:
1. шумни увеселения в периода от 22.00 до 08.00 часа;
2. извършването на търговски, стопански и други разрешени дейности, извън установеното и съгласувано от кмета на района работно време за обекта, но не по-късно от 22.00 часа.
3. производствени и промишлени дейности.
(5) В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, за спазване изискванията на съответните хигиенни норми, ползването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини (прахосмукачки, циклещи и др.) може да става само от 08.00 до 14.00 и от 16.00 до 22.00 часа.
(6) Свиренето на музикални инструменти и пеенето за обучение, репетиране, преподаване и музициране може да става само от 08.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 22.00 часа.


Това се отнася за София, но не е много по-различно и на другите места.
http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=103

Но !
dimslav написа:...

Тъпо разсъждаваш, затова и от тъпота не можеш да си свършиш работа, сам на себе си дори, ами пискаш по форуми, белким някой ти свърши мъжката работа. Мислиш ли, че на мен не са ми шумяли ? С музика и какво ли още не ? Ми - спряха. Без полиция, без община. Капишчи ?!

Освен това - полицията не разполага с уреди за измерване на шум, тъй като на служителите на МВР (все още) не са им вменили И тази функция. Иначе почти цялото гориво за смяна (5 литра) отива за обикаляне и предупреждаване на празнуващи хора да спрат да празнуват, щото на нЕкой лигльо не му стиска да ходи да им скръцне със зъби.

И най-важното - до всички плачльовци от шум.
Какви са стойностите на db, отразени в протоколите от замерванията на шума при Вас от служителите на РИОКОЗ (или съответната фирма), за да може с тези протоколи да отидете в общината и нарушителят да бъде санкциониран ??? Ще посочите ли в цифри, господа граждани ? Дали съседът Ви шуми, или панелката е скапана и извън всякакви стандарти за шумоизолация ? М ?

ivan_lawyer написа:Има 100 начина ...

Има, има, ама ... ама е по-лесно да се пооплачем, че да ни олекне поне. Като б БГМама, знаеш .... :D
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот bird_of_paradise » 11 Авг 2013, 17:35

dimslav написа:Винаги, когато става въпрос за шум, се появяват типове като bird of paradise и започват да раздават неадекватни съвети.
За да не четете такива- не си опъвайте мръсното бельо из нета. :)
Ами защо вие да не се преместите да живеете на село? Явно оттам сте дошли, щом като давате този съвет.
Мнем, и кристалното ти кълбе е счупено :lol: , каквито апропо са и мненията ти, от голямото село се преместих на място, за което Хемингуей е казал, че е далеч от провинцията. Варна също е провинция, по мое мнение.
Аз въобще не мога да разбера първосигналната ви реакция. И аз вашата, но ще ви нахраня- за разнообразие. Защо човекът трябва да си продава имота и да се мести? В нормалните страни се санкционират НАРУШИТЕЛИТЕ, а не пострадалата страна. За съжаление хора като вас преобладават в България и точно затова сме най-счупената държава в Европа.

Защото си тъп, гу`син ГРАЖДАНИНО, за т`ва. Ама това е твой проблем, а не мой. Защото освен твоите права, съседите също имат права. Защото там където започват техните- свършват твоите. Защото е така във всяка правова страна. В противен случай всички ще се оборудвате с цвички и ще стъпвате на палци в панелките.
Направо ми е писнало от такива разбирачи, като теб, на които все Космосът им пречи.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот dimslav » 11 Авг 2013, 17:46

Аз по-принцип общувам с хората на този форум, като използвам формата ''Вие''. Защо тогава се обръщате към мен на ти? Ние познаваме ли се? Надявам се, че не.
Ето това е нивото на 90 процента от хората в Булгаристан. Даже и в този форум, където се предполага че хората са мааалко на по-високо ниво.
Аз не се оплаквам, просто защото аз моя проблем съм го решил по-друг начин-след един месец напускам страната. Но не всички хора имат тази възможност, нали?
Това не означава, че всички останали нормални хора в тази страна трябва да се преместят да живеят на село и да продадат апартаментите си на хора, които нямат други реакции, освен първосигналните.
И най-вече: да се съобразяват начина си на живот с този на безделниците и купонджиите.
Освен това авторът на темата въобще не се оплаква, а търси съвети.
Много ви е болен мозъка. Бих могъл само да ви съжаля, но не заслужавате.
dimslav
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 10 Авг 2011, 12:37

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот Pause » 11 Авг 2013, 18:12

Димслав издребнявате просто е ,че хората вземат участие в разрешаване на общият проблем шума и как да се справят с него търсещи алтернативи. :D
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот doc03 » 11 Авг 2013, 18:17

dimslav написа:Бих могъл само да ви съжаля, но не заслужавате.

Не, оооо, великий !
Съжали ме, моля те ... щото на мен не ми шумят, просто защото ги накарах да спрат. Как ? Ми ... тия, дето напускат страната, няма как да знаят. Съжали ме, че не си напускам страната... Съжали ме, че не съм подвил опашка в собствената си къща... Съжали ме, че не съм позволил на никой новоизлюпил се "гражданин" (дето всеки петОк си ходи дОма) да ми се качи на главата, пък бил той наемател или ром.
Съжали ме, моля те, че не съм безделник, а рядко бачкам под 250 часа месечно ...

А, да ... На "Вие" говоря на хора, които или уважавам, или мразя. ТИ си ми просто безразличен.
Така че ... сбогом, и успех там, където отиваш... Само гледай и там да не случиш на съседи - германци (от Иран) :D , че както те чета, не знам как ще се оправяш ...

П.П. Та не разбрах, какво показаха замерванията ?

П.П.П. Тия твоите, шумящите, ще да са доста страшни, след като емигрираш ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот dimslav » 11 Авг 2013, 18:30

Ами в цивилизованите страни такива проблеми се решават цивилизовано-чрез Полиция и съд. Не знам, как сте решили вашия проблем и честно казано, не ме интересува. Въобще не държа да ме уважавате: но тези неща се учат в първите седем години от живота, но явно не е имало кой да ви научи на елементарен добър тон. Много се радвам, че се махам от кочината, но осъзнавам, че и тя си има своите прелести. За свинете.
dimslav
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 10 Авг 2011, 12:37

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот ykovachev » 11 Авг 2013, 18:34

nikodine написа:... Мисля че не съм длъжен да слушам тяхната музика по цял ден макар и извън часовете за почивка нали така? Както аз не вдигам шум, и не са длъжни да слушат моята музика, така би трябвало и те... ама а де... то цветнокожите, правилата за нищо ги нямат. ...

О, за такваз музика трябват здрави нерви и контрамерки. Най-подходящата според мен се нарича... ЗАПИС НА ДЖОН ЗОРН, пуснат през яка уредба :mrgreen: Ще емигрират, като го послушат това два-три дни :P
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот doc03 » 11 Авг 2013, 18:42

.... а т-ка !


Изображение

:D

dimslav написа:Ами в цивилизованите страни такива проблеми се решават цивилизовано-чрез Полиция и съд. Не знам, как сте решили вашия проблем и честно казано, не ме интересува. Въобще не държа да ме уважавате: но тези неща се учат в първите седем години от живота, но явно не е имало кой да ви научи на елементарен добър тон. Много се радвам, че се махам от кочината, но осъзнавам, че и тя си има своите прелести. За свинете.

Да, и ти, цивилизовано подви опашка, и реши да ходиш в другата кочина :-)

Е, всички знаем до къде я докарахме, с този износ на родно свинско...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот nikodine » 12 Авг 2013, 00:26

Спокойно бе хора, не се избивайте. Тук не говорим да скърцам със зъби, а дали имам някакво правово основание да изисквам такава тишина от тях. Благодаря на doc03 че даде точните правила по закон, от тях си правя извода че в тази държава наистина можеш да пречиш на който и както си искаш извън часовете за почивка, за съжаление. Нямам възможност да се преместя както казват някои по- горе, ако имах отдавна да съм го направил.
От тук на там поемам аз, благодаря на всички за съветите и помощта.
nikodine
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 31 Юли 2013, 02:46

Re: Шум от съседи през деня

Мнениеот dimslav » 12 Авг 2013, 10:16

Според мен зависи, в кой град живеете. Във Варна ситуацията е направо трагична, и то не само със спазването на нощната тишина. Доколкото знам от познати, в София ситуацията е по-добра.
Пробвайте първо да говорите с домоуправителя и настоявайте той да разговаря с тях. В Полицията по-принцип не можете да звъните, ако шумът е през деня. Аз ви съветвам да пуснете жалба във вашата община и да опишите ситуацията, като акцентирате на това, че шумът, въпреки че е през деня, е непоносим. Те са длъжни да реагират. Може да пуснете жалба и до ХЕИ. Другите съседи чуват ли шума, или само вие сте пострадалата страна?
dimslav
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 10 Авг 2011, 12:37

Следваща

Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron